Čitanje radova mladih novogradiških pisaca uvertira u 7. novogradišku Noć kazališta

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ 20. je studenoga u dvorani Doma kulture u ranim poslijepodnevnim satima upriličeno javno čitanje radova mladih novogradiških pisaca.

Ovaj je kulturni događaj ostvaren u suradnji sa Ogrankom Matice hrvatske u Novoj Gradiški, a nazočili su mu naši gimnazijalci u pratnji prof. Sonje Latal. Naravno i ovom prigodom poštivane su sve epidemiološke mjere.

Dvije autorske pjesme: Mehanička tipkovnica i Ne vjerujem u ono što ne pišeš, interpretirao je Andrej Đeraj, mladi pjesnik, do sada već višestruko nagrađivan. Za pjesmu Mehanička tipkovnica nedavno je nagrađen nagradom Matice hrvatske u Sisku, a inače će se obje naći u njegovoj drugoj po redu zbirci pjesama „50 sati leta“ u nakladi novogradiške Matice. Njegova „Reinkarnacija“, prva zbirka pjesama, promovirana je 31. srpnja ove godine u sklopu kulturo-glazbenih događanja u Gradskom parku. Tiskanje zbirke bila je nagrada najmlađem laureatu prošlogodišnjih Pjesničkih susreta u Drenovcima, koju je „zaradio“ prvim rukopisnim prvijencem.

Okupljeni su mogli uživati i u priči „Slučaj M. ili Zapisi iz kazališta, jedne od osam koje se nalaze u prvoj Zbirci priča Novogradiščanke Sare Ćepić, također u nakladi novogradiške Matice.

Ogranak ove najstarije kulturne institucije u Hrvatskoj nakladnik je i zbirke priča „Naši didi lipo su divanili“ autora Marijane Bogdanović, Ive Stuburić i Željka Ćelepirovića te jedinstvene slikovnice za djecu „U čudesnom vrtu odrastanja“ Zorice Lalić (autorica knjige Selo Mala). Sve četiri će svjetlo dana i put prema čitateljima ostvariti zahvaljujući projektu novogradiškoga Ogranka Matice hrvatske, kojim je željela dati vjetar u leđa mladima i nadarenima.

Bila je ovo prilika i da gimnazijalcima, ali i svima koji imaju talent izraziti se pisanom rječju, a što će najbolje ocijeniti njihovi učitelji i profesori hrvatskoga jezika i književnosti, kažemo kako i u svome gradu imaju institucije, ustanove i udruge koje i kao nakladnici i izdavači mogu i žele im omogućiti prve književne korake u svijet.

Pričom te zovem

Usijedila je pripovjedna predstava „Pričom te zovem“ u izvedbi Margarete Peršić, inače likovne umjetnice, kreatorice lutaka, slikarice, autorice instalacija i ilustracija, spisateljice, žonglerke, pripovjedačice bajki za odrasle i djecu.

-Pripovijedanje narodne priče u izvedbi umjetnice Margarete Peršić, izuzetan je audiovizualni doživljaj za sve generacije. Svojim pristupom odabranu narodnu bajku umjetnica  podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna predstava počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a umjetnica često koristi animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Ovo je izuzetno ekspresivna forma koja se oslanja na mimiku, geste, posturu i govor tijela te glasovne varijacije-napisano je i u najavi zanimljivoga susreta s jedinstvenom svestranom umjetnicom, koja je na osebujan način uspjela u interakciji s publikom i njih same navesti na aktivno sudjelovanje i na neki ih način „preseliti“ u bajku.

Noć kazališta 21. studenoga

U ovoj jednodnevnoj manifestaciji, koja se tradicionalno održava treće subote u studenom, sudjeluju kazališta iz 11 europskih zemalja.

Projekt Noć kazališta pokrenuli su 2008. godine Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište. Na ovoj, nultoj, Noći kazališta odigrano je ukupno šest predstava i održan isti broj popratnih programa. No, puno važnije od toga je da je projekt privukao veliku pozornost kazališnih kuća tako da su već slijedeće godine na prvoj Noći kazališta, održanoj 21. studenog 2009., sudjelovala 43 kazališta iz 21 hrvatskog grada, da bi slijedeće, 2010. godine manifestacija poprimila međunarodni karakter uključivanjem kazališta iz BiH, Crne Gore i Slovačke. Usprkos vrlo delikatnoj situaciji i ove će godine kazališta u 50 hrvatskih gradova publici otvoriti svoja vrata.

Uz sedmu Noć kazališta u Novoj Gradiški

U novogradiškom Domu kulture gostovat će 21. studenoga (subota) od 19 sati Teatar Exit s izvrsnom predstavom Münchhausen.

Magična izvedba samo jednog glumca, vrsnog Vilima Matule, gledatelje u sat i 10 minuta trajanja predstave odvodi na fantastično putovanje Orijentom, carskom Rusijom i Bečom Marije Terezije. Kroz samo jedno tijelo uspijemo upoznati više od deset različitih likova. Obilje osobnosti, naglasaka i regija zastupljeno je u tom karakternom vrelu glumca Vilima Matule.

Produkciju potpisuje Roman Šušković–Stipanović, a režiju Boris Kovačević.

Prije i nakon izvedbe moći će se razgledati i grupna žirirana izložba Gavran. Ulaz je besplatan.

DSCN1794

DSCN1795

DSCN1796

DSCN1797

DSCN1798

DSCN1799

DSCN1801

DSCN1802

DSCN1803

DSCN1804

DSCN1805

DSCN1807

DSCN1809

DSCN1810

DSCN1812

DSCN1814

DSCN1818

AEM banner