Nagrada „Ivan Filipović“ za životno djelo u rukama našega prof. Mije Matoševića

Industrijsko-obrtnička škola, grad Nova Gradiška i svi koji poznaju prof. Miju Matoševića,

ravnatelja spomenute škole sigurno su izuzetno ponosni na ovog skromnog, optimističnog čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio učenicima u koje je vjerovao i vjeruje, prenosio bogato znanje i iskustvo i sa profesorima i svim djelatnicima ovu školu učinio prepoznatljivom, ne samo u županiji i RH, nego i izvan njezinih granica, posebno u Austriji i Njemačkoj.

Od srca čestitamo na nagradi koja je došla u prave ruke, profesoru koji je školu uveo u vrijeme novih tehnologija, osuvremenio nastavu, otvorio suradnju s Udruženjem obrtnika grada Nova Gradiška, ali i sa kompleksom Valamar hotela u kojima učenici ugostiteljskih zanimanja obavljaju praksu, a ne mali broj njih našao je na taj način i posao.

Industrijsko-obrtnička škola niz godina sudjeluje u Ersmus projektima, tako da su učenicima, budućim majstorima, otvorene mogućnosti stjecanja znanja i vještina zahvaljujući partnerstvu u projektima sa školama u Wolsburgu i Herzogenaurahu, a najnoviji projekt vodi ih i u Švedsku.

Škola je osnivač Susreta učenika u pomoćnim, a tradicija obrazovanja u Industrijsko-obrtničkoj školi neprekidna je 130 godina, dok 40 godina obrazuje i učenike u pomoćnim zanimanjima.

Kako naš profeosr Mijo Matošević voli reći, oni stvarno jesu škola za život, jer obrazuju i odgajaju za tržište rada.

Njegov osobni angažman, trud i rad prepoznala je struka, dodijelila mu vrijednu Nagradu za životno djelo, a mi smo tim povodom s njim i razgovarali.

-Zaista je to lijep trenutak u životu dobiti najviše priznanje za ono čime se bavim 41 godinu, a to je najljepše zanimanje na svijetu- učiteljsko. Ivan Filipović, rođen u našoj Velikoj Kopanici, a bio je i svjedok postojanja i rada naše škole, rekao je da se deset puta rodi, deset bi puta bio učitelj. Upravo je ta rečenica i u mom srcu zapisana i mislim da se nekoliko puta rodim odabrao bih ovaj poziv.

Ući u ovu školu 1.rujna 1970. godine kao učenik u trogodišnje zanimanje alatničara,tada je to bila Škola učenika u privredi, to će biti skoro i 50 godina, otići poslije toga studirati, to je Božji dar. I doista mi je žao što današnji učenici kada završe trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, a imamo jako puno dobrih učenika, ne mogu odmah nastaviti izravno fakultetsko obrazovanje. Oni se moraju „krvavo“ mučiti da nakon tri godine polažu razlike, pa četvrtu godinu kako bi išli na Državnu maturu i tek onda mogu na studij. I moje kolege u Austriji i Njemačkoj su prepoznale taj problem i omogućili su onima koji žele nastaviti visokoškolsko obrazovanje uz osnovno zanimanje pojačano praćanje matematike, hrvatskog, stranog jezika i po završetku srednje škole djeca mogu ići na prijemni ispit na željeni fakultet.

Mi imamo 10 %, možda i više od toga, učenika koji po svojim sposobnostima mogu odmah ići na studij. To je bio i moj put, govorim iz vlastitog životnog iskustva kada sam 1973. godine završio za alatničara mogao sam otići u Rijeku, položiti prijemni ispit i nastaviti školovanje. Dana nam je prilika. I to mi je želja da se učenicima da prilika i mislim da u svim tim novim promjenama koje dolaze trebalo bi se poraditi i na tom području.

Još za vrijeme studija bavio sam se metodikom i kasnije 26. godina u nastavi strojarske grupe i vođenja školskih praktikuma, radionica, a sada sam evo već 16-u godinu na mjestu ravnatelja. Tako da sam, kako sam već rekao imao Božji dar da idem od početka, korak po korak, stepenicu po stepenicu.

Prvih pet godina sam na prvom poslu od 1997. do 1983. radio u Vukovaru, a od 1983. sam u Novoj Gradiški.

Ovo je moja škola, ovdje su moji korijeni i mislim da se na dobrim korijenima može dobro dalje razvijati.

U obrazloženju ove Nagrade, a lijep je to bio trenutak u životu kada čujete što se priča o vama, o tomu što ste sve proživjeli, prošli, sigurno da najvažnije mjesto pripada ovoj školi. Zasluga za ovo priznanje ide i svim prijašnjim učenicima, nastavnicima, svim prijašnjim zaposlenicima. I rekao sam u Saboru kada sam držao pozdravni govor u ime nagrađenih, od Josipa Giltnera i Josipa Geljana majstor, a spominjat ću ih dok sam živ, oni su meni uvijek na pameti i uvijek će biti rado spominjani, kao prvi učenik upisan u našu školu kod majstora krznara. Tako da ova Nagrada pripada i svim današnjim i bivšim zaposlenicima, ali i učenicima škole.

Već 40 godina školujemo djecu i u pomoćnim zanimanjima, bili smo osnivači Susreta od 2002. učenika u pomoćnim zanimanjima i okupljalo ih se iz 20-30 škola. Kod nas su ti Susreti bili 4 puta i mislim da ovi učenici zavrijeđuju našu punu pozornost i da tako treba i nastaviti.

Sigurno da su i ove druge aktivnosti, partnerstva, projekti: Erasmus, Leonardo,..doprinijeli, kao i moj osobni rad na izdavanju udžbenika , ovoj Nagradi. S ponosom sam spomenuo i druge Medalju i Grb grada Nova Gradiška, grada kojemu pripadam, kojega volim, u kojemu živim s obitelji, uz moju Cerničku Šagovinu koja je neizostavni dio svih razgovora i priča. I kada se sve sumiralo došlo se do toga da se dodijeli Nagrada za životno djelo- ispričao nam je prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole.

Budućim učenicima ove škole od srca želimo da uče od prof. Mije Matoševića, od svih profesora i vrijednih djelatnika ove škole koja doista jest škola za novo vrijeme, koja omogućuje da najbrže i najkavlitetnije uđete u svijet rada.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner