Inkluzivno volontiranje- volontiranje osoba s invaliditetom

Volontiranje predstavlja izbor svake osobe da svoj trud, vrijeme, znanje i vještine usmjeri za opće dobro.

Posebno je važno za uključivanje u život zajednice osoba s invaliditetom koje su njezini ravnopravni članovi i imaju vještine koje su temelj i za njihovo zapošljavanje jer mnogi mogu skrbiti o sebi i biti vrlo korisni tvrtki, instituciji i društvu u cjelini.

O tomu je bilo riječi 23. siječnja u maloj gradskoj vijećnici na predstavljanju Priručnika za udruge koje pružaju socijalne usluge, kao dio projekta „Unapređenje menadžmenta volontera do kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici“. Projekt je realizirala Udruga osobama s intelektualnim teškoćama Istre u suradnji Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška, Udrugom osoba s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, Centrom za socijalnu skrb Pula, Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana.

 

Priručnik su predstavnicima novogradiških udruga, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina i kao domaćin Kata Vukšić, predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Suncokret“ Nova Gradiška, predstavili autori Ozren Catela, Jovana Prusac-Fabris i Marko Perkov.

U ime domaćina dobrodošlicu su poželjele Ivana Trupina i Kata Vukšić izrazivši ujedno zadovoljstvo odazivom na ovaj događaj čime je potvrđeno da naša sreduna, kako su, među ostalim istaknule ima empatiju prema osobama s invaliditetom.

Priručnik ima za cilj da autori, kao članovi Udruga osobama s intelektualnim teškoćama Istre, prenesu svoja volonterska znanja i iskustva. U raspravi je naglašeno da je svima koji pružaju socijalne usluge, a posebno organizacijama civilnog društva, važna podrška, ali ne ona načelna ili općenita već konkretna koja će rezultirati kvalitetnijom uslugom i u konačnici boljitkom za korisnika te usluge.

Ozren Catela, Jovana Prusac-Fabris i Marko Perkov emotivno su govorili o dijelu priručnika u kome su iskrene i tople priče organizatora volontiranja, volontera i korisnika socijalnih usluga. Posebno su dojmljivi bili primjeri volontiranja mladih osoba s invaliditetom, odnosno osoba koje su u tzv. marginaliziranim skupinama stanovništva. Naime, od strane samih udruga i ustanova, te javnosti osobe s invaliditetom su u najvećoj mjeri percipirane kao primatelji volonterskih usluga, a ne kao osobe koje mogu svojim radom i sposobnostima doprinijeti svojoj socijalnoj uključenosti i razvoju društva jednakih mogućnosti. Brojni primjeri, međutim, pokazuju da se i takve osobe mogu uključiti u društvo i biti njegovi korisni članovi, ne samo kao volonteri, već se zaposliti i sami o sebi skrbiti.

U raspravi je upravo uključivanje osoba s invaliditetom u život zajednice, uključujući i zapošljavanje, istaknuto kao jedan od velikih problema za udruge, ali i invalidne osobe.

Isktaknuti su i pozitivni primjeri zapošljavanja osoba s invaliditetom u našoj sredini o čemu su govorile Ivana Trupina i Kata Vukšić, ali je istaknuto kako se osjeća potreba da se učini i više. Primjere nekadašnje dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom u tzv. Zaštitnim pogonima istaknula je Katarina Bojšić, predsjednica Udruge udomitelja „Leptirić“, potvrdila to i Marijana Kruljac te progovorile i o problematici udomiteljstva u smislu zbrinjavanja udomljenih osoba poslije 21 godine života.

Zadovoljstvo ovom temom, projektom i aktivnostima koje vode aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu i društvo izrazila je i magistra Ljiljana Lukačević, predsjednica Udruge „Pozitiva“, inače klinički psiholog koja je i profesionalno često u kontaktu s osobama s invaliditetom.

U Priručniku je značajan dio posvećen upravo inkluzivnom volontiranju, odnosno voontiranju osoba s invaliditetom, kao i drugih pripadnika socijalno isključenih skupina.Radi se o području koje je kod nas nedovoljno poznato i primijenjeno.

Kroz svoj dosadašnji rad upoznali smo, istaknuli su autori Priručnika, puno divnih osoba, istinskih heroja inkluzivnog volontiranja koji su se svojim radom dokazali ne samo sebi, nego su postali ponos i svojim najmilijima, ali i zajednici u kojoj žive.

„Često puta im se nije vjerovalo ili smo kao zajednica bili puni predrasuda. Na temelju dosadašnjeg iskustva i pozitivnih primjera inkluzivnog volontiranj, koje također navodimo u Priručniku, želimo uputiti apel svima kako bi aktivno podržali inkluzivno volontiranje.

Posebno je poglavlje u Priručniku posvećeno volonterskim standardima koji dokazuju i unaprjeđuju učinkovitost organizacije u radu s voonterima. Glavni cilj je osigurati kvalitetu volonterskog programa u cilju unaprjeđenja procesa volontiranja te ostvarivanja ciljeva organizacija.

U posljednjem dijelu predstavljeni su brojni dokumenti koji se odnose na volontiranje, a koji su se autorima pokazali važnima u dosadašnjem radu te vjeruju kako će i drugima biti korisni.

„Priručnik za udruge koje pružaju socijalne usluge-menadžment volontera i inkluzivno volontiranje“ osim brojnih navedenih pojmova, činjenica, zakonskih propisa, načina planiranja, donosi i iskrene i tople priče organizatora volontiranja, voontera te korisnika socijalnih usluga o ljepoti ovakvog načina života.

DSCN3784

DSCN3785

DSCN3787

DSCN3788

DSCN3789

DSCN3792

DSCN3793

DSCN3795

DSCN3796

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner