Župan Danijel Marušić posjetio novorođene bebe u slavonskobrodskoj i novogradiškoj Općoj bolnici

Tradicionalno je župan Brodsko-posavski Danijel Marušić i ovoga 1. siječnja posjetio novorođene bebe

u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, a potom i u Općoj bolnici Nova Gradiška te uručio novčani dar Županije majkama novorođenčadi koja je na svijet došla prvoga dana Nove godine.

U pratnji ravnatelja Opće bolnice „Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu, dr. Josipa Smardžića posjetio je malog Viktora Radičevića, koji je rođenjem 1. siječnja u 4:15 sati postao prvo novorđenče na području naše županije. Uz čestitke na trećem djetetu u obitelji Radičević, majci je uručio novčani dar, a sve pacijentice rodilišta u obje bolnice darivao i ružama.

 

U pratnji dr. Tajane Milanović-Robina, anesteziologinje i pomoćnice ravnatelja Opće bolnice NG te dr. Borisa Lovrića, voditelja Odjela ginekologije i rodilišta župan je posjetio i malenu Tenu Blažić, rođenu 1. siječnja u 11 sati. Djevojčica je teška 3kg i 360, duga 48 cm, a nova je stanovnica Davora. Majci Nikolini i tati Ivici ovo je treće dijete. Naime, imaju sinove Filipa i Jakova, stare  6 i dvije i pol godine. Na pitanje jesu li planirali još djece, majka je odgovorila – Što Bog da!

S obzirom da su u rodilištu bile još tri rodilje župan je posjetio i njih i novorođenčad. Dan prije Stare godine u 8 sati je rođen maleni Vigo Gelemanović, težak 3 kg i 300 i dugačak 52 cm. Roditeljima Ines i Nikoli Gelemanoviću iz Nove Gradiške ovo je prvo dijete u obitelji, a ime je, kako nam je rekla majka, skandinavsko i znači osebujan. - Kakvi su se karakteri spojili i mora biti osebujan-istaknula je, uz osmjeh mama Ines te dodala kako je ovo tek početak, jer planiraju još djece.

Adrian Turkalj i Vinko Kokotović svjetlo dana ugledali su 29. prosinca 2017. godine. Vinko je najmlađi stanovnik Ciglenika, rođen je s 3 kg i 920 i dužine 54 cm. Drugo je dijete u obitelji Andrijane i Antuna Kokotovića, koji imaju i trogodišnjeg sina Leona. Maleni Adrian drugo je dijete u obitelji Martine i Maria Turkalja iz Ljupine. Kod kuće majku i malenoga Adriana, koji se rodio s 3 kg i 150 i dužine 51 cm, uz oca čeka i brat Marino. Tijekom posjete župana novorođenim bebama u rodilištu Opće bolnice NG u tijeku je bio još jedan porod.

U izjavi medijima, župan Danijel Marušić osvrnuo se i na negativne demografske trendove u BPŽ i cijeloj zemlji. - Osamdeset djece manje rođeno je u odnosu na proteklu godinu, što ne raduje nikoga. No, ipak se nadam kako će ova godina, ako je suditi po novogodišnjoj noći, biti puno bolja kada je riječ o demografskoj situaciji u našoj županiji i cijeloj RH. Mi se moramo pobrinuti za razvoj gospodarstva i radna mjesta kako bi budući roditelji ostali na ovom području i planirali ovdje u Slavoniji život s obitelji-rekao je, među ostalim župan Marušić.

Dodao je kako su ovakve posjete vrlo lijepi događaji i kako im se uvijek rado odaziva. Osvrnuo se na novih 7 milijuna kn za bolnice Brodsko-posavske županije za čiju je dodjelu u Ministarstvu zdravstva potpisan ugovor. Podsjetimo kako je Ugovor o načinu utroška namjenskih financijskih sredstava potpisan 6. prosinca 2017.godine, a suglasnost da se ukupan iznos od 22.032.047,77 kuna, koji će biti doznačen Brodsko-posavskoj županiji, raspodjeli za Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod te za Opću bolnicu Nova Gradiška, potvrđena 19. prosinca. Uz ovih, nešto više od 7 milijuna kuna, ukupan iznos za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, koji će biti doznačen županiji porastao je na 29,5 milijuna kuna. Od dodatnih sredstava 2 milijuna kuna otići će u novogradišku Opću bolnicu, a preostalih 5 milijuna kuna u Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević”u Slavonskom Brodu. Potvrda je to uspješne i kvalitetne suradnje Vlade RH i njezinih resornih ministarstava s Brodsko-posavskom županijom koja je urodila sanacijom bolnica i njihovim razdvajanjem. Na tome zahvaljujem i ministru zdravstva dr. Milanu Kujundžiću. Doista veseli činjenica da novogradiška bolnica posluje od 1. listopada 2017. kao samostalna zdravstvena ustanova, a kao takva sada se može javljati i na razne državne i europske natječaje – naglasio je, među ostalim, župan Danijel Marušić.

-Protekla godina za novogradišku bolnicu je bila više nego dobra. Od 1. listopada vraćen nam je pravni subjektivitet, a nabavljena je i vrijedna oprema. Nabavili smo opremu u vrijednosti od gotovo sedam milijuna kuna. Prvenstveno smo modernizirali radiološku opremu, nabavili novi digitalni rentgen, mamograf, četiri ultrazvuka, intraoperativni C look, omogućili digitalizaciju svih ostalih aparata, nabavili novi dijaskop, grijani krevetić za pedijatriju, respirator, monitor u jedinici intenzivnog liječenja i anesteziološki aparat. Pokrenuli smo natječaj za novi CT u vrijednosti dva i pol milijuna kuna. Dobri su planovi i za sljedeće razdoblje. S radom je počeo Odjel palijative, bit će otvorena i dijaliza u sklopu internog odjela. Projekt obnove Odjela pedijatrije subvencionirat će se sredstvima županijskog proračuna. Također bi trebao ići i projekt osnivanja objedinjenog hitnog bolničkog prijema. I dalje planiramo djelovati u pravcu razvoja i poboljšanja statusa i kvalitete naše bolnice. Cilj nam je zadržati standarde kvalitete zdravstvene zaštite kroz unapređenje i poboljšanje kliničkih i nekliničkih postupaka radi zadovoljstva svih nas, a prije svega bolesnika – rekla nam je, među ostalim, dr. Tajana Milanović Robina, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite Opće bolnice NG.

- Svake godine imamo blagi pad novorođene djece, tako je bilo i u prošloj godini. Negdje oko 333 poroda, 336 djece imamo porođene u prošloj godini. Pretprošle godine imali smo 350 porođene djece. Opremljeni smo solidno, uvijek  može biti bolje, ali u odnosu na ranije vrijeme, sada imamo doista solidnu opremu. Uskoro se nadamo i renoviranju i uređenju  prvenstveno sanitarnih prostorija. A što se tiče kadrova tu je standardno deficit kao i u svim rodilištima, odnosno bolnicama, jer je veliki odljev liječnika i nezainteresiranost mladih kolega uopće za ostanak u RH što je "rak rana" hrvatskog zdravstva uopće- rekao nam je, među ostalim dr. Boris Lovrić, voditelj Odjela ginekologije i rodilišta novogradiške Opće bolnice.

Posjet rodilištu

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner