Otkrivena spomen ploča sestrama milosrdnicama svetoga Vinka Paulskoga povodom djelovanja i dolaska u Novoj Gradiški od 1897 – 2017. godine

Inicijator i organizator ovog čina i događaja bio je novogradiški Ogranak Matice hrvatske uz svesrdnu pomoć Grada, a na radost mještana i cijele Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog.

Svečanosti su, među ostalima, bili nazočni: Elizabeta Peršić, provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, sestre Benjamina, Blanka i Mihaela koje su dugo godina djelovale u novogradiškoj župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u kojoj su ostavile trajan trag. Nazočne su bile i sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Požege, zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana TrupinaMihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti grada i Marko Ćosić, viši stručni suradnik za protokol, sportska i društvena događanja. Upravo je Odsjek društvenih djelatnosti uložio puno truda kako bi inicijativa Matice hrvatske Ogranka Nova Gradiška bila i oživotvorena. Gostima su se pridružili i dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška i Marijan Šapina, ravnatelj Doma zdravlja Nova Gradiška, kao i nekolicina naših sugrađana.

Okupljene na svečanosti, upriličenoj 29. rujna na blagdan sv. Mihaela kod Doma zdravlja u čijem prostoru su sestre vodile Dječji vrtić, kao i Djevojačku školu, pozdravila je prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica OMH i tom prigodom, uz zahvalu sestrama na svemu što su učinile tijekom djelovanja u ovomu Gradu, istaknula:

-Kada smo čuli vijest da nam iz župe odlaze i posljednje sestre, Blanka i Benjamina to nas je dirnulo kao grom iz vedra neba. Morali smo se s time pomiriti, ali ih nikada nismo zaboravili. Drago mi je što ste s nama, drage sestre milosrdnice koje ste ovdje došle svjedočiti povjesnoj istini otkrivanja spomen-ploče sestrama povodom dolaska i djelovanja u Novoj Gradiški od davne 1897. do 2017. godine. Tiskali smo i Brošuru kao prigodni spomen, a podatke sam dobila iz arhive sestara milosrdnica iz Zagreba.

Hvala svima onima s kojima sam surađivala, a ta suradnja je bila jednostavna i lagana, pa se zahvaljujem Borislavu Vidošiću, zamjeniku gradonačelnika, Mihaeli Đeraj, voditeljici Odsjeka za društvene djelatnosti, koji su me također podržavali i moralno i pokroviteljski. I ravnatelj Doma zdravlja Marijan Šapina također mi je bio vrlo susretljiv i da nije bilo njegove suglasnosti tko zna bi li ploča danas ovdje bila i postavljena. Suglasnost smo dobili i od poglavarice Družbe, sestre Elizabete Peršić. Doista sam sretna kao malo dijete dijeleći radost sa sestrama i vama sugrađanima .

U ime Grada, pokrovitelja ovoga događaja, obratio se Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i među ostalim rekao:

-Drago mi je da danas ovdje vidim i časne sestre koje su nekada bile i djelovale u Novoj Gradiški. Od srca zahvaljujem sestrama na dolasku, ali i na podršci ovoj inicijativi, kao i svim sestrama koje su tijekom 120 godina puno toga dobroga i plemenitoga učinile za ljude ovoga grada i kraja. Zahvala i prof. Bagarić na ovoj ideji i inicijativi, koju smo u Gradu odmah prihvatili i podržali, kao i članovima Matice,ali i onima koji su dali dozvole da se ploča postavi. Nadam se da će Ogranak nastaviti sa ovakvim inicijativama, a vjerujte da će u Gradu Nova Gradiška za dobre ideje uvijek imati i veliku podršku.

U ime sestara okupljenima se obratila provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Zagreba Elizabeta Peršić.

-U ime sestara zahvalila bih se prof. Bagarić, koja je stvarno bila uporna u svojoj inicijativi. Sveti Vinko je u 17. st. napravio revoluciju. Izveo je časne sestre iz zatvorenih samostana i rekao-Vas trebaju bolesnici, djeca, mladi. I na taj je način zaista revolucija ljubavi krenula svijetom.

Kao što se i obitelji smanjuju, tako je i s našim redom. Mi dolazimo iz obitelji i kada bude više djece bit će i nas sestara. Već su sestre iz toga razloga odlazile, ali su se i vratile u Novu Gradišku. Molimo svi zajedno da Bog u mladim osobama potakne da se odazovu jednom životu za Krista, jednom životu za bolesne, za odgoj djece, mladih . Možda će se sestre nakon nekoliko godina ponovno vratiti u Novu Gradišku. To nije nemoguće.

Mi smo imali škole i bolnice do Turske. Zadnju smo osnovali na Salomonskim otocima gdje se nama čini da je život nemoguć. Sestre su uvijek išle tamo gdje je bilo najpotrebnije, bilo da se radilo o siromaštvu, bolesti ...Posijano je sjeme, a karizma sv. Vinka ljubavi i pažnje živi u svakome od vas i tamo gdje sestara nema vi ste naša produžena ruka. I doista bih se svima zahvalila, cijelom Gradu koji nas je 120 godina podržavao, hranio, živio s nama, prolazio s nama i naše muke i nevolje i uvijek smo se osjećali kao kod kuće, a tako se osjećamo i danas. Došle smo među svoje-istaknula je sestra Elizabeta Peršić.

Svečanost otkrivanja spomen ploče glazbom su oplemenili članovi Gradske glazbe Nova Gradiška. Prigodom ovog vrijednog događaja, tiskana je i prigodna brošura o povijesti i djelovanju Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Novoj Gradiški (1897- 2017), koja je i podijeljena nazočnima.

Spomen ploču sestrama milosrdnicama otkrile su sestra Elizabeta Peršić i prof. Vjekoslava Bagarić, a spomen ploču je blagoslovio župni vikar vlč. Marko Dušak.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner