Suvremeni ples u prostorijama Gradskog muzeja Nova Gradiška

Kad govorimo o mutimedijalnom izražavanju pojedinca onda se osim slike, videa, zvuka, moramo dotaknuti pokreta, to jest, plesa i ne smijemo ga nipošto izostaviti ili zaboraviti.


U sklopu mutimedijalne/ transmedijalne izložbe Mladena Lovrića, "Fabrikator", koja će biti do kraja mjeseca izložena u prostoru Gradskoga muzeja Nova Gradiška, Miroslav Pišonić, viši kustos u novogradiškom Gradskom muzeju, je najavio nastup umjetničke organizacije Škvadra iz Zagreba 21. rujna 2019. godine.
Kako će to biti prvi njihov nastup u Novoj Gradiški, a jedna plesačica je naša novogradiščanka, Eva Kocić, iskoristili smo ovu jedinstvenu priliku kako bismo s njom malo popričali o suvremenom plesu, njenom pojavljivanju u reklami za sladoled King, o njenim planovima za dalje i na kraju smo popričali o plesnoj skupini Škvadra i o plesnim projektima koji su u planu ili se rade:

NGB: Otkud suvremeni ples u tvom životu?
Od malena je ples u mom životu. U samim početcima to je bio hip hop u studiju Marine Mihelčić u Požegi, 2 godine, nakon toga još 2 dvije godine isti su taj studio otvorili u Novoj Gradiški, i tada je već došlo vrijeme za srednju školu, gdje je tata saznao za Školu suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu. Tu se zapravo spontano pojavio suvremeni ples u mom životu i to je bilo to. Prošla sam audiciju za pripremni razred i uplovila u svoje neistražene vode koje sada živim.

NGB: Tko je Škvadra?
Škvadra su na prvom mjestu moji prijatelji, a onda Umjetnička organizacija koju smo osnovali mojih 7 kolega s Akademije i ja. Škvadru čine Ema Crnić, Šimun Stankov, Una Štalcar-Furač, Gendis Putri Krtini, Ema Kani,Anđela Bugarija, Marta Habulin i ja.

NGB: Snimala si već nekoliko spotova, sama, ali i sa svojom Škvadrom si se pojavljivala na mnogim zabavnim društvenim događajima, pamtiš li nešto od toga posebno i zbog čega?
Svako snimanje bilo koje najave za naše predstave i mali slatki traileri je bilo posebno na svoj način. Uvijek nam je zabavno i veselo, kada treba radimo, promišljamo i pričamo, ulazimo u suradnje s drugim vrstama umjetnosti putem toga i svaki put je neko novo malo ili veliko iskustvo.

NGB: Pojavila si se i u reklami za sladoled King, kako je uopće došlo do toga?
Jesam. Do toga je došlo tako što je redatelj Dalibor Matanić za tu reklamu tražio plesače, naša profesorica s Akademije preporučila je Gendis i mene te smo prošle krugove eliminacije i dobile svoje plesačke uloge.

NGB: Kako se osjećaš kad svoje lice, zbog reklame, vidiš gotovo svugdje gdje se okreneš?
Ne gledam to uopće tako, dobila jesam par upita jesam li to stvarno ja, ali samo po sebi je zabavno biti u reklami pogotovo u kojoj se pleše, pa mi je isto tako i zabavno kada me netko prepozna. Ali nemam neki poseban osjećaj da je to jako velika stvar, upoznala sam hrpu novih ljudi, stvorila neke nove veze i ajmo dalje!

NGB: Što bi izdvojila od svih svojih uspjeha, na što si zapravo posebno ponosna?
U ovom trenutku svog života, najviše sam zahvalna na tome što su me roditelji podržali u odlasku u Zagreb u srednju školu gdje je zapravo sve počelo, a ponosna sam na Škvadru. Mi smo stvarno super mlada ekipa koja funkcionira međusobno na svim razinama, želimo raditi i mijenjati stvari, surađivati s drugim ljudima i istraživati što nas zanima, a uz to sve nam je uvijek zabavno. .

NGB: Što trenutno radiš na poslovnom planu i kakvi su ti daljnji planovi?
Nova sezona je zasad počela dosta napeto što mi je jako drago i izazovno. Trenutno izvan Škvadre radim na jednom plesnom projektu kojem je premijera 8.11., sa Škvadrom planiramo novi projekt kojem će premijera biti u 2020. godini, čeka nas još par sastanaka za još novih projekata u suradnji s muzičarima, i jako se veselimo prvom dolasku u Novu Gradišku!

NGB: Ovo je prvi puta da nastupate u Novoj Gradiški, imaš li tremu i što očekuješ od nastupa u Gradskom muzeju NG?
Nemam tremu, ali sam jako uzbuđena. Puno hvala Miroslavu Pišoniću na pozivu i prilici da se pokažemo i ovdje. Zapravo kad sam dobila taj poziv sam shvatila kako sam već i prije imala potrebu bilo kako intervenirati u NG, da naši ljudi mogu reći da su imali dodir sa suvremenim plesom. Očekivanja nemam baš zato što je prvi put i što uopće ne mogu ni zamisliti kako će to ljudima odzvanjati u glavi. Ali bitno je da se dogodi, da se vidi i čuje, da se postave upitnici i zbunjena pitanja u glavi. To je sasvim dovoljno za početak.
Njihov prvi nastup u gradu Nova Gradiška možete pogledati 21. rujna 2019. godine u prostoru Gradskog muzeja. Nastupat će na kompoziciju koju je napravio Mladen Lovrić i ovo će biti stvarno izvanredna prilika da čujete kompoziciju, ali i da pogledate nastup plesne skupine Škvadra iz Zagreba.
Naravno da ste svi pozvani i dobrodošli u Gradski muzej Nova Gradiška, a do kraja mjeseca možete pogledati izložbu Mladena Lovrića, Fabrikator.

Foto: Alen Kocić - Koc

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner