Nova Gradiška dostojanstveno obilježila 29. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Uoči 29. obljetnice Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Novoj je Gradiški odana počast polaganjem vijenaca, cvijeća.

Paljenjem svijeća, minutom šutnje i molitvom. Učinjeno je to kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Po intoniranju državne himne, u izvedbi Gradske glazbe Nova Gradiška, počast su odali: predstavnica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Nova Gradiška, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa dr. Josipom Kolodziejm, ravnateljem Opće bolnice Nova Gradiška i izaslanikom župana Brodsko-posavskog, potom izaslanstvo Grada na čelu sa Borislavom Vidošićem, zamjenikom gradonačelnika sa ovlastima gradonačelnika, a u izaslanstvu su bili i zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i gradski vijećnici magistra Ljiljana Lukačević i Marijan Radić. Žrtvama Domovinskoga rata, grada Vukovara i Škabrnje poklonili su se i odali počast i predstavnici udruge Specijalne policije „ZEBRE“ Nova Gradiška, potom predstavnici Policijske postaje NG na čelu sa Josipom Akmačićem, zamjenikom načelnika, predstavnici Udruge veterana 3. Gardijske brigade „KUNE“ Nova Gradiška, predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, kao i ravnateljice Dječjeg vrtića NG, gradskih osnovnih škola-Vera Trobić, Vesna Lončar-Cindrić, Blagica Pečnjak, ravnatelj Centra za socijalnu skrb NG Branko Medunić, a počast su odali i učenici Industrijsko-obrtničke škole NG sa ravnateljicom Mirelom Brlić Trnka.

Molitvu je vodio Marko Derežanin, pripadnik Udruge veterana 3. Gardijske brigade „KUNE“ Nova Gradiška.

Po prvi puta počast smo odali žrtvi Vukovara – kao mjestu posebnoga Domovinskoga pijeteta, a taj dan, od ove godine je, Odlukom Hrvatskoga sabora i državni blagdan i neradni dan.

Zbog posebnih epidemiloških mjera drugačija će biti ove godine i Kolona sjećanja u Vukovaru, ali i način obilježavanja u svim našim mjestima i gradovima. Ono što će biti isto je dostojanstvo kojim odajemo počast poginulima, ubijenima, nasilno odvedenima, nestalima hrvatskim braniteljima, ubijenoj vukovarskoj djeci-ubijeno ih je 86, nedužnim civilima –patnicima i herojima koji su trpjeli te 1991. tromjesečnu opsadu pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, braneći svoj grad i cijelu Hrvatsku. Sjećamo se i žrtava Škabrnje.

-Na ovaj smo način prvi puta obilježili obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kao mjesta posebnoga Domovinskoga pijeteta. Sjetili smo se i svih žrtava Domovinskoga rata i žrtava Škabrnje. Ovu 29. obljetnicu obilježili smo kako i priliči, dostojanstveno, ali u skladu s epidemiološkim mjerama uz manji broj okupljenih. Obilježavanje ovoga dana naša je moralna i ljudska dužnost. Prijašnjih godina predstavnici Grada pješačili su od Vinkovaca do Vukovara te sudjelovali u Koloni sjećanja, dajući tako naš obol svim žrtvama, ali ove godine, zbog novonastale situacije sa koronom jednostavno smo odustali od toga. Nadam se iduće godine, ukoliko život bude normalniji i mjere to dozvoljavale, sigurno ćemo nastaviti sa tom našom tradicijom. Najvažnije je ipak dostojanstveno obilježiti sve obljetnice i nikada ne zaboraviti žrtve hrvatskih branitelja. Grad Nova Gradiška uvijek je to i činio i činit će i dalje. I uvijek obilježavanje praznika, blagdana, kao i Dana grada počinjemo upravo na ovom mjestu kod Spomen obilježja poginulim, umrlim, smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, čovjeku pod čijim su vodstvom naši branitelji branili, oslobodili i stvorili slobodnu, neovisnu hrvatsku državu i nikada ih nećemo zaboraviti- rekao nam je u razgovoru Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, inače i dragovoljac Dmovinskoga rata.

Podsjetimo ukratko!

Grad Vukovar imao je posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva, odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila koji su ga na kraju potpuno uništili. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Prema podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 i ranjeno je 1219 osoba. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila,ranjenih i bolesnih, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i pripadnika drugih naroda. Za zločine počinjene u Vukovaru, u Srbiji još uvijek nitko nije odgovarao.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner