Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Aktivni, tolerantni i inovativni

Udruga OPPIDUM, za društvo znanja i blagostanja

Oni su Udruga mladih koja je, u kratko vrijeme, zahvaljujući sjajnim aktivnostima, prerasla okvire uskog lokalnog i iz malog preselila u veći grad, nastavljajući živjeti u skladu s vlastitom vizijom-biti tolerantna, aktivna i inovativna  udruga koja pomaže graditi društvo znanja i blagostanja. Zovu se OPPIDUM, što je stari latinski naziv za Pleternicu, grad iz kojeg dolaze, i očito pobjedničko ime, koje, unatoč činjenici kako od nedavno djeluju u središtu Županije, Požegi, ne misle mijenjati.

Zbog sličnih životnih vrijednosti koje dijelimo, kontinuiranog rada na kreiranju civilnog društva Slavonije, svijesti o značaju povezivanja, te educiranja i informiranja mladih, Oppidum je odnedavno i partner NG buntovnika na projektu koji će spojiti Požegu i Novu Gradišku, ali i o kojemu će se ( „ da kucnem o nešto tvrdo….?!), tek pričati. Stoga, s pravom će ( uostalom, mi se, onako, pomalo buntovno i bahato, a, kako, drugačije, iako, mislim, s punim pravom, volimo nazivati neprofitnom medijskom platformom OCD-a regije, faktorom koji povezuje, što je promoćurna ekipa udruge, bez da im je itko išta rekao, čak i puno prije nekih drugih, lokalnih, sama skužila, pa, kapa dolje), zauzeti komadić slobodnog medijskog prostora. Tu im je, osim toga i mjesto.

Dokazuju to i Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture,socijalne politike i mladih,Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva,Volonterski centar Osijek, Šalter program-neki od projektnih partnera i donatora Udruge Oppidum, ali i niz zanimljivih kreativnih aktivnosti i akcija kojima su, kako piše i na službenim stranicama Udruge-unaprijedili vlastiti životni i radni okoliš i prostor u kojem djeluju. Čine to, prije svega, projektom MEDIA LAB OPPIDUM 2.O, koji je, kao posebno vrijedan i autentičan, prepoznala Zaklada Kultura nova, s ciljem promoviranja i afirmiranja različitih oblika umjetnosti. Projekt već neko vrijeme mladim kreativcima-fotografima, slikarima, kiparima, 3 D dizajnerima, programerima i predavačima, nudi priliku da se okušaju i iskažu vlastite umjetničke potencijale kroz organizirane stručne foto radionice, izložbe, kreativne i reuse &recycle radonice , programiranje na Arduino platformi, radionice 3 D printanja, te nosive elektronike, čime se udruga, na neki način, usko specijalizirala, ali i opredijelila za afirmiranje modernih umjetnosti, koje su, budimo iskreni, u ovom dijelu Hrvatske, uglavnom na posljednjem mjestu.Media Lab Oppidum, je, osim toga, trenutno i jedini otvoreni prostor za organizaciju kulturnih događaja i njegovanja različitih oblika umjetnosti u Požeško slavonskoj županiji.

Iznimnu lokaciju u središtu grada, ali i već spomenuti sjajan projekt, članovi Udruge Oppidum iskoristili su na najbolji način, nudeći sugrađanima FREE LIBRARY, prvu slobodnu knjižnicu u županiji koja funkcionira upravo zahvaljujući dobroj suradnji s gradom i svim njegovim stanovnicima. Riječ je o knjižnici u kojoj, prije nego li je napustite s pomno odabranim naslovom, morate ostaviti i jednu vlastitu knjigu, koja će biti dodana trenutnoj zbirci od oko 150 naslova. Knjžnica radi svaki dan u prijepodnevnim satima i osim što knjige uistinu čini dostupnim svima, definitivno i na pravi način promiče kulturu čitanja..

page

Uz spomenuti Media Lab, iza njih je i uspješno realiziranih 20-ak drugih projekata, među kojima svakako valja izdvojiti onaj pod nazivom „Žena 21.stoljeća-pogled s više strana“, koji je, financiran sredstvima Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Kroz projekt koji je u središtu imao isključivo žene, njih osam, iz različitih profesionalnih i osobnih miljea, ali i različitih znanstvenih disciplina, boravilo je u požeškoj Kaznionici, na odjelu tretmana zatvorenica, dajući tako priči osam različitih, dijametralno suprotnih pogleda na žene, ali i na ravnopravnost spolova. te kroz prezentacije . Tu je i projekt AERO čije je specifičnosti prepoznalo Ministarstvo kulture, a koji se, suradnjom domaćih i međunarodnih umjetnika, bavio predstavljanjem novih medija ruralnoj sredini Pleternice. Radionice, produkcija kratkog filma, organizacija i provedba umjetničkog festivala, stvaranje glazbe na temelju zvukova iz prirode, sve pod  zadanom umjetničkom temom zraka ( projekt AERO), na prostoru lokalnog aerodroma. Međunarodnu dimenziju projektu su, kao perfomeri, ali i edukatori i voditelji radionica, dali autori američkog TV showa „Experimental half hour“, Eva Aquila i Brock Fansler,te peruanski glazbenik s francusko-nizozemskom adresom, Chris Galaretta.

 Nakon uspješno realiziranog AERA broj jedan, godinu kasnije uslijedio je i drugi koji je organizaciom i provedbom jednodnevnog umjetničkog festivala spojio inovativne umjetničke i kulturne prakse s glazbom u izvedbi lokalnih i regionalnih bendova, te usmjerio mlade kreativnom izražavanju, ali i korištenju novih umjetničko-medijskih platformi.  U tijeku je i provedba zanimljivog projekta VRIJEDIM ZA DVOJE , strukturiranog na dijalogu između mladih i donosioca odluka s područja 4 slavonske županije. Projekt je podijeljen u tri faze, a svaka od njih je značajna za podizanje opće svijesti javnosti o vrijednosti sudjelovanja u volonterskim programima, doprinosu zajednici, kao i mogućnostima osobnog i profesionalnog razvoja kroz volontiranje, te stjecanja niza kompetencija važnih za što bolje pozicioniranje na tržištu rada. Robotika, fotografija, drevne indijanske snovolovke, ali i najsuvremenija čuda tehnologije, pravovremena informacija koja može pomoći pri pronalaženju posla ili pisanju kvalitetnog životopisa, dobra knjiga koja će skratiti dosadnu kišnu nedjelju, ali i budući volonterski centar, projekt vrijedan milijun kuna kandidiran prema Europskom socijalnom fondu- sve je to Oppidum,-ekipa entuzijasta, koja, educirajući, savjetujući, informirajući, okupljajući i povezujući, dokazuje kako je društvo znanja i blagostanja, itekako, moguće. Potrebna je, tek, volja i spremnost na prvi korak. Sve ostalo je ugodna šetnja….

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner