Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Zagor iz Zaboka

Ekipa svjesna značaja civilnog društva.

U svijetu stripa, on je 30-godišnji bijelac, rođen kao Patrick Wilding, od davne 1961.godine, stanovnik šume Darkwood, smještene na granici Pensilvanije i Zapadne Virginije.

Za Indijance je besmrtni Manituov poslanik, Duh sa sjekirom, čija je životna misija održavanje mira između bijelih doseljenika i starosjedilaca. U prostoru civilnog društva, posljednjih 9 godina, Zagor je naziv mreže udruga  Krapinsko zagorske županije čija je misija razvijanje, aktiviranje i korištenje individualnih potencijala mladih, s ciljem pronalaženja novih i efikasnih rješenja za društvene izazove, a vizija-poticanje, stvaranje i oblikovanje kreativnog razmišljanja i djelovanja u svrhu poboljšanja društveno-kulturnog života županije. I dok drugi ,tek, planiraju i promišljaju, oni djeluju, odavno shvaćajući značaj međusektorske suradnje i snažnog civilnog društva. Dijeleći zajedničke vrijednosti, afirmirajući ljudska prava, rodnu ravnopravnost, aktivizam i volonterstvo, promišljajući i kreirajući istinsko građansko društvo, ali i planirajući međusobno približiti Slavoniju i Zagorje, Unitas web radio i Građanska inicijativa NG buntovnici vode vas na put u Zabok.

 

Širenje kulture mladih i poticanje dijaloga , zalaganje za mir, ravnopravnost, slobodu i demokraciju kao temeljna načela razvoja ljudskog društva; poticanje razvoja volonterstva i aktivnog sudjelovanja u zajednici; poticanje socijalnog poduzetništva kao oblika samozapošljavanja, održivosti i samofinanciranja udruga; razvijanje civilnoga društva i lokalne zajednice; afirmiranje izvaninstitucionalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja; razvoj aktivnog građanstva i društvenog kapitala u lokalnim zajednicama-samo su neke od aktivnosti Mreže udruga ZAGOR, organizacije civilnog društva koju prepoznaju, ali itekako i uvažavaju jedinice lokalne i regionalne samouprave. Možda je upravo ta i takva međusektorska suradnja još jedan od razloga zbog čega su sjeverozapadna Hrvatska, ali i područje Krapinsko zagorske županije, mentalno, ekonomski, kulturno i sociološki, nekoliko velikih koraka ispred Slavonije , a oni Udruga od koje, civilno društvo itekako može puno toga naučiti. S crticama za životopis Mreže udruga Zagor upoznaje koordinatorica, Ivana Radanović.

„ZAGOR“ je osnovan 2007.godine, kao rezultat inicijative udruga mladih s područja Krapinsko-zagorske županije koje su prepoznale potrebu za boljim predstavljanjem problema i programa mladih u javnosti, lobiranjem i promjenama u javnim politikama, kao i izradom Županijskog programa za mlade koji bi udruge i lokalna samouprava provodili zajedničkim kapacitetima. Kroz godine, priča je prerasla u mrežu koja danas okuplja 15-ak udruga mladih i za mlade, predstavljajući njihove interese u javnosti, definirajući programe i pravce djelovanja, uključujući i područje zagovaranja i sudjelovanja u procesima donošenja odluka. Koliko jedinice lokalne i regionalne samouprave prepoznaju i valoriziraju organizacije civilnog društva, dokazuje i činjenica kako članovi mreže Udruga već godinama aktivno sudjeluju u gotovo svim procesima donošenja odluka, surađujući pri izradi Županijskog programa djelovanja za mlade, Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja svih županijskih akata, izradi natječaja , članica su Lokalne akcijske grupe Zagorje-Sutla, upravnog odbora Partnerskog vijeća za tržište rada, savjeta mladih županije, aktivni sudionici izrade županijske razvojne strategije do godine 2020, strategije razvoja ljudskih potencijala, članovi povjerenstva za prevenciju, donošenje županijskih programa djelovanja za mlade, povjerenstva za dodjelu financijskih potpora, kao i županijskog savjeta za europske integracije.

