Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Budi muško, mijenjaj pravila

Status M, udruga koja dječake i mladiće uči kako postati istinski muškarci

Njihova je misija stvoriti društvo nenasilja, zdravlja, tolerancije i rodne ravnopravnosti kroz doprinos i zbog doprinosa mladih. Posvećeni su stvaranju nenasilne, tolerantne, solidarne i rodno ravnopravne okoline..

Djeluju od 2006.godine i danas ih čine liječnik, informatičar, sociologinja, muzičar, psiholog, ekonomistica, srednjoškolci i studenti, ukupno 60-ak aktivnih članova, ali i stotinjak volontera. Organizacija su mladih, ali i za mlade koja se bavi stvaranjem, provedbom i vrednovanjem edukativnih aktivnosti, zagovaranjem prava mladih, pružanjem potrebnih životnih vještina i znanja u nastojanju da izgrade sebe, ali i stvore okolinu koja je ravnopravna, nenasilna, tolerantna, solidarna i rodno ravnopravna, kontinuirano radeći na osvještavanju javnosti o važnosti uključenja muškaraca u procese postizanja rodne ravnopravnosti putem društvenih medija. I koliko god vam se činilo kako su samo jedna u nizu sličnih udruga, oni su, itekako, drugačiji i jedinstveni. Djelujući pod motom BUDI MUŠKO, MIJENJAJ PRAVILA, posljednjih 10 godina beskompromisno mijenjaju patrijarhalne obrasce ponašanja, ruše stereotipe i predrasude, odgajajući suvremene dječake svjesne vrijednosti rodne ravnopravnosti. Osim što su udruga, oni su i zagrebački, ali i istinski svjetski brend zvan STATUS M. 

Budi muško, promijeni se, budi muško, mijenjaj svijet, budi muško, razgovaraj o alkoholu alkoholizmu, budi muško-mijenjaj, nauči kako biti iznad vršnjačkog nasilja, nasilja u vezama i diskriminacije, nauči kako jednog dana biti super tata, dio je to sjajnih projekata koje su tijekom proteklog desetljeća diljem Hrvatske, u suradnji s gotovo svim relevantnim ministarstvima ii institucijama organizirali članovi udruge Status M, od nedavno vrijedni članovi mreže MEN ENGAGE, globalne mreže organizacija i UN ovih agencija, koja, diljem svijeta, radi na uključivanju mladića i muškaraca u procese izgradnje rodno ravnopravnijeg društva. Članovi mreže okupljaju više od 400 udruga i organizacija iz Sub-saharske Afrike, Latinske i Sjeverne Amerike, Kariba, Azije , te na kraju krajeva i članove zagrebačke udruge Status M. Tu je i kontinuirani rad s mladićima iz romskih naselja, potom onima s poremećajima u ponašanju, onima koji su zbog kikseva iz mladosti završili u odgojno popravnim domovima, potom rad s mladićima iz Kaznionice u Glini, ali i osnovnoškolcima iz cijele Hrvatske koji se svakodnevno susreću s globalnim problemom vršnjačkog nasilja. Udruga Status M, uz već predstavljen sastav članstva, čini i niz mladića, ne tako davno klinaca sklonih problematičnom ponašanju , danas sjajni edukatori i posebno važni članovi , svjesni vrijednosti rodne ravnopravnosti, ali i činjenice kako mijenjajući sebe, muškarci mogu mijenjati i svijet.

status m 1


Unatoč određenom stupnju evolucije, činjenica je kako je hrvatsko društvo i danas, na pragu drugog desetljeća 21.stoljeća izrazito patrijarhalno društvo, društvo u kojemu pozicije moći i dalje uglavnom drže muškarci, društvo koje počiva na roza plavoj kulturi robuje nebrojenim rodnim stereotipima , društvo strogih podjela na muške i ženske poslove, muške i ženske uloge, muške i ženske obrasce ponašanja. Želeći mijenjati okolinu, ali i osvijestiti pojam rodne ravnopravnosti, posebno kod dječaka i mladića, udruga STATUS M, osim brojnih kreativnih radionica, svakom svom projektu nastoji dati i neophodnu edukativnu ulogu. Jer samo je tako moguće promijeniti dominantni vrijednosni svjetonazor koji primamo čini se s rođenjem, i koji nas odgaja u uvjerenju kako su muškarci snažniji, pa time valjda i vrijedniji spol. I, koliko god situaciju i okruženje u kojemu živimo valja mijenjati, činjenica kako kao društvo, još uvijek, itekako, robujemo rodnim stereotipima, njima ide u prilog, jer, tako je jedino moguće protiv toga se i boriti. Jer, sve dok društvo mladićima nameće različite etikete, oni će biti tu da im pomognu da se oslobode stereotipa.
I rade to i više nego uspješno, sprečavajući nasilje, potičući zdrav život i rodnu ravnopravnost, razvijajući projekte koje je čak i UN ocijenio najboljim mogućim pristupom u radu s mladićima. Projekti su to kroz koje je do sada prošlo više od 5 tisuća mladića u dobi od 13 do 19 godina, što itekako govori o njegovoj snazi i relevantnosti, U tijeku desetogodišnjeg rada i djelovanja, Udruga Status M, pored niza sjajnih i prepoznatih projekata, razvila je i niz usmjerenih alata socijalnog marketinga. Tako je, primjerice, nastala i kampanja koja je za cilj imala okupiti pozitivne muške uzore, koji su, potom, vlastitim potpisom na Deklaraciji protiv nasilja nad ženama dali primjer, ali i podršku mladićima kako se formirati u istinskog muškarca.Tu je, zatim i Forum pravih muškaraca iz svijeta politike, novinarstva, glazbe, filma, sporta, koji se zajedno bore protiv nasilja nad ženama. Jer, problem je to, vjeruju članovi Udruge koji se nikako ne bi smio ticati samo žena, problem kojeg je svjestan svaki pravi muškarac.
Na žalost, većina dječaka i mladića i dalje odrasta u uvjerenju kako je nasilje, posebno ono u emotivnim vezama, pravom muškarcu dopušteno. I koliko god bila riječ o globalnom problemu današnjice, i ovdje korijene i uzroke, na prvom mjestu, valja tražiti u obitelji. Jer, promatrajući vlastitu obiteljsku dinamiku, oca i njegove odgojne metode, ali i njegov odnos prema majci, većina mladića odrasta u rodno neosviještene muškarce. Kroz Forum pravih muškaraca niz uspješnih javno poznatih muškaraca, na poziv udruge Status M osobnim je primjerom pružilo podršku modelu pravog muškarca, onog koji se zalaže za stvaranje društva bez nasilja – pogotovo nasilja nad ženama. Godinama su žene bile predvodnice u prevenciji i borbi protiv nasilja, no danas se sve više muškaraca priključuje i daje podršku ovom pokretu. Muškarci, kao očevi, prijatelji, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i svojim angažmanom ukazuju kako se ovaj problem ne tiče samo žena, već čitavog društva. Oni predstavljaju pozitivan model ponašanja i primjer muškosti za mladiće i dječake. Osim toga, kroz projekt i Forum, niz mladića po prvi je puta osvijestilo što je sve nasilje i koji oblici nasilja postoje, što je, zasigurno tema o kojoj kao društvo trebamo što više, glasnije i što češće javno progovarati, jer, evidentno je kako o problemu ne znamo ni približno dovoljno. Osim toga, još smo uvijek vrlo često skloni naglasak stavljati na žrtvu, a u drugi plan počinitelja, što je, u neku ruku, začarani krug iz kojeg nema izlaza.

status m 2

Pravi muškarac nije nasilnik, bori se za sprečavanje svih vrsta nasilja nad ženama, ne koristi šake ni uvrede, razumije važnost nasilja nad ženama kao problem koji kao društvo moramo riješiti, ali i do kraja, beskompromisno vjeruje u rodnu ravnopravnost i vlastitim primjerom gradi bolju zajednicu. Vizija je to svih projekata Udruge Status M koja se, svjesna rodnih stereotipa kojima kao društvo robujemo, ali i ladica u kojih mladiće isto to društvo vrlo često još uvijek smješta, svakodnevno bori za afirmaciju i promociju drugačijih vrijednosnih sustava, ali i svijet istinske ravnopravnosti. Na žalost, takva misija i vizija još uvijek vrlo česti nailazi na prepreke, jer uz neadekvatan odgoj i obrazovanje, tu su i mediji, koji nerijetko i nesvjesno, također perpetuiraju rodne stereotipe, učvršćujući tako u dječacima i mladićima prirodnu ulogu snagatora i vođe, koji svoje emocije, ni pod kojim okolnostima, ne smije javno pokazati, stoga je bolje da ih ni nema. Obzirom da su neravnopravnost spolova i diskriminacija na osnovu spola pitanja koja utiče na ostvarivanje prava i žena i muškaraca, radi efikasnog rada na otklanjanju takvih praksi, neophodno je poticati veće uključivanje muškaraca kao saveznika. Osim toga, dokazano je i znanstveno i statistički, kako uključivanje muškaraca, dječaka i mladića u sve segmente ravnopravnosti spolova, dugoročno dovodi do smanjenja nasilja u kojima su počinitelji upravo muškarci, vodi ka unapređenju partnerskih i obiteljskih veza, jača inicijative ženskih pokreta, utječe na poboljšanje zdravlja i žena i muškaraca, dječaka i djevojčica s ciljem dostizanja istinski ravnopravnog društva.
Članovi Statusa M, brojnim projektima pod zajedničkim sloganom BUDI MUŠKO,MIJENJAJ PRAVILA, svoj su korak ka drugačijem i boljem društvu već napravili. Na redu smo svi mi ostali.

Foto: Status M

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner