Podijeljena uvjerenja polaznicima Poduzetničke akademije u Novoj Gradiški

Po drugi puta je za 16 polaznika Poduzetničke akademije u NG, koji su je uspješno i završili upriličena 5. prosinca u Gradskoj vijećnici podjela uvjerenja.

Učinile su to Sanela Dropulić voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i poduzetnica Mirela Glavaš, inicijatorica  pokretanja Poduzetničke akademije u NG i edukacije žena za svijet poduzetništva.

Zalaganjem upravo spomenutoga dvojca, Nova Gradiška je postala prvi grad u Hrvatskoj - prijatelj ženskog poduzetništva. U iznimno konstruktivnoj suradnji s gradonačelnikom Vinkom Grgićem, kao i njegovom zamjenicom Ivanom Trupinom, ove jeseni, drugi puta je Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr organizirao šest besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike ovog dijela Hrvatske, ali i za sve one koji žele biti vlasnici svojih tvrtki i obrta.

 

Podjela uvjerenja polaznicima Poduzetničke akademije rezultat je plodonosne suradnje lokalne uprave i samouprave s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom kroz 2017. godinu, te iznimnog međusobnog uvažavanja u sklopu projekta Grad- prijatelja ženskog poduzetništva, kojega je inicirala upravo Mirela Glavaš, poduzetnica iz Nove Gradiške. Projekt Grad prijatelj ženskog poduzetnišva odvija se također u gradovima: Lipik, Zaprešić, Sisak, Petrinja, Zagreb, nastavlja se diljem Hrvatske i u 2018 u gradovima: Vukovar, Osijek, Virovitica, Bjelovar, Osijek, Pakrac, Sveta Nedelja i općini Čaglin. -Baveći se dugo i sama poduzetništvom došla sam na ideju inicirati ovakve edukacije u našemu gradu jer kada počinješ jako je važno da ti netko može pojasniti "prve korake" kako bi izbjegao greške, koje smo i mi činili. Slijedom toga organizirali smo edukacije i imali različite teme i predavače ove jeseni, a nastavit ćemo i dalje i u drugim gradovima. Ovaj naš krug Slavonije smo obuhvatili, jer iako svi pričaju o "Projektu Slavonija" ništa se neće dogoditi ako se sami ne pokrenemo. U svijetu poduzetništva uvijek je potrebna nekakva prilagodba, postoje Zakoni, koje moraš pratiti i od toga ne treba bježati. Prije 15-ak godina nisam imala toliko žena poduzetnica, većinom su bili zastupljeni muškarci, a danas su gotovo ravnopravni, ali samo po zastupljenosti. Ženama je u poduzetničkim vodama ipak teže, jer ne možete samo tako dobiti savjet od kolega. Mi žene ipak malo više i važemo o onim pozitivnim i manje pozitivnim stvarima koje dolaze s poduzetništvom. Više razmišljamo o obitelji i koliko će to utjecati na kućni budžet. No žene su i odgovornije, jer kada ulažu dobro razmišljaju da je i rizik što manji kako ga ne bi osjetila njihova obitelj. Na žalost, još uvijek su žene manje plaćene jer obavljaju više uslužne djelatnosti koje su mnogima zapravo manje mjerljive, pa uvijek pitaju a što to toliko košta- rekla nam je, među ostalim Mirela Glavaš, poduzetnica koja ima 7 zaposlenih.

-Posljednjih nekoliko godina virtualno postaje naša stvarnost i više vremena provodimo na virtualnim platformama nego što se družimo u stvarnom svijetu, pa smo i mi, iako postojimo i fizički s uredom i ne samo u Zagrebu, gdje nam je sjedište, nego i diljem Hrvatske, odlučili da najčešće i najjače alate za povezivanje poduzetnika i poduzetnica upravo stavimo na digitalne platforme. No, naravno da smo živi, o čemu svjedoče i naši brojni projekti diljem Hrvatske. A o uspjesima najviše govore naše članice i članovi, kao i svi oni koji će to tek postati, a dio su naših projekata. Posebno nas raduje da se iza svake edukacije i edukacijskog ciklusa u jedinicama lokalne samouprave, a danas ih je 12  u suradnji s nama, pojača poduzetnička aktivnost, poveća produktivnost, a i ono što je najvažnije, svi ono koji su bili nezaposleni najčešće se otisnu u otvaranje svojih tvrtki- istaknula nam je u razgovoru, među ostalim, Sanela Dropulić.

Što se tiče suradnje s Novom Gradiškom dodala je kako su predstavnici Grada prvi pružili ruku suradnje projektu Grad- prijatelj ženskog poduzetništva i među prvima su budžetirali i edukacije i za iduću godinu. Imamo značajan porast polaznika, sada se broj kreće oko 25 po edukacijama koji su u 100% odazivu bili od prve do zadnje edukacije i izuzetno interaktivna, ne samo poduzetnička, nego i populacija nezaposlenih osoba, koje kane otvoriti svoje tvrtke i obrte. Raduje me jer na svaku kunu koju je lokalna samouprava uložila u ovaj projekt vrlo brzo će se njoj vratiti četiri kune, pokazala je naša statistika.

Među ostalim puno radimo na networkingu-međusobnom povezivanju i plasmanu roba i usluga i pojačavanju međusobne potražnje tih istih roba i usluga. Naš središnji događaj je Kongres poduzetnica, kojega ćemo, sada već treću godinu, organizirati  8. ožujka 2018. kao najveće poslovno okupljanje žena u ovom dijelu Europe. Bavimo se i izdavačkom djelatnošću, pratimo ono što nam naše članice i članovi poručuju i to nastojimo kao jednu kvalitetnu literaturu i neku nadopunu znanja i tiskati- naglasila je Sanela Dropulić.

Za ovu godinu tiskali su prvi vodič za uspjeh u poduzetništvu jugoistočne Europe pod nazivom "Ne posustani, ne odustani!", a promoviran je poslije svečanosti dodjele uvjerenja  o završenoj edukaciji u nazočnosti gradonačelnika Vinka Grgića i njegove zamjenice Ivane Trupina.

DSCN5266

DSCN5263

DSCN5262

DSCN5261

DSCN5258

DSCN5257

DSCN5255

DSCN5253

DSCN5252

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner