XX.jubilarni Rešetarački susreti pjesnika (audio foto)

Ove su godine u Rešetarima okupili 60 pjesnika, među kojima je njih 30-ak bilo iz drugih eurospkih i svjetskih država. 

XX Susreti Pjesnika Resetari

Zahvaljujući Književno likovnom društvu “Rešetari” dva su dana (16. I 17. Rujna) Rešetari bili mjesto u kome su se ponovno susreli hrvatski pjesnici, ali i prijatelji  iz zemlje i inozemstva. Tako je ovo malo slavonsko mjesto ponovno bilo centar svijeta, a sve ih je okupila materinska hrvatska riječ.

Kako je naglasio Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Rešetari su postali mjesto u koje dolaze i gdje se sreću dobri ljudi:

                                             

XX Susreti Pjesnika ResetariPrijateljstvo je uistinu u proteklih 20 godina bilo pojava koja se iz godine u godinu širila izvan Rešatara u brojnim zemlja na svim kontinentima gdje žive Hrvati, čuvajući od zaborava hrvatsku riječ stvarajući pritom čvrsta međusobna prijateljstva i ostvarujući vezu s Hrvatskom.

Nakon ovogodišnjeg susreta zadovoljni mogu biti Ivan De Villa, predsjednik Književno likovnog društvu “Rešetari” i njegovi članovi, te općinski načelnik Zlatko Aga. Dobili su i ove godine brojne pohvale od pjesnika sudionika, te  Đure Vidmarovića, predsjednika Društva hrvatskih književnika, kao  i prof. Mije Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika:

                                 

U KLD-u Rešetari i jesu izuzetno ponosni na ovu vrijednu manifestaciju, potvrdio nam je u razgovoru Ivan De Villa:

                                             

XX Susreti Pjesnika Resetari

Ova jedinstvena pjesnička manifestacija, koja okuplja prije svega Hrvate pjesnike iz cijelog svijeta, počela je u OŠ Ante Starčevića promocijom Zbornika mladih pjesnika. I ove godine pokorvitelj mladim pjesnicima bio je Antun Kikaš iz Kanade, veliki prijatelj Rešetaračkih pjesničkih susreta i pjesništva. Predstavila ga je prof. Gabrijela Vojvodić, a nama u razgovoru istaknula:                                 

Ravnatelj OŠ Ante Starčevića Rešetari Tihomir Batalo zahvalio je KLD-u Rešetari, koje je upravo ovom manifestacijom omogućilo i školi ostvariti vrijedne projete. Jedan od njih je s OŠ Lupak u Rumunjskoj i on još traje:

                                 

Vrijednost ove manifestacije, ali i projekta s osnovnom školom u Rešetarima istaknuo je i Petar Hacegan, prof. Hrvatskog jezika i književnosti te predsjednik Demokratskog savzea Hrvata u Rumunjskoj:                       

                                 

Prof. Ivan Slišurić promovirao je XX. zbornik pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Dalje do Riječi“, a nama u razgovoru naglasio slijedeće:

                                 

XX Susreti Pjesnika Resetari

U Vatrogasnom domu održana je i tradicionalna pjesnička večer na kojoj su pjesnici  čitali svoje pjesme. U galeriji “Petrović” načelnik općine Zlatko Aga otvorio je izložbu slika Vesne i Radomira Dumičića. Postavila ju je Likovna grupa „Petrović“ čiji su autori dugogodišnji članovi. Otvarajući izložbu načelnik Aga je izrazio zadovoljstvo i čast što ima priliku otvoriti ju, istaknuvši da autori osim što slikaju, pišu pjesme i umirovljenički život žive punim plućima. Zahvalio im je što svojim radom doprinose radu Književno-likovnog društva Rešetari i kulturnom životu Rešetara.

Tradicionalno su, pjesnici sudionici Rešetarakih susreta pjesnika, imali susret s načelnikom Zlatkom Aga i njegovim zamjenikom Željkom Kolakovićem, predsjednikom MO Rešetari Ivom Sedlačekom i Tihomirom Batalom, ravnateljem OŠ „Ante Starčević“.

Načelnik Zlatko Aga informirao ih je o naporima koje općina ulaže u unapređenje komunalne infrastrukture i društvenog standarda u svim naseljima, korištenju sredstva iz fondova EU  te planovima da se još više unaprijedi ukupan život stanovništva, a općina Rešetari ostane primjer jedinice lokalne samouprave u kojoj se može i zna raspolagati novcem i resursima u interesu građana. Načelnik osobno, ali i vodstvo Općine i Općinsko vijeće primili su brojene pohvale i priznanja za doprinos koji daju Rešetaračkom susretu pjesnika.

Ove je godine uvedena još jedna novina. Naime, 17.rujna održan je okrugli stol s temom „Kako nastaje pjesma“, a vodio ga je magistar Ivan Slišurić. Potom su sudionici Rešetaračkih susreta pjesnika bili nazočni misi u župnoj crkvi Krista Kralja, poslije koje su tradicionalno čitali svoje pjesme čime je završio njihov ovogodišnji susret.

XX. Rešetarački susreti pjesnika

Svakako treba istaći kako ovoj manifestaciji potporu daju i državne institucije: pokroviteljica Rešetaračkih susreta pjesnika je Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, potom i Hrvatska matica iseljenika, Ministarstva kulture kao i Središnji ured  za iseljenike Vlade RH. I ovogodišnje XX. Rešetaračke susrete pjesnika nastupom su oplemenili HPS „Slavča“ NG, a  plesnom koreografijom i mlada umjetnica iz Zagreba Paula Puđak.

.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner