Svjetski je dan Roma

Naravno, najprije svim pripadnicima romske nacionalne manjine od srca čestitamo njihov Dan.

A najljepšu čestitku ove godine poslao im je Grad Nova Gradiška- izgradnja ceste u Ulici Ivana Domca.

Stanovnici spomenute novogradiške ulice 40 godina čekaju modernizaciju ceste i asfalt. Potpisom ugovora o rekonstrukciji, koji se dogodio 9. siječnja u prostoru TZ grada Nova Gradiška, krenula je realizacija prve faze.

Ugovor su potpisali gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić i Ankica Jurčak, direktorica tvrtke Niskogradnja Jurčak d.o.o. iz Požega, koja je na Natječaju izabrana za izvođača radova. Vrijednost radova je 2,5 milijuna kuna za modernizaciju u dužini od 750 metara. Završetak bi trebao biti u roku 150 dana od uvođenja izvođača u posao.

Tada je gradonačelnik Vinko Grgić rekao:
Nakon 40 godina, koliko ulica postoji, mi smo se odvažili, osigurali određena sredstva u proračunu i idemo u realizaciju prve faze modernizacije Domčeve ulice. Radi se o cesti i pješačkoj stazi. Imali smo problema sa Hrvatskim željeznicama jer je cesta u neposrednoj blizini njihove infrastrukture i ulazi u njihov koridor. Našli smo način da problem riješimo i prošle smo godine kupili kuću u Ulici baruna Trenka koju ćemo srušiti i dobiti prostor za cestu. S tim smo riješili i problem s HŽ-om i problem stanovnika Domčeve ulice.
Ovo nije kraj jer u naredne dvije ili tri godine planiramo u cijelosti modernizirati cestu u toj ulicu.

Radovi u tijeku

Kao što je gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić više puta isticao radovi na gradilištima u Gradu neće stati, naravno uz poštivanje svih propisanih Mjera zaštite zdravlja ljudi.

Tako su nastavljeni i radovi izgradnje ceste u novogradiškoj Domčevoj u što smo se danas i sami uvjerili.

Razgovarali smo tim povodom i sa Ivicom Amićem-Bracom, zamjenikom predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije.

Izrazio je zadovoljstvo radovima koji i u ovoj situaciji nisu zaustavljeni.

-Očekujemo zapravo da se cesta u svim dijelovima Domčeve izgradi, ali tu je pomoć obećao i naš saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Ova situacija je to, na žalost zaustavila, kao i daljnje aktvnosti oko legalizacije objekata, priključaka za električnu energiju. Dogodilo se što se dogodilo, na žalost, pa će to morati pričekati bolje vrijeme. No najvažnije je zdravlje svih ljudi- rekao nam je u razgovoru Ivica Amić.

Suradnjom s Gradom i novogradiškim gradonačelnikom, kao i njegovim suradnicima i službama su zadovoljni.

-Jako je dobra suradnja i zadovoljni smo. Uvijek nas prime ili gradonačelnik ili njegov zamjenik i nastojimo zajedno rješiti probleme koji se jave. Svaka im čast na tomu- dodao je Amić.

Inače u Domčevoj ulici je 16 kuća u kojima žive Romi, a niti jedna obitelj, prema riječima Ivice Amića, u prosjeku nema manje od četvero- petero djece. On ih ima 11, njegov sin koji mu je prvi susjed ima 4.

Djeca predškolske dobi nisu inače polaznici vrtića. – Nismo o tome razmišljali, ali hoćemo u budućnosti jer bi to za njih bilo dobro.

Što se tiče školske djece redovito Amićeva prate nastavu na daljinu, kao i njegova unuka i sve što im je potrebno osigurano im je rekao nam je. Suradnja sa učiteljima je također dobra i to je sada i jedini način da djeca prate nastavu, a da je istodobno zaštićeno i njihovo zdravlje.

Što se tiče sadašnje situacije i Mjera zaštite Ivica Amić nam kaže:

-Moramo poštivati naredbe. Izvršavamo ih kako su i rekli. Odemo samo namirnice kupiti i vratimo se kući. Što se tiče moga posla sada radim samo kod kuće, iako imam i e-Propusnicu jer imam obrt (Ilija obrt). Treba voditi brigu o vlastitom, ali i o zdravlju ukućana i svih drugih.

Svi smo u ulici zdravi hvala Bogu. Isto to želim svim ljudima i da ovo što prije prođe i da krenemo dalje raditi- naglašava Ivica Amić. Njegovi, kako kaže „dečki“, koji su od toga živjeli, ne mogu sada raditi pa je za njih sada problem.

-Sada je situacija takva kakva je i ne želimo ništa tražiti ekstra. I drugima je teško. Bili smo neki od nas i u HV-u, ja konkretno 5 godina i za svoju zemlju smo dali i dat ćemo sve što možemo-dodao je naš sugovornik.

Blagdan Uskrsa će , kako nam je rekao proslaviti veselo u obitelji, a ujedno i rođendan sina Ivana.

Svima im od srca čestitamo još jedanput Svjetski dan Roma, uskrsne blagdane, a Ivanu i rođendan.

Podsjetimo!

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu što je bio jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

 Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma, a službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi „Gyelem, Gyelem” ( „Idem, Idem"). 

 Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika, kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači „čovjek“.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Od tada se ovaj značajni romski praznik obilježava svake godine s ciljem promoviranja poboljšanja životnih uvjeta romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja, prikaza romskih običaja i upoznavanja s aktivnostima vezanim uz romsku zajednicu.

AEM logo banner