Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Prvi, povijesni ugovorni odnos grada i njegovih udruga…..

Prilika za brzu lovu ili istinsko jačanje civilnog sektora ?

 Grad Nova Gradiška, danas je, po prvi puta u povijesti, stupio u službeni ugovorni odnos s udrugama, potpisavši, slijedom izmjena Zakona o radu i financiranju udruga, ugovore s predstavnicima civilnog društva, njih ukupno 96, o dodjeli sredstava za ponuđene programe i projekte.

 

I mada je, generalno, riječ o sjajnom potezu koji će, na prvom mjestu, uvesti reda u rad udruga, ali i veliku većinu njih „natjerati“ da se, žele li opstati, ali i raditi ono što je osnovna svrha civilnog društva, educiraju, stvar baš i nije tako jednostavna kako se na prvu čini. Prije svega, unatoč pokušaju uvođenja reda, u još uvijek, najvećim dijelom, stihijski i anarhistički prostor u kojem djeluju udruge, veliki broj njih, i to , da se razumijemo, ne samo lokalnih (čast iznimkama), uglavnom djeluje po principu- ne raditi ništa, te, uz prst u uho, očekivati simboličnu podršku grada. Od sada to više nije moguće. Jer, da bi uopće ušli u razmatranje o tome zaslužujte li ili ne, financijsku podršku jedinica lokalne samouprave, prije svega će biti potrebno zadovoljiti kriterije raspisanog natječaja, što, potom, znači, ponuditi lokalnoj sredini kvalitetan program.


Riječ je, dakle, o dugotrajnom procesu koji uključuje kreativu, a potom i zahtjevnu operativu-od zanimljive, autentične ideje, do realizacije sadržaja. I, mada su gradske udruge ovaj puta imale ludu sreću i bit će, valjda jedine, profitirale od činjenice kako smo bez uprave, ali i što je još zanimljivije, bez proračuna, funkcionirali više od pola godine, što je kriterije spomenutog natječaja, u startu snizilo, a udrugama ostavilo značajno manje vremena za kvalitetnu pripremu, pokušaj uvođenja reda među udruge značio je, istovremeno, i dizanje ljestvice, ali i pokušaj filtriranja onih uspješnijih među uglavnom neuspješnima. Uvažimo li činjenicu kako su udruge ( pod pretpostavkom da, inače među brojnim članstvom imaju bar jednu osobu dovoljno educiranu za praćenje, ali i način pisanja i osmišljavanja projekata) imale iznimno malo vremena za logističke korake, kao i činjenicu da će programe koje bi, inače, realizirale kroz cijelu godinu, morati, zbrda zdola, pošto poto, strpati u samo tri preostala ovogodišnja mjeseca, uz, još jednom ponavljam, pohvalu gradske uprave što im je, unatoč kratkom vremenskom roku, priliku, uopće ponudilo, a potom i financijski nagradilo, u najvećem dijelu ponuđenih, a potom i novčano pomognutih ideja, nije, riječ o projektima, nego o jednokratnim aktivnostima ili, u najboljem slučaju, programu.


Jer, projekt je nešto sasvim drugo. Daleko zahtjevnije za osmisliti, napisati, a potom i realizirati od dnevnog gradskog događanja Riječ je nizu aktivnosti, manjih ili većih, koje se, kontinuirano provode kroz određeni , uglavnom, dulji, vremenski period, s kratkoročnim i dugoročnim ciljevima, specifičnim, pomno biranim skupinama korisnika, uvodnom i završnom javnom prezentacijom ili konferencijom, završnim rezultatom, održivošću, ali i višemjesečnom vidljivosti.
Koristeći gužvu, ali i priliku da se dođe do uvijek potrebnih sredstava, igrajući na kartu nedostatka stručnog kadra, manjka vremena, ali i članstva koje uglavnom čine nezaposleni, stariji, ljudi koji imaju mogućnost upravljanja vlastitim slobodnim vremenom, nipošto ne želeći propustiti raspisani natječaj, ali i mogućnost da se po „projektu“ ugrabi i do 5 tisuća kuna, čini mi se kako ovaj povijesno prvi ugovor sklopljen između udruga i grada ( ima li ili nema smisla podsjećati na onu narodnu o prvim mačićima koji završavaju tamo gdje već završavaju?), koliko god bio pohvalan, neće rezultirati onim čime je trebao-podizanjem kvalitete rada udruga, neophodnom edukacijom članstva, ali i okretanju drugim izvorima financiranja. Jer, umjesto da čekaju manje ili više simbolična sredstava iz gradskih proračuna, udruge se moraju naučiti do novca dolaziti i kroz druge kanale. A, to onda nužno znači i naučiti pisati projekte od kojih će, na prvom mjestu koristi imati one, a onda i čitava šira zajednica.


Ovako, dobit ćemo tek niz programa koji će potrajati koji sat, ali i manifestacija koje bi, iovako i ionako, sa sredstvima predviđenim proračunom, ili bez njih, imali uz određene prigodne datume. Jer, kod nas je to još uvijek jedina i primarna zadaća udruge. Osmisliti koncert, izložbu ili radionicu, pripremati se za nju tijekom cijele godine, predstaviti sugrađanima, a onda, opet, do prve slijedeće slične prilike, raditi uglavnom ništa, čekajući da lova odnekud padne.. ( a, što je najzanimljivije, koliko god je nemali i s njom osukudijevali, past će..). I čemu onda svakodnevno disciplinirano kopati i istraživati gdje se sve i na koje načine, doduše, pod uvjetom da ste napisali i ponudili projekt, može doći do finaanciranja, kada je ovako puno lakše i lagodnije. A, opet se zovete predstavnicima civilnog društva. Isto kao i oni koji su noćima ispunjavali manje ili više zahtjevne obrasce, skupljali potrebnu dokumentaciju veličine manje seoske arhive, psujući, pri tom, živcirajući se i strahujući od rokova, ali i mogućnosti da vam, unatoč silnom trudu i utrošenom vremenu, baš uvijek i u svakoj situaciju, i najbolju moguću ideju, hladno odbiju?


Svi oni koji su bili u ovakvoj sitauciji, jako dobro znaju o čemu govorim. Onima koji se, tek spremaju zakoračiti u zahtjevni svijet pisanja projekata i javljanja na natječaje, želim puno sreće i držim palčeve. Preostalima, u kom god se opisu pronalazili, poručujem-danas ugovorom preuzete obaveze,,shvatite kao priliku za učenje. Ono s kojim, i na to računajte, nećete nikada prestati. Jer, samo je tako moguće biti drugačiji, ponuditi vrhunsku projektnu ideju, ali i izdvojiti se u moru kreativaca koji pucaju na isto. Ne očekujući da im lovu potrebnu za ideju netko pokloni tek tako…. 

NGB-09-09-2016009

NGB-09-09-2016011

NGB-09-09-2016012

NGB-09-09-2016015

NGB-09-09-2016016

NGB-09-09-2016017

NGB-09-09-2016020

NGB-09-09-2016021

NGB-09-09-2016022

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner