Održana II. Konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

Danas je u Hrvatskom saboru održana II. Konferencija regionalnih tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe pod nazivom „Izazovi prikupljanja statistike po diskriminacijskim osnovama“.

Konferenciju je organizirala Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja se uvodno obratila sudionicima i sudionicama konferencije,

naglasivši kako je nakon prve konferencije u Beogradu (16.11.2016.) i potpisivanja Izjave o suradnji nezavisnih tijela za promicanje ravnopravnosti, ova II. konferencija nastavak višegodišnje partnerske suradnje institucija za ravnopravnost koje su svojim odazivom pokazali da potpisi na Izjavi o suradnji nisu bili samo „puko slovo na papiru“, već da su spremne unaprjeđivati suradnju na razini regije, u cilju poboljšanja i statusa svih onih koji su po bilo kojoj osnovi izloženi diskriminaciji.

Pravobraniteljica je istaknula izuzetnu važnost unaprjeđenja prikupljanja podataka po diskriminacijskim osnovama i statističke obrade dobivenih podataka koji bi bili usporedivi na nacionalnoj i regionalnoj razini, a samim time i postali temelj izrade i provedbe učinkovitijih politika usmjerenih na zaštitu od diskriminacije ili njezinu prevenciju po bilo kojoj osnovi.
Prisutnima se obratila i Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, koja je pozdravila skup i podržala suradnju.
Uslijedila su izlaganja predstavnika i predstavnica tijela za ravnopravnost Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije (dnevni red, nazivi izlaganja te Power point prezentacije u privitku ove vijesti). Posebni gosti bili su stručnjak za društveni razvoj i inkluziju Svjetske banke, Dominik Koehler, koji je predstavio rezultate istraživanja „Razumijevanje gospodarske dimenzije LGBTI diskriminacije u Jugoistočnoj Europi“ i Marko Krištof, ravnetelj Državnog zavoda za statistiku koji je predstavio publikaciju „Žene i muškarci u Hrvatskoj“, nove sadržaje na stranicama DSZ-a pod nazivom Dan žena na kojima se mogu naći statistički podaci po područjima, te najavio da će se uskoro krenuti sa statističkim praćenjem rodno uvjetovanog nasilja te da će se u 2018. obilježiti Equal pay day.
Ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova govorio je Goran Selanec, bivši zamjenik pravobraniteljice i odnedavno sudac Ustavnog suda, koji je dao prikaz položaja žena i muškaraca na tržištu rada i predstavio način na koji pravobraniteljica dolazi do podataka te kako ih obrađuje i analizira kako bi utvrdila trendove o kojima izvještava Hrvatski sabor i na temelju kojih daje preporuke.
Povjerenica za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije, Irma Baraku, preuzela je obvezu da iduću konferenciju regionalnih tijela za ravnopravnost organizira u Republici Albaniji.

Izvor: prs.hr

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner