Još uvijek se provodi kampanja ,,Vozilo koje život znači''

Zoran Oljača, Predsjednik Društva multiple skleroze vukovarsko- srijemske županije nas je malo pobliže upoznao sa DMS VSŽ.

Koliko su bini projekti koji se provode, ali i važnost kampanje Vozilo koje život znači: 

NGB: Za početak nam se predstavite i predstavite ukratko Društvo multiple skleroze vukovarsko- srijemske županije.

Naše Društvo je osnovano 2002. godine u Vukovaru i od tada radi i djeluje. Trenutno imamo 79 prijavljenih članova. Predsjednik sam Društva multiple skleroze VSŽ od 2013. godine, počeli smo raditi i provodimo razne projekte. Borimo se za naše teško pokretne i nepokretne članove, to nam je prioritet i cilj našeg postojanja. Da pomognemo našim članovima u njihovom svakodnevnom životu kroz Pružanje usluge osobne asistencije i Pružanje usluge geronto domaćice, kroz prijevoz naših članova u toplice, na preglede kod liječnika i tako... Također provodimo i medicinsku masažu od ove godine, volonterski dio medicinske masaže. Od ove godine, također, imamo i gospodina fizioterapeuta koji kod nas u udruzi provodi Bowen i Emedi terapiju.

NGB: Koje projekte provodite i koliko članova DMS VSŽ je u projektima?

U našim projektima ima dosta naših članova, jedna trećina našeg članstva, ako ne i više, je uključeno u naše projekte. Provodimo Projekte za pružanje usluge osobne asistencije pod Ministarstvom za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku, također provodimo i Usluge osobne asistencije po europskom socijalnom fondu, zatim imamo i geronto domaćice po Ministarstvu. Odličnu suradnju imamo s našim gradovima i općinama na području vukovarsko- srijemske županije gdje nam izlaze u susret u mnogim projektima i gdje nas isti financiraju. Znači, svako obilježavanje Svjetskog ili Nacionalnog dana multiple skleroze i sve ostalo štoprovodimo je financirano iz općinskih ili gradskih projekata. Imamo odličnu suradnju s našim Županijskim uredom, svima na lokalnoj zajednici i imaju razumijevanja za nas i prepoznati smo na području naše županije, ako ne i šire.

NGB: Nedavno ste dobili i vozilo prilagođeno za osobe s invaliditetom, recite nam kako ste ga dobili i što vam to znači?

To nam znači mnogo. Mnogo znači u našem radu jer ne bismo mogli obavljati neke naše aktivnosti koje provodimo, a provodimo ih puno. Surađujemo s doktoricom specijalisticom neurologije Teom Mirošević Zubonja sa KBC Osijek koja kod nas u Društvo dolazi i održava neurološke radionice, provodimo i psihološke radionice koje nam provodi magistra psihologije Jovana Bačić Beljić, a ove godine smo počeli raditi i s mr. sc. Vesnom Oršulić, dr. med. geštalt terapeutkinjom iz Nove Gradiške koja je već dvaput bila kod nas i mi smo s knjom prezadovoljni.

NGB: Što se tiče tih radionica koje provodi Novogradiška geštalt seksualna terapeutkinja Vesna Oršulić, na koji način cijela ideja radionica pomaže članovima?

Mislim da se još uvije neki naši članovi na tim radionicama nisu baš ,,otvorili'', ali se nadam da će kroz neko vrijeme biti bolje i da će naši članovi malo više surađivati u toj temi po pitanju seksa i svega ostalog.

NGB: Koji su vam planovi za dalje?

Planovi su nam da radimo, da održimo to što imamo, pokušat ćemo zatvoriti našu kampanju koju smo pokrenuli prije tri godine, a to kampanja Vozilo koje život znači. Za to pokušavamo prikupiti sredstva za kupnju još jednog vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom.

NGB: Koliko vam je ova situacija s koronom otežala djelovanje i rad?

Korona jest otežala rad, ali ne baš u velikom smislu. Jednostavno nemamo druženje onakvo na koje smo naviknuli, u udruzi nemamo neke aktivnosti koje smo imali, ali provodimo aktivnosti koje možemo, koje nam uvjeti dozvoljavaju.

NGB: Recite nam nešto više o kampanji koju provodite...

Društvo multiple skleroze VSŽ provodi kampanju Vozilo koje život znači, a cilj nam je prikupiti 280 tisuća kuna za kupnju kombi- vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom koje nam je nužno. Jedno vozilo nam nije dovoljno iz razloga jer naše vozilo zna voziti članove na rehabilitaciju u Lipik, na primjer, a kad preveze člana u Lipik, tada ga nema cijeli dan, a mi i dalje svakodnevno imamo radionice i neke aktivnosti u prostorijama Društva ili nekog našeg članatreba odvesti kod liječnika. Ono što bih htio naglasiti je da je Usluga prijevoza za naše članove besplatna gdje god išli, u toplice ili na pregled, a jedino trebaju potpisati izjavu da ih je vozač prevezao.

NGB: Na koji način prikupljate sredstva?

Dosad samo prikupili 103 tisuće kuna, a treba nam još oko 180 tisuća kuna da bismo mogli zatvoriti tu kampanju. Sredstva nam se uplaćuju donacijama, pošaljemo upit putem maila. Odaziv je poprilično slab jer ima jako puno udruga i potraživanja pa nam je to donekle i razumljivo iako nam treba još malo.

Ovim putem bih se želio zahvaliti zakladi Novo sutra koja nam je izašla u susret i donirala nam sredstva za kombi- vozilo prilagođeno za prijevoz osoba s invaliditetom jer nam to vozilo stvarno puno znači.

Ukoliko možete donitati novac kako bi se što brže prikupila sredstva za kupnju vozila, članovi oboljeli od multiple skleroze će Vam biti zahvalni

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner