„Naš zeleni planet“

Edukativna kazališna predstava za djecu održana 20. srpnja u Gradskom parku u sklopu manifestacije „Volim ljeto i kulturu“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“.

Ova eko edukativna predstava Kazališne družine „Smješko“ u režiji Jelena Hadži –Manev na zanimljiv je i zabavan način poučila djecu o temama očuvanja prirode, reciklaže i ekologije, ali i o tomu što oni sami mogu učiniti kako bi bilo manje smeća te kako reciklirati nepotrebne stvari.

Djeca su naučila kako je nastala naša Zemlja, što su kiše i kako je nastao prvi život. Naša predivna Zemlja danas treba našu pomoć… Ljudi su napravili previše smeća i stalno zagađuju naš planet. Naučili su „zajedno“ s Planetom Zemljom sve o odvajanju otpada! Predstava je to koja djeci na pristupačan način pokazuje i uči ih od najranije dobi kako pravilno odvajati otpad i reciklirati kako bismo održali našu okolinu zdravom i čistom.

A poučila ih je ovoga puta glavna akterica predstave, glumica Mirta Zečević i to u interakciji s djecom u publici koja su se ponovo odazvala u lijepom broju. Naravno poštovale su se maksimalno sve epidemiološke mjere, a i njih su djeca već odavo usvojila, čini se i bolje od odraslih.

Bila je ovo prilika i za kraći razgovor s glumicom Mirtom Zečević

-Radi se o interaktivnoj predstavi u kojoj mi djeca pomažu tijekom predstave i to je ono što je dodatna vrijednost, što je u principu izuzetno edukativno i djeca ju jako vole. Prilagodili smo se ovom današnjem vremenu tim više što je ovo predstava s jedni glumcem. Inače glumimo kolegica Barbara Vicković i ja i uglavnom držimo distancu zajedno sa djecom. To je važno- rekla nam je Mirta Zečević.

Poslije Nove Gradiške glumica kreće na turneju sa predstavom „Ne daj se Njofra“ sa kazalištem „Lektirum“, a vratila se prije par dana sa Hvara gdje je HNK imalo predstavu „Tko pjeva, zlo ne misli“ i to na otvorenom.

I publika upravo ove predstave u drugačijem ambijentu odlično prihvaća, potvrdila nam je naša sugovornica. -Čak i bolje nego možda u dvorani neki puta- naglasila je.

Ukratko o kazališnoj družini „Smješko“

-Osnovana je 1995. godine, a ne znam je li postoji i jedno mjesto u RH koje mi nismo prošli i u kojemu nismo gostovali. Radimo predstave za djecu i mlade i ističemo se upravo ovakvim edukativnim, socijalno osvještenim predstavama koje djecu na neki način nešto i uče. Inače je daleko odgovornije i daleko ljepše i veći je gušt igrati za djecu. To ponavljam u ovih 25 godina svoga rada. Uvijek mi je draže igrati ovako za dječicu-istaklnula je Mirta Zečević.

Organizator, Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ nastojao je u ovo i odraslima neobičo vrijeme baš djeci prirediti radost i sadržaje koji će im oplemeniti slobodno vrijeme, ali ih i nečemu korisnome naučiti.

-I prošle godine smo, kada smo s manifestacijom i počeli, nastojali da sadržaji budu i zabavnog i edukativnog karaktera. Ove smo godine nastavili što potvrđuje i današnja edukativno kazališna predstava „Naš zeleni planet“, koja djecu uči o važnosti očuvanja našega planeta jedinoga kojega imamo, o važnosti recikliranja i uči ih zapravo kako se ponašati u životu kako bi našu Zemlju očuvali i kako bi nam bilo što ljepše.

A naša djeca već i u vrtićima i u školamapuno toga uče o ekologiji. Evo i sama imam primjer da se u školama jako lijep posao odrađuje po tom pitanju tako da su ove mlade generacije već ekološki osvještene. Ali treba koristiti svaku priliku raditi na tome i nadograđivati to njihovo znanje, a i mi odrasli svojim primjerom moramo pokazati djeci kako se ponašati- naglasila je, među ostalim, prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišra „Relković“.

Podsjećamo!

Sadržaji manifestacije „Volim ljeto i kulturu“, koja se održava drugu godinu za redom, potrajat će do 25. kolovoza, a raspored ćete pronaći na stranici Učilišta „Relković“ poumar-ng.hr

Pokrovitelji manifestacije su Grad Nova Gradiška, Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar.

Sve se događa u našem Gradsko parku i svi sadržaji su BESPLATNO dostupni djeci i odraslima, uz, ponavljamo, pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Već sutra 21. srpnja u 10 sati kazalište „Prijatelj“ gostuje s predstavom „Smjehuljica i Mrgud“.

Kazalište je to koje vodi glumac Hrvoje Zalar i koje, na neki način, pokušava odgajati djecu smišljajući vrlo lijepe, edukativne, socijalno osvještene predstave. S njima novogradiško Učilište ima višegodišnju uspješnu suradnju i vesele se njihovom ponovnom gostovanju, kao i, sigurni smo, brojna publika naših najmlađih sugrađana.

I za odrasle 21. srpnja također u Gradskom parku od 21 sat bit će projekcija hvaljenoga južnokorejskoga filma „Sluškinja“.

U srijedu, 22. srpnja u 18 sati najavljuju otvorenje izložbe mozaika akademskoga umjetnika Luke Petrača, a pod nazivom „Perpetuum mobile“. Izložbom vas očekuju u Domu kulture.

AEM logo rad nakladnika