Industrijsko-obrtnička škola već 132. godinu školuje vrsne majstore

Industrijsko-obrtnička škola već 132. godinu školuje vrsne majstore

Dokazuju to i danas, a kontinuirano već godinama idu u korak s vremenom i zahtjevima tržišta.

Uz to već 20 godina organiziraju Međužupanijska natjecanja i Smotre radova učenika s teškoćama i svako je proteklo u najboljem redu, a tako je bilo i na ovogodišnjem Međužupanijskom natjecanju u disciplini Kućne instalacije kojemu su ponovno 12. ožujka bili domaćini.

Natjecanje je održano uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Brodsko-posavske županije.

Natjecatelji i njihovi mentori stigli su iz 8 škola i to iz Bjelovara, Slavonskoga Broda, Daruvara, Našica, Osijeka, Slatine, Virovitice i domaćini iz Nove Gradiške.

Učenici su imali priliku pokazati što su ih njihovi nastavnici naučili, a tema je bila izrada dijela kupaonske instalacije.

- Ono što je bila novina jest da je prilikom natjecanja bilo manje teorije i prema novom modelu prevladavala je praksa što mislim da je jako dobro-rekao je, među ostalim prof. Mijo Matošević.

  

REZULTATI:

Prvo mjestona ovogodišnjem Međužupanijskom natjecanju osvojila je ekipa strukovne škole iz Slatine, drugo iz Daruvara, treća je Virovitica, četvrta je ekipa iz Slavonskoga Broda, dok je ekipa škole domaćina, IOŠ Nova Gradiška zauzela peto mjesto, šesto mjesto zauzela je ekipa iz Osijeka, sedmi je Bjelovar, a na osmom mjestu je ekipa iz Našica.

Otvorenje natjecanja

Novogradiška Industrijsko-obrtnička srednja škola provodi pojekte kojima omogućuju učenicima, ali i nastavnicima-njihovim mentorima, stjecanje novih znanja i vještina i razmjenu iskustava sa nastavnicima strukovnih škola u njemačkom Herzogenaurachu, austrijskom Wolsburgu i Walparoti u Mađarskoj.

Koliko su važa majstorska zanimanja i koliko su kvalitetne naše strukovne škole Industrijsko-obrtnička novogradiška srednja škola promovira i susretima predstavnika srodnih škola na natjecanjima kojima su domaćin, ali i sudjelovanjem na sličnima diljem Hrvatske. Prošle su godine bili domaćini državnog natjecanja iz discipline Kućne instalacije u Zagrebu, a hoće li to prihvatiti i ove godine, vidjet ćemo?

No zato su se još jedanput pokazali kao izvrsni domaćini i organizatori ovogodišnjeg Međužupanijskog natjecanja u disciplini Kućne instalacije.

Po intoniranju Lijepe naše na otvorenju natjecanja učenike i njihove mentore pozdravio je ravnatelj i predsjednik Povjerenstva prof. Mijo Matošević, ujedno predstavio školu ističući s ponosom odličnu suradnju sa više obrtničkih škola u Hrvatskoj te sa srodnim školama u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj.

-Ovo je druga godina za redom kako se održava natjecanje iz Kućnih instalacija, do sada je to bilo više natjecanja u „rascjepkanim“ disciplinama, a sada je i ono u skladu sa zahtjevima tržišta rada i u skladu s onime što naše učenike, buduće majstore čeka u stvarnosti-rekao je, među ostalim prof. Matošević.

Prema njegovim riječima Grad Nova Gradiška, Brodsko-posavska županija i naši obrtnici, a i poduzeća dobro surađuju sa školom.

-Uvijek ćemo reći da se može bolje i kvalitetnije, ali i iz osobnoga iskustva, a mogu se pohvaliti, ono će biti pola stoljeća uskoro kako sam zakoračio u ovu školu, zaista nikada nisam nailazio na zatvorena vrata.  Evo 16 godina sam ravnatelj, prije toga 26 godina rada kao nastavnik strojarske struke, obilazeći učenie na praktičnoj nastavi nikada se nisam neugodo osjećao ili  imao neke pritužbe koje nisu bile utemeljene. Nekada različito mislimo i ne slažemo se u različitim situacijama i to je dobro, ali uvijek na dobrobit onoga konačnoga rezultata –učenika koji treba biti budući radnik ili samostalni obrtnik-naglasio je prof. Mijo Matošević.

Otvorenju natjecanja bila je nazočna i Ivana Trupina zamjenica novogradiškoga gradonačelnika. Pozdravljajući sudionike natjecanja, istaknula je kako Grad s ovom školom ima odličnu suradnju i međuostalim dodala:“ Zajedno sa Udruženjem obrtnika radimo na tome da potaknemo učenike na upis obrtničkih zanimanja. Upravo za majstore kućnih instalacija postoji potreba na tržištu rada. I sami često trebamo različite majstore u kućanstvu, a njih je sve manje i manje, a mi želimo ulagati u vas kao jedinice lokalne samouprave. Kada završite svoje školovanje želim vam da pokrenete vlastiti obrt, a jedinice lokalne samouprave će vam sigurno pomoći jer želimo da se poveća broj obrtnika i poduzetika i to bi bila jedna lijepa prilika da odmah poslije škole nastavite raditi ono što ste naučili“.

  

Okupljenima se obratio i Luka Mladinović, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod, istaknuo odličnu i partnersku suradnju sa školom u Novoj Gradiški, a govorio je i o važnosti obrtničkih zanimanja.

Natjecanje je otvorio Tomislav Šimić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Nova Gradiška i tom prigodom naglasio:“Vjerujem da su vas vaši mentori dobro pripremili za današnje natjecanje na koje ste došli jer ste, vjerujem, najbolji od najboljih. Svojim znanjima i ulaganjem u isto i u budućnosti vjerujem kako ćete biti i djelatnici nas obrtnika, ali i da će oni najbolji otvoriti i vlastite samostalne radnje odnosno obrte jer vama se pruža velika mogućnost  u odnosu na druga zanimanja da možete utjecati na vlastitu budućnost, a time osigurati egzistenciju i sebi, ali i zapošljavati. Odlična je ova suradnja koju je ravnatelj istakuo sa školama u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, ali neka oni dolaze ovdje k nama, a vi u svojoj zemlji razvijajte vlastiti posao“.
U sklopu ovoga natjecanja održan je i okrugli stol na temu „Strukovne škole pred novim izazovima“, a ono je u nizu dosadašnjih održanih u ovoj školi ponovno priznanje  djelatnicima Industrijsko-obrtničke škole za sve što su do sada učinili i čine za razvoj strukovnoga obrazovanja.

     

skolski radio logo