Marin Zovko vratio se kući nakon što je prehodao Hrvatsku

Prehodao je 2282 kilometra, odnosno, bio na krajnjim točkama kopnene Hrvatske u svega sto dana, a ekipa portala NG- Buntovnici je pričala s njim o čitavom tom neobičnom, ali hvale vrijednom pothvatu.

Kako je Marin Zovko došao na tu ideju, što je sve doživljavao, a što mu je za to bilo potrebno pročitajte u nastavku: 

NGB: Lijep pozdrav ispred portala NG- Buntovnici, za početak nam se predstavi

Pozdrav, ja sam Marin Zovko, imam 38god, živim u Zagrebu i zaposlen sam kao informatički tehničar u firmi OIV, aktivni sam planinar i član Planinarskog društva Panj.

NGB: Kada i kako si se odlučio prehodati cijelu kopnenu Hrvatsku?

Prije 5god sam hodao po Španjolskoj Put Sv.Jakova ili Camino de Santiago, tamo sam u 26 dana prehodao tu francusku rutu do Santiaga, oko 800 km. Kako sam imao još otprilike 7 dana do aviona, odlučio sam još malo prošetati do Muxie i Finistere i  tako sam tamo ukupno prošetao oko 1000 km. Tada sam dobio želju za prehodati nešto malo više nešto malo ekstremnije, a sve što se u tom trenutku nudilo su bile dugohodačke staze po vani, izvan HR. Zahvaljujući dvojici entuzijasta koji su osmislili dvije dugohodačke staze u HR, Nikola Horvat, idejni začetnik CLDT-croatia long distance trail (povezuje četri najisturenije točke HR, najistočnija Ilok, najsjevernija Sveti Martin na muri , najzapadnija Savudrija i najjužnija Prevlaka) i Srećko Vukov, idejni začetnik VA-via adriatica trail ( ona počinje na najjužnijoj točki u Istri Rt Kamenjak i završava u Prevlaci), dobio sam mogućnost hodati po vlastitoj domovini što sam i napravio . Kada sam došao do Savudrije spustio sam se ispod Pule na Rt Kamenjak te sam tu zakačio i drugu stazu VA te sam do krajnjeg juga hodao kombinaciju te dvije staze koje se u gotovo 80% poklapaju jer koriste već postojeće planinarske staze.

 

NGB: Koliko dugo je trajalo putovanje i kako su tvoji poslodavci prihvatili tvoju ideju?

Trajanje avanture je ukupno 100 dana od toga 15 dana odmora, ukupno sam prehodao 2282km, visinske razlike uspona preko 50km (za usporedbu to je skoro 6 puta Mt.Everest), prosječna težina u ruksaku 22kg, potrošeno 3 para tenisica, 0 ozljeda, najveća dnevna kilometraža je bila 57km, a najmanja zadnji dan 2,5km, neki prosjek je 26km.

Putem sam vidio valjda sve moguće životinje koje tu obitavaju osim vuka i risa iako su vjerojatno oni mene vidjeli u šumi iznad Novog Vinodolskog. Na uskoj stazi u jednom zavoju sam naletio na medvjeda, nimalo ugodan susret, ali izgleda da se više medo prestrašio nego ja, to jest nisam imao vremena za neku reakciju jer se on u trenutku sekunde okrenuo i otrčao u šumu.

Iznenadio sam se kako su poslodavci prihvatili moju ideju o prehodavanju čitave domovine, imao sam jako veliku podršku od radnih kolega i Uprave OIVa, te im se ovim putem još jednom od srca zahvaljujem.

NGB: Zbog čega si baš odlučio toliko hodati?

Hodao sam iz vlastitog gušta, volim boravak u prirodi, a i u svrhu promocije outdoor aktivnosti u Hrvatskoj i isticanja prirodnih ljepota hrvatskih planina, nacionalnih parkova, parkova prirode...

NGB: Tko je sve išao s tobom na taj put i što je čovjeku potrebno od stvari ako se odluči na takav pothvat? 

Na put smo išli ja i moj ruksak, koji je u prosjeku bio težak 22kg, u njemu sam imao svašta sve što sam mislio da mi je potrebno pa i više od toga. Od odjeće sam imao 5 majica kratkih rukava, jednu dugih, flis, prenatu jaknu, 8 pari čarapa, 6 bokserica kratke hlače, tajce, duge hlače, kapa, rukavice, buffovi, prva pomoć, higijena (wc papir, vlažne maramice, rukavice za pranje...) ,hrana za par dana (talijanete,panceta,zobene kaše i razno suho voće, juhe, slatko...), plinsko kuhalo i posuđe za kuhanje, beštek, elektronika ( mobitel, gopro kamera, 360 kamera, dron, punjači, baterije....), 4 litre vode, šator, madrac na napuhavanje, jastuk, vreća za spavanje, hammock, kabanica...

Osim dobre volje i male doze ludosti, ruksak pun stvari, haha!

NGB: Jesi li se susretao s nekim teškoćama prilikom puta i što ti je najteže palo?

Bilo je teško nositi taj težak ruksak, fizički naporna penjanja, spuštanja, iscrpljujući vremenski uvjeti, ali teže od svega je bila samoća. Toliko raznih događaja, trenutaka poput izlazaka, zalazaka sunca, susreta sa raznim životinjama, sreća, pa i frustracije, a nemate ih s kime podijeliti. Definitivno je samoća najteža od svega.

NGB: Kako se sad osjećaš nakon što je tvoje putovanje završilo?

Navikavam se ponovno na život u gradu, nakon sto dana skoro pa neograničene slobode, malo mi je čudno biti u gradu, slušati sve te neprirodne zvukove, buka, hodati među zgradama, vidjeti zelene povržine na kapaljku…, uglavnom malo je čudno.

NGB: Planiraš li nešto novo sada?

Htio bih proći kajakom od Prevlake do Savudrije lagano uz obalu i posjetiti neke otoke, htio bih se popeti na Kilimanjaro, htio bih vidjeti Madagaskar.... svašta bih htio i svašta planiram, a sad šta će biti od svega vidjet ćemo

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner