ZAVRŠETAK PROVEDBE PROJEKTA ‘’IZGRADNJA UČINKOVITIJE ZAŠTITE; PROMJENA SUSTAVA ZA BORBU PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA.’’

U ponedjeljak, 16. Prosinca 2019. U Palači Pongratz održana je konferencija pod nazivom ‘’Femicid-regionalni i globalni izazovi’’.

Konferencija se sastojala od dva dijela. Prvi dio zamišljen je kao panel rasprava pod nazivom ‘’Femicid kao regionalni i globalni izazov’’  u kojoj sudjeluju: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije ,Brankica Janković, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani , Jasna Podreka te Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe – Centar za seksualna prava.

Drugi dio- ‘’Ciljevi i postignuća u provedbi projekta’’ vodili su : Višnja Ljubičić, Maja Sever, novinarka predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva zatim Suzana Kikić , predstavnica Policijske akademije i predavačica te Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i članica projektnog istraživačkog tima.

 

Objašnjenje same riječi ‘’femicid’’ pojasnila je Višnja Ljubičić govoreći da je to čin ubijanja žena čiji je glavni motiv mržnja prema ženama, ono se događa od strane bliskih osoba i intimnih partnera. Također, spomenula je promatračko tijelo ‘’Femicide Watch’' osnovano 2017., s ciljem prikupljanja podataka, nadgledanja i analize slučajeva ubojstava žena u Hrvatskoj.

‘'Napravili smo veliko istraživanje na uzorku od 1200 kaznenih i prekršajnih presuda da bismo plastično dokazali o kakvim se razmjerima nasilja nad ženama radi. Možemo reći podatak od 2016.- 2018., kada je ubijeno 46 žena, 39 ih je ubijeno od strane njima bliskih muških osoba.’’ - Višnja Ljubičić.

 

Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, govorila je o važnosti ove problematike u Srbiji navodeći da nedostaju prikupljeni sistematizirani podaci, iz razloga što je u 2019. Godini u Srbiji, prema riječima Brankice Janković, ubijeno 28 žena, a u 11 od tih slučajeva je prethodno bilo prijave za nasilno ponašanje u obitelji. Ističe kako se postavlja pitanje mogućnosti izbjegavanja tih tragedija uz objašnjenje da je to moguće ako svi podaci budu dostupni i ako svi nadležni organi vode statistike.

Koordinatorica Ženske sobe – Centar za seksualna prava, Maja Mamula govorila je o globalnom kontekstu femicida, njegovim rizicima te mjerama koje se primjenjuju u svrhu njegova suzbijanja. Izdvojila je jednu karakteristiku kao temelj ličnosti počinitelja, a to je stav da je muškarac dominantan, a žene subdominantne, da one  nisu jednako vrijedne te čitav niz stavova koje opravdavaju nasilje u obitelji.

Dr.sc Jasenka Podreka, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, predstavila je istraživanje koje je provela u Sloveniji zaključujući da se većina slučajeva ubojstva žene dogodi kada su počinitelj i žrtva u bliskom partnerskom odnosu. 

'’Kada se prije dogodilo tako nešto  to se pričalo kao da se sve dogodilo slučajno. Muž nikada nije bio nasilan, upravo iz razloga što se nije poznavao kontekst. Nije se znalo da muž ima cijelu povijest nasilja prema partnerici što fizičkog i psihičkog, što sekusalnog.’’

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su ciljevi i postignuća u provedbi projekta. 

Iz iskustva u provedenom istraživanju, Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i članica projektnog istraživačkog tima, istakla je da sam Prekršajni zakon ne poznaje pojam ‘’žrtve’’, da se predmeti rješavaju brzo te da neke stvari koje su propisane u Zakonu u samom procesuiranju, nisu  provedene. 

Edukacije su se pokazale kao bitan faktor za suzbijanje nasilja prema ženama stoga se Suzana Kikić, predstavnica Policijske Akademije i edukatorica, obratila s par riječi.

O ulozi izvještavanja o nasilju nad ženama i femicidu u medijima govorila je Maja Sever, novinarka predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner