U Industrijsko-obrtničkoj školi omogućen pristup školskoj dvorani osobama s invaliditetom

U okviru projekta ONE WORLD, ONE LOVE, ONE COMMUNITY kojega provodi Športska udruga gluhih Nova Gradiška među ostalim je bila predviđena nabava i montaža kose stubišne platforme.

Kako bi osobama s invaliditetom olakšala pristup i stvorila jednake mogućnosti. Kosa stubišna platforma montirana je u rujnu 2020., a pripreme oko nabavke počele su puno ranije, ishođenje potrebnih dozvola od škole, BPŽ, kao osnivača te prikupljanje najpovoljnijih ponuda. Inače Industrijsko-obrtnička škola jedan je od partnera u provedbispomenutga projekta.

Platformu su prvi isprobali članovi Košarkaškog kluba invalida Slavonski Brod koji imaju članove i na području Nove Gradiške, što im je omogućilo treninge i u njihovome gradu.

Posjetili smo ih u srijedu,11. studenoga poslijepodne, neposredno prije početka treninga i razgovarali sa Igorom Ograjšekom, dopredsjednikom Košarkaškog kluba invalida Slavonski Brod.

-Čim sam saznao za mogućnost pristupa dvorani u Industrijsko-obrtničkoj školi kontaktirali smo ravnateljicu Mirelu Brlić Trnku i dogovorili se za termin.

Dobro je to i za promociju sporta, a u Klubu je i dosta naših Novogradiščana i to im uvelike olakšava treninge. Neki ne mogu uvijek u Slavonski Brod. Ima nas 6-7 koji svaki utorak, četvrtak i subotu idemo na treninge, doduše sada je to drugačije zbog pandemije koronavirusa. I zato nam dobro dođe taj jedan termin za treninge kod kuće. Već mjesec dana to zaista odlično funkcionira- rekao nam je Igor Ograjšek.

Sada mogu i na zapadni ulaz škole ući bez problema.

-Na tome zahvaljujemo Tomislavu Šimiću koji nam je donirao materijal, a učenici pod vodstvom majstora Nine izradili i montirali prilaznu „rampu“. Hrvatske ceste su označile prostor parkinga za dva mjesta za osobe sa invaliditetom i to nam puno znači-naglasio je Igor Ograjšek.

Na treninge dolaze ranije jer je potrebno malo više vremena dok se platformom spuste do dvorane, ali su izuzetno sretni što je Športska udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška prepoznala i problem i potrebu i našla rješenje. Kroz suradnju udruga najbolje se problemi i rješavaju.

Košarkaški klub invalida Slavonski Brod i ovogodišnja natjecanja

U početku im je najveći problem bio pronaći ljude koji bi Klub vodili. Na inicijativu Sportskog saveza invalida grada Slavonskoga Broda i Sportskoga saveza Brodsko-posavske županije uz obećanje svesrdne suradnje, pokušali su se ipak organizirati sami. Tako je Darko Boić izabran za predsjednika, a Igor Ograjšek za dopredsjednika i na toj je funkciji od 2010. Na početku rada, prema Ograjšekovim riječima brojili su 8-9 članova, a sada imaju preko 25 igrača.

-Nastupamo s dvije ekipe, a igramo i Prvu i Drugu ligu košarke u kolicima i svi sudjeluju i u Prvenstvu Hrvatske, Kupu Hrvatske, ali i na međunarodnim turnirima.

U prošloj sezoni Prva ekipa bila je treća u Prvoj ligi; u Kupu Hrvatske smo bili 4. Druga ekipa u Drugoj ligi je isto osvojila treće mjesto. Inače u Prvoj ligi ima 5 Klubova, a u Drugoj ih je 6.

Ova godina, s obzirom na epidemilošku situaciju, bila je katastrofa i bilo je dosta problema. I Prvenstvo i Kup smo tek sada odigrali, prošlu nedjelju u Zagrebu u dvorani KK Cedevita.

Trebali smo imati jedno kolo Play offa i Prve i Druge lige i to nam je propalo. Onda je bio lockdown kada se ništa nije moglo. Krajem svibnja smo počeli treninge i baš smo prvi trening ovdje u dvorani imali 7. listopada. Od 13. listopada konačno su krenula natjecanja . Bili smo zadnja ekipa u Ligi koja je uopće dobila dozvolu ulaska u dvoranu i zadnji smo i krenuli sa treninzima. Tek onda su išle kvalifikacije Kupa 25. listopada u SB, izborili smo završnicu Final Four koji se sada igrao u Zagrebu 8. studenoga i tu smo bili četvrti. Slijedeće nedjelje idemo u Kostrenu i igramo Prvo kolo Druge lige, pa 28. i 29. studenoga igramo u Šibeniku, 6. 12 je druga ekipa domaćin u Slavonskom Brodu, 12. 12. druga ekipa ide u goste ekipi Broda na Savi u SB, pa je onda 13.12. Prva ekipa domaćin u SB. To su planovi, a kako će biti vidjet ćemo- istaknuo je u razgovoru Igor Ograjšek.

Upitan koliko osobama s invaliditetom bavljenje upravo sportom može pomoći u podizanju kvalitete života odgovorio je:

-Jako puno. Sport daje ukupan napredak kvaliteti života. Problem je privući ljude, a kada dođu, onda ne izlaze iz sportskih klubova. Ja sam od 1993. u ovom sportu. Moram priznati, da, naporno je, ali kada se krene onda teško možete bez toga. I bez obzira na napor. Kada imamo pripreme sa Reprezentacijom, ove smo godine trebali ići u Grčku na Europsko prvenstvo, ali opet zbog COVID-a nismo mogli, one traju 20-ak dana i trenira se dva puta dnevno po dva sata. Ali to je ljubav, volja... I zdraviji ste.

Vjerujemo da će se u sportske i rekreativne aktivnosti uključiti i veći broj osoba sa invaliditetom, posebno u kolicima, kojima je ovim projektom omogućen nesmetan pristup dvorani i svlačionici u Industrijsko-obrtničkoj školi.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner