Okrugli stol na temu: „Rodna ravnopravnost u medijima“,

Koja je razlika između spola i roda, kako ukloniti predrasude, običaje i kulturne obrasce u ponašanju muškaraca i žena utemeljene na ideji o podređenosti ili nadređenosti jednog ili drugog spola ili na stereotipnim ulogama muškaraca i žena.

Koliko nacionalne televizije medijski prostor poklanjaju ženama, sto generalno ne valja u tv reklamama, ali i na koji način promicati razvoj svijesti o ravnopravnosti spolova-samo su neke od ključnih tema okruglog stola "Rodna ravnopravnost u medijima".

Koji je, uz Međunarodni dan ljudskih prava u Hrvatskom novinarskom domu organizirala Agencija za elektroničke medije. Uz moderiranje renomirane novinarke, Elizabete Gojan, o iznimno važnoj društvenoj  temi, raspravljale su Helena Štimac Radin iz Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Nevenka Sudar, savjetnica pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za područje medija, Mirjana Rakić, doajenke nacionalnog novinarstva, ravnateljica AEM i predsjednica VEM-a, Sanja Sarnavka,"B.a.B.a.", pionirka borbe za ženska prava, Suzana Kunac, viječnica VEM-a i Gordana Simonović,  viječnica Vijeća za elektroničke medije, novinari i novinarke tri nacionalne televizije,

ali i NG-BUNTOVNICI. I to ne slučajno. Jer, upravo su lokalni mediji, ali i takozvani treći sektor kojemu pripada i ekipa UNITAS WebRadija, jedini mediji koji u svom programu otvaraju teme rodne i spolne ravnopravnosti, želeći osvijestiti i educirati. Put će, obzirom na aktualno stanje, konzervativ- i izrazito maskulino društvo, biti dug i trnovit, ali strateški je cilj i na neki način, profesionalna obveza medija stvoriti uravnoteženu i nestereotipnu sliku žene u medijima, ali im i kao društvo, omogućiti  veće sudjelovanje i bolji pristup u izražavanju i donošenju odluka. Prvi korak na tom putu možemo učiniti i svi mi, već kao roditelji, odgajajući svoje male, velike muškarce i žene na pravi način, ne namećući im rodne uloge koje se, od njih, navodno očekuju, učeći ih kako je sasvim u redu da dječaci plaču, ali i da se djevojčice, recimo, igraju autićima samo će tako naši klinci jednoga dana izrasti u ljude kojima će biti sasvim normalno i prihvatljivo da i muškarci i žene, jednako uspješno i jednako kvalitetno, mogu raditi sve poslove, ali i postati očevi koji znaju svoje dijete previti, nahraniti ili okupati, ali i supruge i majke kojima nije strano zamijeniti žarulju, dok, muž, recimo pere posuđe.

I samo na taj način, u medijskom prostoru više neće prolaziti seksistički sadržaji i poruke, reklame za žene, kreirane iz pozicije muškarca, čuđenje nad ženama vojnikinjama ili muškarcima primaljama. Razmislite o tome, već za koji dan, kada svojim i kćerima budete kupovali božićne darove i pokušajte osvijestiti kakvu im, poruku zapravo šaljete. Za vas ćemo promišljati i mi. Ozbiljno i studiozno, ali i već za koji dan, puno opširnije. I sretan vam Dan ljudskih prava.

Uz Dan ljudskih prava

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner