Nikola Tesla-genij za budućnost ( 10.srpnja 1856.-7.siječnja 1943.)

Prilika za brend, strategija za budućnost ili tek nacionalna gromada s pogrešnim krvnim zrncima?

 

„..Taj novi svijet mora biti svijet u kojem neće biti iskorištavanja slabih od jakih, dobrih od zlih, gdje neće biti ponižavanja siromašnih od silovitosti bogatih, gdje će djela uma, nauke i vještine služiti zajednici za olakšanje i uljepšavanje života, a ne pojedincima za sticanje bogatstva. Taj novi svijet ne može biti svijet poniženih i pogaženih, već svijet slobodnih ljudi i naroda,  jednakih u dostojanstvu i poštovanju čovjeka“.

Misao je to čovjeka koji je snagom uma, ali i veličinom i značajem znanstvenih otkrića zauvijek zadužio čovječanstvo, genijalca čiju smo 160. godišnjicu rođenja i 120. godišnjicu članstva u najvišoj nacionalnoj znanstvenoj i umjetničkoj instituciji, ako ćemo iskreno, trebali puno svečanije, ali i daleko snažnije, obilježiti u godini od koje smo se oprostili. Na žalost, kako to već kod nas uvijek biva, i ovaj je puta, čini se, od djela i ostavštine, bilo puno važnije pitanje porijekla.

Jer, kao da je važna činjenica što ga svijet smatra jednim od najvećih znanstvenika svih vremena, dijelom opće kulture, kada još uvijek nismo do kraja definirali je li naš ili možda, ipak, njihov? I kao da je važno što je Hrvatsku smatrao vlastitom i jedinom domovinom, kada i dalje puno snažnije odjekuje podatak kako mu je otac bio pravoslavni svećenik?

U svakom slučaju, svijet je,  bar onaj njegov malobrojniji, normalan dio, onaj koji gluposti poput nacionalnosti, ne smatra iole značajnim obilježjem, ili kriterijem vrednovanja ljudi,  sedmog dana mjeseca siječnja obilježio 73.godišnjicu smrti jednog od najvećih ikada- Nikole Tesle, podsjećajući i Hrvatsku, ( u svakom slučaju, onaj njen bolji, progresivniji dio) kako je krajnje vrijeme da se kao država, ali i kao nacija, na jedinstven način odredimo najprije prema porijeklu, a onda i prema djelu genijalca bez kojeg bi suvremena civilizacija zasigurno izgledala puno drugačije.

I mada, na planetu, zasigurno nema osobe koja se, na spomen Teslinog imena, neće automatski sjetiti i električne energije, Teslin su um, čarobne kreacije i inspirativno-miseriozne imaginacije, interesi i životne filozofije, vjerovanje u reinkarnaciju, mogućnost anticipiranja, ali i aposlutnog shvaćanja budućnosti, znanja i vještine, kao i nebrojeni pionirski koraci učinjeni u znanosti, čovječanstvu poklonili još nebrojeno puno toga, uključujući i niz izuma koji će svoju primjenu pronaći tko zna kad..( čitateljski hint- film „Eksperiment Filadelfija“ iz 1984.godine, priča o povijesno važnom projektu američke mornarice, koji je dugo godina bio tema kontroverzi, a koji je uključivao eksperimente s nevidljiivošću i kontorlom uma, a rezultirao je ljudima „zamrznutim“ u vremenu, ali i putnicima kroz vrijeme. Jedan od članova skupine znaanstvenika koja je s putovanjem kroz vrijeme eksperimentirala još od ranih 30-tih godina 20.stoljeća, bio je i Nikola Tesla).

Jedinstvenosti, ali i Teslinoj sasvim posebnoj, ali i apsoultno drugačijoj auri misterioznosti, doprinosila je i činjenica kako je većinu svojih djela ostvario djelovanjem intuicije. Njegova su ostvarenja počinjala najprije u sasvim osobnoj, sasvim intimnoj vizualnoj predstavi, koju je, potom prenosio na papir, a onda i u praksu. Bio je gospodar magičnog svijeta, čarobnjak mentalnih slika, duboko odan drevnom sanskrtu i starim indijskim filozofijama, ali i prilično čudan lik opterećen nebrojenim, uglavno bizarnim, fobijama i strahovima.

Osim genijalnog uma, Nikolu Teslu su krasile i brojne ljudske vrline-marljivost, skromnost, samozatajnost, poštivanje općih etičkih i moralnih vrijednosti, prije svega humanost.Slavom i materijalnim stvarima se nije zamarao, što je, zasigurno i jedan od razloga zbog kojih je pri kraju karijere deložiran iz new yorskog hotela „Waldorf“ u kojem je živio zbog neplaćenog računa u, za ono vrijeme, prilično visokih 2 rusuće dolara, ali i prema većini, navodno, službenih priča, umro u potpunoj bijedi.

Na tragu činjenice da Nikola Tesla i danas, 120 godina poslije rođenja, 73 godine nakon smrti, s jednakim, ili čak i većim intenzitetom, intrigira prije svega znanstvenu, ali i globalnu javnost, uopće, znajući kako su razvoj, ali na prvom mjestu i afirmacija znanja, znanosti i obrazovanja jedine vrijednosti koje ovu zemlju mogu maknuti s mjesta na kojem stagniraju i propadaju već godinama, ali i kako je Tesla brend dovoljno snažan i prepoznatljiv u cijelom svijetu, upoznavanje s likom, djelom i značajem genija koji se na isti način „ponosio svojom hrvatskom državom, kao i srpskim porijeklom“, krajnje je vrijeme da kao država, ali i kao svi njeni građani, na pravi način postanemo ponosni na Teslu…

Jer, država koja budućnost i identitet gradi radije na snažnim pojedincima, nego li na pogrešnim, ekstremnim i ksenofobnim ideologijama, ima budućnost.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner