Premijera dokumentarnog filma: „Ravnopravnost“ (video)

PRS VLJ
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić
Autorica fotografije: Ana Opalić

Dokumentarni film „Ravnopravnost“ nastao je u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života”JUST/2014/RGEN/ AG/GEND/7796,  financiranog REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolove RH, a partneri na projektu su HNK SplitSpona CodeUdruga Riječi prave predstaveProjekt ima ukupnu vrijednost od 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR.

Redateljica i scenaristica filma je Danijela Stanojević. Glavni snimatelj i montažer je: Noah Pintarić, a snimateljica: Ana Opalić. Ovdje pogledajte 9 minutnu verziju filma „Ravnopravnost“ koji u integralnoj verziji traje 30 minuta.

Prilikom završetka projekta film „Ravnopravnost“ se prikazuje na Z1 televiziji u utorak 30.siječnja u 16 sati; četvrtak 1.veljače u 23 sata i subotu 3.veljače u 22 sata.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovat će u emisiji „Dobro jutro, Zagrebe“ 30. siječnja, 2018. u 09 sati i govoriti o projektu koji je vrlo vrijedan s postavljenim dugoročnim ciljevima koji mijenjaju društvo - a odnose se na uklanjanje rodnih stereotipa, „muških“ i „ženskih“ zanimanja, nejednakosti unutar obitelji, edukaciji poslodavaca o važnosti senzibiliziranog pristupa majkama kao i promoviranje aktivne uloge očeva u formativnim godinama razvoja djeteta.

Namjena filma je prikazati rad institucije Pravobraniteljice i partnera projekta na osvještavanju djece i mladih o ravnopravnosti. Film je duhovit, informativan te progresivan a premijerno je prikazan 19.prosinca, 2017. godine u Hrvatskom saboru na završnoj konferenciji projekta. Tom prilikom Pravobraniteljica Višnja Ljubičićpredstavljajući projektne rezultate izjavila je:

-          Stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze – briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji – isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. U suvremenom svijetu, ovakva je podjela rodnih uloga neodrživa jer predstavlja veliko opterećenje za one žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati na radnom mjestu ili se uključiti u aktivnosti na mjestima gdje se donose političke ili gospodarske odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini.

Film „Ravnopravnost“ prikazivat će se u dvorani KIC-a 6.veljače u 19 sati i time bi ovaj projekt dobio svoj epilog, dok se rad Pravobraniteljice nastavlja drugim EU projektom „Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida.

*Obavijestit ćemo vas i o emitiranju filma na programu Hrvatske radiotelevizije.

Srdačno,

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,

Višnja Ljubičić, dipl.iur

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner