Marta Zoričić Skeledžija i njena priča...

Nova Gradiška je bajkovito slavonsko mjesto koje u okolici ima mnogo šuma, potoka, obrađenih i neobrađenih polja i livada koje se mogu savršeno provući kroz priču punu slavenske, keltske ili ranokršćanske mitologije, a sve to je itekako bila savršena inspiracija za nastanak serijala knjiga na engleskom jeziku.

O ideji, pisanju serijala The tale of witches, pročitajte u nastavku: 

NGB: Lijep pozdrav ispred portala NG-Buntovnici. Za početak nam se predstavite, molim Vas...

Marta Zoričić Skeleđija, tridesetčetverogodišnjakinja iz Nove Gradiške po struci sam magistra psihološke ekonomije sa dva završena magisterija: u Zagrebu i drugi u Irskoj Dublin buisness school gdje sam magistra poslovne administracije u ljudskim potencijalima. Od 2016. godine radim u Irskoj kao Talent source and Recruiter za Amazon CS. Trenutno sam ,, zaglavila'' u Novoj Gradiški od trećeg mjeseca jer mi ne daju, zbog stanja s epidemijom, povratak u Irsku.

NGB: Ovdje smo se našli zbog tvog spisateljskog rada pa nam reci kada je sve to počelo i na koji način...

Sve to je počelo kad mi je dijagnosticiran anksiozno-depresivni poremećaj i onda mi je trebao neki outlet kako bi sve to izašlo iz mene. Tada su počeli tekstovi najprije o svakodnevnom životu i razne kratke priče, a to mi je bilo olakšanje za sve što se događalo u meni, moj mozak je bio toliko glasan i toliko je vrištao na mene tih godina. Sve je to trajalo nekoliko godina dok mi konačno nisu našli dobru terapiju i dobru terapeutkinju. Tada sam počela istraživati malo slavensku i slavonsku mitologiju, rano kršćanstvo i tako su rodila ideja za napisati neku knjigu. Od tada pišem serijal „The tale of witches“ i sada sam na drugoj knjizi.

NGB: Kakav je to serijal ustvari?

Ima jako puno glavnih likova, ali najglavniji lik je šesnaestogodišnja cura koja je rođena u obitelji vještica koje se bave elementarnom magijom. Znači oni kontroliraju elemente: vodu, zrak, vatru, zemlju i duh, a obično do svoje sedamnaeste sve žene vještice dobiju do dva elementa, a ta djevojka sa svojih šesnaeste kontrolira tri elementa i počinje manifestirati četvrti. Znači Harry Potter, u ženskom obliku, bez štapića.

NGB: Znači, sve je to povezano sa slavenskom mitologijom. Čemu takva tematika?

Jer je zanimljiva. Ima svega, od raznih bogova koji se miješaju sa ljudima do raznoraznih demona, vila... Jako je zanimljivo, posebno ovdje u Hrvatskoj jer je uz slavensku mitologiju jako povezana i keltska mitologija i ranokršćanska mitologija.

NGB: Inače te zanima ta tema?

Uvijek. Povijest me zanimala još od osnovne škole gdje sam bila i u povjesničarima.

NGB: Iz kojeg razloga pišeš na engleskom?

Iz jednog jedinog razloga, a to je da više ljudi može čitati ako je napisano na engleskom nego kad je napisano na hrvatskom. Napisano na hrvatskom čita oko par milijuna, a napisano na engleskom pročita preko par milijardi čitatelja.

NGB: Imaš li želju knjige prevesti na hrvatski jezik?

Pa ako se pokaže interes za knjigu, prevest će se i na hrvatski. Zapravo je na hrvatskom jeziku i napisana najprije, ali izdana je na engleskom.

NGB: Gdje se mogu nabaviti tvoje knjige?

Mogu se naći na internetu i sve je samoizdalaštvo zato što spisatelj ima najmanje za dobiti ukoliko se ide tradicionalno u izdavanje knjige iako to nije nužno loše. Ovako kad sam izdaješ knjigu, tada je profit 50: 50 i mogu se naći u obliku e-knjige ili u fizičkom formatu preko lulu.com i Barnes and Nobles web knjižare

NGB: Što sad planiraš i kad možemo očekivati drugi nastavak serijala?

Najvjerojatnije na proljeće iduće godine. Već je poprilično napisana i treba ga sad editirati, a to je ono ,,piši iz ljubavi, editiraj bez milosti'' i devedeset posto knjige se u editiranju promijeni.

NGB: Osim knjige pišeš i blog...

Tako je. Blog se bazira na poštovanju prema sebi i osobnom rastu, sreći, mentalnom zdravlju i to pišem tekstove za irske časopise koji se bave self-care i to mi je jedan od izvora prihoda.

 

AEM banner