Razvoj civilnog društva i međusektorska suradnja, volonterski program VolontirAJMO, Centar za mlade i nezavisnu kulturu, program Ljubav bez nasilja, internetske konzultacije o europskim prilikama za mlade, ali i one o strukturiranom dijalogu, radionice pisanja životopisa , a potom i jednogodišnji projekt medijskog opismenjavanja, na koji su, s pravom iznimno ponosni, i koji su kao, posebno vrijedan, uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, prepoznale i članice zagrebačkog CESI-ja, centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Sve to je, tek dio sjajnih projektnih priča udruge Zagor, svojevrsne platforme civilnog društva županije Krapinsko zagorske, koju, na sreću, itekako prepoznaju lokalni mediji, pružajući support svim njihovim aktivnostima. I, mada je civilno društvo prostor u kojemu se, čini se, nekako, prirodnije, valjda zbog genetsko-biološki uvjetovane empatije, osjećaju žene, u „Zagoru“, itekako inzistiraju i na rodnoj ravnopravnosti, zadovoljni činjenicom kako ih prepoznaje i sve veći broj mladića, volontera, ali i aktivista. OSLUŠKUJUĆI I detektirajući potrebe mladih, ali i odgovarajući na izazove suvremenosti, Mreža udruga Zagor od prošle školske godine provodi već spomenuti projekt Medijske pismenosti mladih, što je još jedna zajednička referenca koju dijele s NG- BUNTOVNICIMA. Riječ je o projektu koji za cilj ima omogućiti mladima stjecanje medijskih znanja i vještina koje pridonose razvoju ljudskih prava i aktivnog građanstva, ali i vještina bez kojih je Y generacija, ona koja odrasta u 21.stoljeću, gotovo nepismena .Uz Zagor, u projektu su, kao partneri sudjelovali srednjoškolci  Gimnazije „Antun Gustav Matoš“ iz Zaboka, Srednja škola Zlatar i zagrebački CESI, a čitavu je priču financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Uz specijalizirane mrežne stranice kao i novi školski list, projekt je rezultirao sjajnim, svima dostupnim, priručnikom, koji, u svakom trenutku, može poslužiti kao mala škola novinarstva, ali i vodič kroz suvremena medijska bespuća.

Detektirajući potrebe i probleme mladih, razvijajući međusektorsku suradnju, ali i afirmirajući vrijednosti istinskog građanskog društva, uz značajnu podršku jedinica lokalne i regionalne samouprave, mreža udruga Zagor, krapinsko zagorske županije,, uspješno, korak po korak, gradi kvalitetno civilno društvo, djelujući  za opće dobro, u skladu s vrijednostima nenasilja, ravnopravnosti, tolerancije, uvažavanja različitosti, solidarnosti te jednakih mogućnosti. Društvene promjene koje vode ka pravednijem i odgovornijem društvu i socijalna osjetljivost -važne su odrednice za koje se zalažu u svom djelovanju, zbog čega mogu i trebaju poslužiti kao primjer brojnim drugim malim, skromnim i samozatajnim udrugama, koje čine prve korake u prostoru civilnog društva. Upravo stoga, u očekivanju budućih, zajedničkih projekata koji će povezati Slavoniju i Zagorje, Zagor i NG-Buntovnike, svoj su komadić medijskog prostora, itekako zaslužili.

Afirmirajući pri tom, snagu i ulogu pojedinca, vjerujući u  mogućnost istinskog demokratskog društva, slijedeći životni cilj poznatog strip junaka. Osim toga, kako bi rekao Chico, fiktivni Mekiskanac, Zagorova desna ruka, „važno je da postoji budućnost.“

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner