Izdvojeni Glas

Jakov Sedlar-poznati hrvatski redatelj, poseban gost Susreta pjesnika u Rešetarima

„Ako izgubimo kulturu, neće više biti ni nas“

J Sedlar mala

Za jedne kontroverzan, za druge, pak, umjetnik koji na pravi način čuva nacionalnu povijest, dotičući se tema o kojima se, najčešće, ne govori na glas .Redatelj kazališnih predstava, autor dokumentaraca i igranih filmova, ali i prvog biografskog filma o predsjedniku Tuđmanu.

Diplomat i „ratni“ intendant najveće nacionalne kazališne kuće, suradnik i prijatelj Branka Lustiga, čest gost hebrejsko-arapskih kazališnih festivala, ali i organizator kazališnih predstava za hrvatsku emigraciju u inozemstvu. Umjetnik koji kulturom spaja domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Sve to je Jakov Sedlar, poseban gost ovogodišnjih pjesničkih susreta u Rešetarima.

J Sedlar 1

Gospodine Sedlar, od kud vi u Rešetarima?

Moram priznati kako sam u Rešetarima prvi put, iako sam, ovim krajem vrlo često prolazio na proputovanjima prema Požegi i Kutjevu gdje sam često snimao. O Rešetarima i jedinstvenom susretu pjesnika iseljene Hrvatske godinama slušam od svog prijatelja Tonija Kikaša ( kanadski Hrvat, građevinski poduzetnik i mecena, čovjek koji je na stranice svjetskih medija dospio 1991. kada je na zagrebački Pleso sletio s avionom prepunim oružja za tadašnji zbor Narodne garde), i ove sam godine odlučio i osobno doći. Jer, ima neka „tajna“ veza između mog umjetničkog opusa i svega onoga što ova manifestacija nastoji afirmirati.

Koje su to zajedničke vrijednosti koje dijelite sa Susretom pjesnika iseljene Hrvatske?

Ovo je manifestacija koja čuva veze s maticom zemljom, jezik i sve njene posebnosti. A, upravo su to vrijednosti koje su i glavna tema svih mojih filmova. Jer, kultura je ono što nas čini prepoznatljivima u svijetu. Duša naroda. I sve dok budemo čuvali kulturu kao svoju najveću vrijednost, postojat ćemo i na karti svijeta. Ako je izgubimo, neće više biti ni nas, jer bez nje ćemo izgubiti i svoje korijene. Jedino kultura na pravi način svjedoči tko smo, što smo i kuda idemo. Bez kulture, sve se svodi na politiku koja je vrlo često drugi najstariji zanat u povijesti ljudskog roda. Želeći sačuvati kulturu, ali i krhke veze koje se, u dalekom svijetu, vrlo lako gube, godinama organiziram kazališne prdstave za iseljene Hrvate. Od tuda i moje poznanstvo s čovjekom koji sa strašću govori o pjesničkim susretima u Rešetarima, Tonijem Kikašem.

Pjesnički susreti u Rešetarima afirmiraju kulturni amaterizam. Obzirom na činjenicu da ste profesionalac, kakav je vaš stav o amaterima, na koje mnogi, vrlo često i neopravdano, gledaju s prezirom?

Amaterizam je iznimno važan u svemu. U umjetnosti, kulturi i u sportu. Jer, kada god se nečim , tek, počinjete baviti, vi ste amater, a tek, potom, ako je sreće, dobrih okolnosti i talenta, možete postati profesionalac. Zbog toga, osobno, iznimno cijenim amatere. Uostalom, vrlo sam često, kroz svoj filmski rad surađivao s brojnim amaterima i uvjerio se kako vrlo često, puno bolje rade svoj posao od, uvjetno rečeno, profesionalaca.

Kao redatelj, okušali ste se i u igranim filmovima, ali i u onim dokumetarnim. Što je za filmaša zahtjevnije i koja je forma umjetnički vrijednija?

Osobno se volim okušati u svemu. I u filmu i u kazalištu. I da, u pravu ste: iza mene je puno dokumentarnih i nekoliko igraih filmova. I svaka mi je forma jednako draga. S druge strane, određene je teme nemoguće ispričati u igranoj formi, baš kao što neke druge naprosto traže dokumentaristički pristup. Evo vam najboljeg primjera. O holokaustu i stradanju Židova u vrijeme Drugog svjetskog rata snimljeno je na tisuće dokumentarnih filmova.I svi su jednako kvalitetni, ali niti jedan ne može nadmaštiti snagu „Šindlerove liste“. Slično je, recimo s prikazom života gladijatora u Starom Rimu, tema koju su obrađivali vrhunski dokumnetaristi, a opet je nitko nije prikazao tako živom i snažnom kao Ridley Scott u istoimenom igranom filmu.

J Sedlar 2

 

Što se trenutno radi u umjetničkoj radionici Jakova Sedlara?

Prije 3 dana sam i službeno završio višegodišnji rad na filmu o Josipu Jou Šimuniću, koji će, uskoro i u prikazivanje. Drago mi je što sam, upravo u Rešetarima, po prvi puta i eksluzivno najavio rad na filmu „Nisam se bojao umrijeti“, jer Rešetari će u tom djelu imati značajnu ulogu. Film je to o zbivanjima u Hrvatskoj ranih, ratnih 90-tih, ali i o mom prijatelju Antonu Kikašu, čovjeku koji je za Hrvatsku učino iznimno puno. Istovremeno radim na još 3 filma. Jedan je „Jasenovac-istina“, nikada ispričana prava priča o ljudskom zlu i stravičnim zločinima iz 2.svjetskog rata. Tu je i „Rekvijem za Europu“ dokumentarno-igrani film o aktualnoj situaciju na starom kontinentu, izbjegličkoj krizi, terorizmu i antisemitizmu. Film je to u kojemu će, uz 10-ak poznatih hrvatskih glumaca, glumiti i velika holivudska imena poput Dereka Jacobija, Martina Sheena i Armanda Assantea, ali i film u kojemu se kao glumica i pjevačica pojavljuje i Inva Mula, velika albanska operna pjevačica umjetnica čiji je glas svijetu predstavio Luc Besson u filmu „Peti element“. I na kraju, tu je film kojemu se posebno veselim o govori o prvoj i još uvijek jedinoj Romkinji koja je dobitnica židovskog priznanja pravednika. Istovremeno, u zagrebačkom dječjem kazalištu „Trešnja“ igra predstava „Ana Frank“, uz 70 godišnjicu smrti djevojčice koja je na jedinstven način svijet upoznala sa strahotama holokausta, a koju prati dokumentarni film čiji sam autor.

I, na kraju, gdje su u ovom trenutku hrvatska umjetnost i kultura na karti svijeta?

Mislim kako imamo jako puno kvalitetnih i talentiranih umjetnika, koji, nekako, ne uspijevaju doći do izražaja. Osim toga, određene teme nismo skloni obrađivati, ili ih obrađujemo na pogrešan način, falsificirajući povijest. Ja smatram kako je uloga kulture i umjetnosti, osim one obrazovne, edukativne, na prvom mjestu , čuvanje nacionalne povijesti, ali i upoznavanje s pravom istinom. Jer, kako sam i rekao, pozdravljajući u Rešetarima prijatelje iz cijelog svijeta, jedino kultura na pravi način svjedoči tko smo što smo i kamo idemo. Što prije to shvatimo, prije ćemo postati prepoznatljivi i na kulturnoj karti svijeta.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner