XX Rešetarački susreti pjesnika iz domovine i inozemstva Od 15 . - 17. 09. 2017. godine u Rešetarima

Na XX. Jubilarnim Rešetaračkim susretima pjesnika okupilo se u Rešetarima 60 pjesnika.

XX Susreti Pjesnika Resetari

Od kojih je polovica došla iz drugih država; iz Europe, Južne Afrike i Kanade. Ova jedinstvena pjesnička manifestacija je više od pjesničkog druženja – spona je s Hrvatima diljem svijeta koji njeguju hrvatsku riječ čuvajući ju od zaborava, stvarajući pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvarujući vezu sa Hrvatskom. Organizatori Susreta su Književno likovno društvo Rešetari i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba.

Susreti su se održavali pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

Manifestacija je započela 16. Rujna ujutro, promocijom Zbornika mladih pjesnika „Kapi duše“ koje je i ove godine sponzorirao Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaraca.

Predstavila su ga profesorica hrvatskog jezika, Gabrijela Vojvodić, iravnatelj OŠ Ante Starčević, gospodinTihomir Batalo, koji se jezahvalio je KLD-u Rešetari, jer su upravo Susreti pjesnika  omogućili školi ostvariti vrijedne projekte međunarodne suradnje Naš zavičajni govor  s OŠ Lupak u Rumunjskoj i Most prijateljstva s OŠ „Goce Delčev“ u Makedoniji.

Središnji događaj, XX. Rešetarački susreti pjesnika iz domovine i inozemstva počeo promocijom zbornika „Dalje do Riječi“ koju je vodio prof. Ivan Slišurić, mr. sc.  U zborniku je zastupljeno 156 pjesnika. Izabrane pjesme su čitali pjesnik Radomir Dumičić i prof. Gabrijela Vojvodić.

Tradicionalno je, pjesnike, sudionike Susreta , primio načelnik Zlatko Aga sa suradnicima,  zamjenikom Željkom Kolakovićem, predsjednikom MO Rešetari Ivom Sedlačekom i Tihomirom Batalom, ravnateljem OŠ „Ante Starčević“.

Načelnik je informirao uzvanike o naporima koje općina ulaže u unapređenje komunalne infrastrukture i društvenog standarda u svim naseljima, korištenju sredstva iz fondova EU  te planovima da se još više unaprijedi ukupan život stanovništva, a općina Rešetari ostane primjer jedinice lokalne samouprave u kojoj se može i zna raspolagati novcem i resursima u interesu građana. Načelnik osobno, ali i vodstvo Općine i Općinsko vijeće primili su brojene pohvale i priznanja za doprinos koji daju Rešetaračkom susretu pjesnika.

U pozdravnim govorima prisutnima su se obratili: ravnatelj HMI, gospodin Mijo Marić, član Upravnog odbora HMI i predsjednik Društva hrvatskih književnika prof Đuro Vidmarović, Ljerka Totch Naumova je prenijela pozdrave gradonačelnika prijateljske općine Ilinden, Snježana Tojačanec  u ime Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji,

Petar Hategan kao predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, damir Murković u ime hrvata u Trstu i gospodin Antun Kikaš iz Toronta.

U galeriji “Petrović” načelnik općine  Zlatko Aga otvorio je izložbu slika Vesne i Radomira Dumičića. Postavila ju je Likovna grupa „Petrović“ čiji su autori dugogodišnji članovi. Otvarajući izložbu načelnik Aga je izrazio zadovoljstvo i čast što ima priliku otvoriti ju, istaknuvši da autori osim što slikaju, pišu pjesme i umirovljenički život žive punim plućima. Zahvalio im je što svojim radom doprinose radu Književno-likovnog društva Rešetari i kulturnom životu Rešetara.

Središnji događaj, XX. jubilarni Rešetarački susreti pjesama započeli su pozdravnim govorima i zahvalama od strane predstavnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, posebnog savjetnika za hrvatske manjine Milana Bošnjaka, pročelnice za kulturu u Brodsko-posavskoj županiji Anica Vukašinović, predstavnika hrvatskih društava iz okolnih država: Petra Hategana, Snježane Trojačanec, Damira Murkovića i ravnateljice gimnazije iz Lupaka u Rumunjskoj. U ime Društva hrvatskih književnika prisutnima se je obratio profesor Đuro vidmarović rekavši da su Rešetari postali mjesto u koje dolaze i gdje se sreću dobri ljudi. Prijateljstvo je uistinu u proteklih 20 godina bilo pojava koja se iz godine u godinu širila izvan Rešatara u brojnim zemlja na svim kontinentima gdje žive Hrvati.

Ravnatelja suorganizatora i supokrovitelja jubilarnih Susreta - Hrvatske matice iseljenika,dopala je čast proglasiti Susrete otvorenima i tom prigodom uručiti KLD Rešetari Matičino Priznanje za 20 obljetnicu  djelovanja, za doprinos očuvanju i promicanju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika a predsjedniku Društva, Ivanu De Villi, Zahvalu za njegovom iznimnom doprinosu radu, razvijanju i promicanju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika. Kao što je naglasio gospodin De Villa, Hrvatska matica iseljenika je svih ovih 20 godina podržavala rad Društva.

Program je nastavljen čitanjem pjesama tako da je svaki prisutni pjesnik dobio priliku s prisutnima podijeliti svoje stihove.

Na kraju programa prisutnima se je obratio predsjednik Društva s riječima:

U ime svih članova zahvaljujem se na pohvalama koje sam osobno dobio, ali i svi mi koji činimo Književno-likovno društvo Rešetari. Zahvaljujemo se svima koji nam daju potporu. Naglasio bih da državne institucije daju potporu svima koji rade korektno, kvalitetno i odgovorno. Zato mi imamo potporu od Ministarstva kulture, Matice hrvatskih iseljenika i Središnjeg ureda za iseljenike Vlade RH. Tu je i potpora Općine Rešetari i njenog načelnika. Nisam zadovoljan potporom Brodsko-posavske županije koja daleko više financira manifestacije u Slavonskom Brodu, a za ovu našu, jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj i svijetu nema interes“ – kazao je Ivan De Villa.

Podijelio je i Plakete u ime Društva. Organizacija Hrvatska matica iseljenika dobila je Plaketu kao i tajnica Matice, Diana Mašala Perković.

Svakako treba istaći da su potporu Susretima dali daju supokroviteljii: Ministarstvo kulture ,Središnji državni ured  za Hrvate izvan RH, Brodsko- posavska županija i općina Rešetari.

Ovogodišnje XX. Rešetaračke susrete pjesnika nastupom su oplemenili Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“ iz Nove Gradiške, a  plesnom mlada umjetnica iz Zagreba, Paula Puđak.

Autorica:Diana Mašala Perković, mag. iur.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner