18.Susreti pjesnika dijaspore Rešetari (foto)

Jezik i poezija kao vezivno tkivo i element opstojnosti nacije

Pod pokriviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva kulture i Brodsko posavske županije, u organizacij Književno-likovnog društva Rešetari i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika,

pod medijskim pokroviteljstvom „Posavske Hrvatske“ HRT-a i UNITAS Web radija Nova Gradiška, Rešetari su ovaj vikend, 18.godinu za redom , na jedinstvenoj nacionalnoj manifestaciji, Susretu pjesnika dijaspore, ugostili Hrvate izvan domovine, ali i riječ pjesničku na materinskom jeziku

Jer, upravo je jezik, potvrđuju to organizatori susreta već skoro  2 desetljeća, identitet nacije, element njegove opstojnosti, ali i tkivo koje povezuje Hrvate iseljene Hrvatske i matice zemlje. Prepoznaju to i relevantne institucije, Ministarstvo kulture, Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i sporta, ali i Hrvatska Matica iseljenika i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

Zahvaljujući susretima koji čuvaju materinski jezik i veze s domovinom, kroz Rešetare su, do sada, prošli pjesnici-amateri iz 35 zemalja svijeta, hrvatski poete sa svih svjetskh kontinenata potvrđujući kako su, unatoč muktotrpnim godinama u dijaspori, veze Hrvata s domovinom iznimno jake. I ove su se godine na manifestaciji susreli stari i novi prijatelji, gosti i domaćini. Hrvate iz Makedonije predstavljala je Ljerka Toth Naumova, članica Upravog odbora Zajednice Hrvata u Makedoniji, Igor Ristovski, predstavnik prijateljske općine Ilinden, Mato Matarić,  zastupnik Hrvata u Skupštini Vojvodine, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj i predstavnik prijateljske općine Lupac, Petar Hategan, predstavnik Moliških Hrvata iz Italije, Antonio Sammartino, Anton Toni Kikaš, kanadski Hrvat, pjesnici iz Južnoafričke Republike, Njemačke, Švedske, Austrije, ali i gotovo svih država s prostora regije. Ovogodišnji susreti pomogli su i da Hrvatska Matica iseljenika nakon dugih 10 godina obnovi veze s Hrvatima iz Crne Gore, zahvaljujući izložbi povjesničarki umjetnosti, Rešetarčanki iz Nikšića, Ankici Bjelica.

Posebnost susreta svakako je i ovogodišnji gost iznenađenja, dugogodišnji prijatelj Antuna Kikaša, ugledni hrvatski redatelj, autor „Gospe“ i „Četveroreda“; Jakov Sedlar,

umjetnik koji kroz svoj filmski i dokumentaristički opus, čuva hrvatsku povijest i nacionalnu prepoznatljivost. Dolazak Jakova Sedlara na „Susrete pjesnika“ bila je i prilika za ekskluzivnu najavu novog redateljevog filma u kojemu će, upravo, Rešetari imati značajnu ulogu. Riječ je o dokumentarnom filmu o Antonu Kikašu, građevinskom poduzetniku i meceni iz Toronta, hrvatskom domoljubu koji je na svjetske naslovnice dospio prije 20-ak godina kada je s boingom 737 „Uganda airilnesa“ napunjneim s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog Zboru narodne garde sletio na zagrbački Pleso.

Uz vrijednu izložbu slika otvorenu i postavljenu u Galeriji „Antuna Petrovića“, ( jedan od najpoznatijih mještana Rešetara, akademski kipar i profesor Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu), svečani prijem kod načelnika Zlatka Age ( bila je to prilika i da se gosti upoznaju sa brojnim gospodarskim, kulturnim i infrastrukturnim projektima kojih je u Rešetarima, iz godine u godinu sve više i zbog kojih mjesto postaje primjer uspješne jedinice lokalne samouprave ), predstavljanje Zbornika pjesama, ali i priliku da svoje stihove u Rešetarima po prvi puta na materinskom jeziku pročitaju učenici iz Makedonije i Rumunjske, središnji dio i ovogodišnje manifestacije bila je večer poezije.

Zahvaljujući izravnom prijenosu putem interneta, za što se pobrinuo medijski pokrovitelj manifestacije, UNITAS Web radio iz Nove Gradiške, 18.Rešetaračke susrete i ove je godine pratilo 10-ak tisuća Hrvata izvan domovine, od Japana do Brazila.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner