Deseti koncert „Orgulje Heferer“ u Novoj Gradiški

Održan je, uz poštivanje epidemioloških mjera, 3. listopada u novogradiškoj crkvi sv. Terezje Avilske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Pokrovitelji su i ovoga puta bili Ministarstvo kulture RH i Grad Nova Gradiška.

Tako je nakon dvije godine, na radost mnogih, nastavljena tradicija promocije i prezentacije bezvremenske glazbene baštine. Nastupili su Ljerka Očić, orgulje i Branko Mihanović, oboa, profesori Muzičke akademije u Zagrebu. Priredili su program barokne glazbe, koja datira iz vremena kada je građeno zdanje novogradiške crkve sv. Terezije Avilske i prilagodili ga povijesnim orguljama iz 1850. godine.

Zanimljivo je da je prof. Ljerka Očić nastupila i na prvom orguljskom koncertu u Novoj Gradiški i to 12. rujna 2010. godine.

U ime domaćina dobrodošlicu je poželio župnik vlč. Branko Gelemanović i među ostalim, otvarajući 26. „Festival orgulje Heferer“ u našemu gradu, istaknuo:

-Ništa nas ne može zaustaviti da slušamo srcem i da nakon ovoga koncerta odemo obogaćeni i onim što ćemo čuti, ali obogaćeni i zajedništvom.

Zahvalio je također i predstavniku radionice Heferer, izvođačima i organizatorima koji su upriličili ovaj događaj u vremenu kada nam svima umjetnost doista nedostaje.

Podsjetimo ukratko!

Želimo li otkriti dušu nekoga grada ili mjesta, treba poći tragom vremena-tragom starih zdanja i spomenika… Vrijeme kasnog baroka možemo doživjeti šećući starom gradskom jezgrom. Središnje mjesto u toj našoj staroj gradskoj jezgri, nastaloj u 18. st. zauzima crkva sv. Terezije Avilske,spomenik vjere, kulture i trajanja, drag i prepoznatljiv simbol u vizuri grada. Kamen temeljac postavljen je 1756. godine,a gradnja jednobrodne, kasnobarokne crkve s jedinstvenim baroknim tornjem u obliku piramide izvučenih bridova, u cementnoj oplati, potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa. Crkva po  svojim graditeljskim karakteristikama pripada značajnim spomenicima sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji. Najstarija je pa i najvrjednija barokna građevina u  Novoj Gradiški. Nekada je upravo ona bila i oznaka za Novu Gradišku na topografskim kartama, a ponosni smo što zauzima i središnje mjesto u Grbu našega Grada.

Završetkom izgradnje današnje župne crkve, ovaj naš biser barokne kulture na neki je način napušten.

Orgulje u crkvi sv. Terezije Avilske i koncerti „Orgulje Heferer“

Povijesne orgulje Johanna Pumppa, sagrađene 1850. godine za župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i pregrađene 1929., prenesene su u crkvu sv. Terezije Avilske. Vremenom su, na žalost, devastirane.

Ipak, na našu sreću, temeljita i cjelovita restauracija i rekonstrukcija instrumentalnog ustroja obavljena je 2010. Učinila je to radionica Heferer, prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira utemeljena 1849. godine u Grazu. U Hrvatskoj je počela djelovati od 1868. godine.

Umjetnička radionica Heferer pokrenula je 1994. godine, u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb, ciklus koncerata na orguljama diljem Hrvatske, pod nazivom „Orgulje Heferer“ i to na orguljama koje je Radionica Heferer obnovila.

Tako je i Nova Gradiška od 2010. godine uvrštena među gradove u kojima se ovim koncertima oživljava bogata hrvatska orguljaška baština, a njezinim mještanima omogućuje neponovljiv doživljaj veličanstvenih i raskošnih zvukova „kraljice instrumenata“.“

Toga 12. rujna 2010. godine svirkom rekonstruiranih povijesnih orgulja profesorica Muzičke akademije u Zagrebu, Ljerka Očić, označila je i završetak dugogodišnje obnove vrhunskoga zaštićenoga spomenika kulture – naše crkve sv. Terezije Avilske(obnova je trajala od 1994.-2010.). Uz nju je tada nastupila sopranistica Mayumi Kamei (Japan).

O umjetnicima, sudionicima 10. koncerta u sklopu „Festivala orgulje Heferer“

Ljerka Očić- jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nakon završenog studija u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta, nastavila je usavršavanje kod svjetski priznatih umjetnika i pedagoga u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji. Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini, Moldaviji, na znamenitim orguljama , te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve,Tokya, Sidneya, Kuala Lumpura, održavši preko 1300 koncerata.
Nastupa uz znamenite dirigente, orkestre i soliste. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja, te dobitnica niza međunarodnih i domaćih priznanja, među kojima se ističu Nagrada Milka Trnina  1993. godine, te nekoliko diskografskih nagrada „Porin“. Dobitnica je i Nagrade za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog instituta, a za svoj pedagoški rad primila je godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008. godine.

Predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“. Snimila je preko 30 nosača zvuka za domaće i inozemne diskografske kuće. Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi. Bavi se i publicistikom, pa je tako, uz stručna izdanja za potrebe studenata Muzičke akademije, 2004. objavila knjigu eseja „Orguljska umjetnost“  u izdanju Matice hrvatske. Godine 2011. godine, primila je najvišu Državnu nagradu u kulturi – Odlikovanje Reda DANICE SA LIKOM MARKA MARULIĆA , potom Godišnju nagradu „Vladimir Nazor“ za četverosturki album „HRVATSKA ORGULJSKA GLAZBA“-od renesanse do danas, jedinstvenu antologijsku zbirku, hommage hrvatskoj orguljskoj baštini.

Oboist Branko Mihanović- pohađao je Muzičku akademiju u Zagrebu te diplomirao na Visokoj državnoj glazbenoj školi u Freiburgu u klasi prof. Heinza Holligera. Bio je solo oboist Opere HNK u Zagrebu te od 1984. prvi oboist orkestra Zagrebačke filharmonije. Godine 2001. izabran je za docenta,  a od 2013. za redovnog profesora oboe na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Solistički je nastupao u većini europskih zemalja, Kini, Južnoj Americi, SAD-u  te održao brojne  koncerte uz pratnju  renomiranih hrvatskih i inozemnih orkestara. Imenovan je ravnateljem Opere HNK u Zagrebu  u dva mandata  u razdoblju od 2005. do 2013. godine. Bio je član  žirija domaćih i međunarodnih natjecanja kao i mnogobrojnih komornih ansambala poput Zagrebačkog puhačkog trija, Zagrebačkog puhačkog ansambla, ansambla Musica viva, Cantus i Acoustic project. Brojne snimke ostvario je za Croatia records, Cantus, Aquaria records, Orfej i potrebe Hrvatskog radija. Dobitnik je strukovne nagrade “Milka Trnina”  Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

U crkvi sv. Terezije Avilske u Novoj Gradiški nastupio je 2014. godine, a ovoga ljeta, u sklopu NG ljeta u Gradskom parku, sa ansamblom Musica Viva.