USKORO DOSTUPNA ČETVRTA SEZONA JEDNE OD NAJGLEDANIJIH SERIJA ŠIROM SVIJETA

Sluškinjina priča (eng. The Handmaid's Tale) američka je mrežna televizijska serija temeljena na istoimenom romanu kanadske književnice Margaret Atwood.

Stvorio ju je Bruce Miller. Pokupila je brojne pozitivne komentare, kako od laika tako i od kritičara , a pitanje o seriji se našlo i u hrvatskom kvizu -Potjera. Kontroverzna priča o distopijskoj budućnosti u kojoj su žene robinje društvenog sustava započinje i četvrtu sezonu zaredom. Naime, radnja se odvija u distopijskoj budućnosti nakon Drugog američkog građanskog rata u kojoj su žene, zvane sluškinje, prisiljene na seksualno i porođajno sužanjstvo. Na području bivših Sjedinjenih Američkih Država, vlast preuzima totalitaristička, kršćansko- teokratska vlada Gileada. Žene su u podređenom položaju te su im oduzeta neka od temeljnih prava kao što je pravo na obrazovanje, čitanje. Rezultat takvog režima je smanjena stopa fertiliteta kao rezultat spolno prenosivih bolesti i zagađenja, ali i seksualne orijentacije. Zbog globalne neplodnosti, preostale fertilne žene u Gileadu, zvane sluškinje, raspoređene su u domove vladajuće elite. Ondje se odvija ritualizirano silovanje. Društvo također ima i tajnu policiju koja se naziva ''Oči'' oni nadgledaju obitelji i vješto suzbijaju bilo kakve pokušaje pobune. Kazne za neprihvatljivo ponašanje temelje se na Bibliji, npr. ako netko ukrade nešto odsjeku mu se prsti ili šaka s kojom je krao. Mogu nastradati i sluškinje jer njima ta ruka i ovako i onako ne treba da bi rodile djecu, što je njihova zadaća.

Glavna glumica je Elisabeth Moss, koja glumi June Osborne, tijekom serije preimenovana je u Offred po svom zapovjedniku Fredu Waterfordu. Elisabeth je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu. Offred je u ''prošlom životu'' imala kći i muža, muž je ostao u Kanadi koja je još uvijek slobodna zemlja ,a kći joj je oduzeta i preimenovana te dodijeljena jednoj od vladajućih obitelji u Gileadu. Offred naravno nema pravo vidjeti svoju kćer, zanimljivo je spomenuti da je ona slučajno otkrila gdje joj se kći nalazi inače sluškinje žive u neznanju i nadi da će jednom opet vidjeti svoje dijete.

Da sumiramo podjelu žena -„Posrnule“ žene, one razvedene ili preljubnice, služe samo za rasplod. Nazvane su „Sluškinjama“. Siluju ih njihovi gospodari, muškarci kojima u zločinima pomaže druga skupina žena – one moralno čiste. Udane, ali neplodne. Treće su usidjelice, „tete“ koje obučavaju Sluškinje da trebaju biti zahvalne što su podarene zdravom maternicom koja stoga slobodno stoji na raspolaganju onima koji ju žele oploditi.

DRUGA STRANA SERIJE

Naravno, mračan prikaz totalitarnog režima nisu svi odobrili, neki su se osjećali ugroženima i prozvanima npr. konzervativne religijske skupine. S druge strane, otpor koji pruža glavna junakinja, June Osborne , postala je simbol aktualnih i stalnih borbi žena za veća prava. Neki ''Sluškinjinu priču'' smatraju jezivim upozorenjem kako bi svijet mogao izgledati kada bi ekstremni vjernici došli na vlast. Sve više žena i muškaraca se pridružuje pokretima za povećanje seksualnih prava žena, a posebno prava na pobačaj.

Crvene halje i bijele kape najprepoznatljiviji su simbol serije, ali i bunta. Minimalizam ne samo da je vidljiv i u odjeći – svi se oblače uniformno , kako ne bi bilo zabune kojem sloju pripadaju i kako ih se treba tretirati, nego je vidljiv i u interijeru njihovih domova, kao i u izgledu grada. Dosta mračna i hladna atmosfera vidljiva je u seriji i u najsunčanijim danima baš zbog takvih kuća, ulica, ali i samog opisa serije.

 

ŽENE U SREDIŠTU ZBIVANJA

U seriji se isprepliću snažni likovi žena, od kojih je svaka ranjena i zlostavljana na svoj način, također i prikaz njihovih sudbina od kojih je jedna tužnija od druge. Zanimljivo je kako je sva pažnja usmjerena samo na ženske likove i njihovu analizu i kompleksnost uloga dok su muškarci potpuno sporedni likovi.

Kontroverzna pitanja, fantastična produkcija te mučna i kompleksna priča učinili su „Sluškinjinu priču“ jednom od najpopularnijih serija današnjice, a njezini obožavatelji uskoro će moći uživati u epizodama četvrte sezone.

Osobno preporučam ovu seriju, vrijedna je svake minute.

Foto: Ilustracija

 

AEM banner