,, Najveća želja mi je da ova dijagnoza prestane rasti''

Kristina Zrinka Kožul, ima 34 godine, živi u Splitu i već gotovo 9 godina nosi se s dijagnozom multiple skleroze.

Multipla skleroza je neizlječiva demijelizacijska bolest, a terapijama i lijekovima koji se koriste u fazi pogoršanja i potrebe za njima kod oboljelih, mogu poprilično usporiti upalni tijek, ovisno o simptomima.

Naša sugovornica je unatoč takvoj teškoj dijagnozi, završila dodatno školovanje i tom prilikom stekla zvanje trenerice pilatesa za oboljele od multiple skleroze, a nama je to bio idealan razlog da razgovaramo o čitavoj ideji vježbanja pilatesa, o učincima koje bilo kakva vježba i razgibavanj imaju na oboljele, kakvi su joj sve daljnji planovi i još puno toga. Čitav razgovor pročitajte u nastavku: 

NGB: Koliko dugo je prošlo od postavljanja dijagnoze i kakve simptome ste imala?

Prvi simptomi počeli su se javljati 2 mjeseca nakon težeg poroda. Gotovo potpuno izgubljen, zamućen vid na lijevo oko. Imala sam sreću jer je to jedan od češćih simptoma ,kojih ima i može biti bezbroj, pa nije dugo trebalo da mi dijagnosticiraju upravo MS.

NGB: Kako se u sve to uklapa sad pilates koji vodiš za oboljele od multiple skleroze?

Nažalost Pilates za oboljele od multiple skleroze vodim već gotovo pune tri godine., rijetko se uspije dogoditi da se nađu cure (oboljele) jer uvijek je neka u određenoj fazi bolesti, ili manjak snage ima ili trenutni relaps (pogoršanje) ili što je nažalost najčešće, bezvoljnost za ikakvu "akciju" jer je nositi Multiplu zaista teško.

NGB: Kakvo poboljšanje se vidi kod članova koji vježbaju pilates ili članova koji uopće vježbaju sukladno svojim mogućnostima?

Poboljšanje kod onih koji vježbaju, pogotovo kod onih koji odluče biti malo ustrajniji, čak i kad ih MS jako pritišće, vidi se i to vrlo brzo. Mogu lakše izvesti neke pokrete koje prije gotovo uopće nisu mogli. Mišljenja sam, kao osoba koja trenira gotovo cijeli život, da fizička aktivnost je prenužna na kraju i najbolja terapija.

NGB: Prilazite li oboljelima individualno prilikom vježbanja ili su to grupni treninzi?

Oboljelima priđem, onako kakva sam i sama, iskreno i iz čiste želje i volje za pomoći im, jer znam gdje su i znam kako im je. Treninzi su grupni ali nas nikada ne bude previše tako da se mogu posvetiti vježbaču. Udruga MS tim Hrvatska me školovala za pilates instruktora, ali sve ove vježbe vodim isključivo volonterski pa uz konstantne pokušaje da nađem stalno zaposlenje nekada je malo teže voditi i to.

NGB: Koliko je tjelesna aktivnost bitna za oboljele od multiple skleroze?

U Splitu smo također, nekolicina nas oboljelih prijatelja, osnovali udrugu MS MOGU SVE. Imamo svoju web, Fb i Instagram stranicu te bar malo (koliko bez ikakvih sponzora Možemo) pokušavamo doprijeti do oboljelih i bar malo ih "podignuti".

NGB: Koliko je ova novonastala situacija oko virusa korone otežala rad sa oboljelima i kako ste taj problem riješili? Vidjeli smo i neka youtube videa za oboljele....

Situacija sa Corona virusom doprinosi tome da se što rjeđe uspijevamo naći a kad se nađemo, naravno, pridržavamo se svih propisanih mjera.
Kao što sam rekla isključivo volonterski bez ikakvih sponzora i pomoći radim sve što radim i snimila sam na svom YouTube kanalu i nekoliko vježbi tako da osim što često pričam na tom kanalu, upravo o problematici oboljelih gdje se mogu pronaći svi oboljeli od bilo kakvih, danas nažalost čestih dijagnoza, mogu pronaći i video za malo se "pokrenuti".

NGB: Što Vam je sljedeće u planu?

Puno svojih planova imam i puno želja. Moram iskreno priznati da mi je jedna od trenutno većih želja pronalazak zaposlenja i ostvarivanje kao pisac kolumni što trenutno i pišem. Pišem kolumnu za tjed nik Večernjeg lista "Ordinacija". Kolumna se zove "Autoimuna".Iskr eno, najveća želja mi je da ova dijagnoza prestane rasti, da svi ovi oboljeli mladi ljudi, najčešće žene, mogu ostvariti svoj život u punom  smislu, obimu i svrsi što je svima životni cilj a pogotovo osobama koje su na samom početku svog života toliko ograničene.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner