Problemi „selećih“ pčelara

Ova situacija s pandemijom koronavirusa uvelike je utjecala i na naše OPG-e koji se bave pčelarstvom.

Jedan od njih je i OPG Kurić iz Prvče koji početke ove djelatnosti bilježi 2002. godine kada su od rođaka dobili tri roja pčela, a danas imaju 230 košnica i to u Pivarama i na Bijeloj Stijeni, prostorima nezagađene prirode. 

- Prodavali smo med i druge pčelinje proizvode na novogradiškoj tržnici gdje imamo plaćenu klupu, a od zatvaranja tržnice zbog ove pošasti prodajemo ga po narudžbama uz dostavu na području grada. Snalazimo se kako god znamo. Bez obzira na dostavu cijena je ostala ista. Kod nas u Slavoniji inače su cijene domaćih proizvoda niže nego u drugim krajevima Hrvatske.

Imamo propusnicu preko Ministarstva poljoprivrede, ali problem nam je sada radna snaga. Uvijek su nam pomagala djeca, ali oni nisu članovi OPG-a pa za njih ne možemo dobiti Propusnicu tako da sve obavljamo ja i supruga-kaže nam Mijo Kurić, inače predsjednik Udruge pčelara „Nektar“ Nova Gradiška.

Mali proizvođači nemaju pojedinačno dovoljno količina za velike trgovačke lance.

-Ipak nam je u ovoj situaciji priskočio u pomoć Hrvatski pčelarski savez koji organizira spomenutu mogućnost ulaska u velike trgovine. Med nije kvarljiva roba pa se nekako snalazimo. U velikom problemu su mali OPG koji se bave proizvodnjom povrća. Stvarno teška situacija – dodaje naš sugovornik.

Još jedan problem istaknuo je Kurić, a to je selidba košnica.

Naime OPG Kurić proizvodi više vrsta meda, a da bi to mogli kamionom košnice sele na Baniju u vrijeme cvjetanja kestena, na bagrem ih voze u Bjelovar, Bilogoru, pa prema Vukovaru.

-Taj problem imaju svi „seleći“ pčelari. Ponovno ćemo morati tražiti Propusnice. Dolazi vrijeme kada svakodnevno moram biti kod pčela, s njima sada ima sve više posla- naglašava Mijo Kurić.

Ovaj OPG proizvodi kao što smo rekli više vrsta meda: bagrem, cvjetni med, kestenov, med uljane repice, suncokretov, amorfin. A tu su i drugi pčelinji proizvodi: propolis, matična mliječ, pelud... a proizvode i pčelinje zajednice.

Za kvalitetu meda osvajali su zlatne medalje i to za cvjetni i šumski med, a potom i za bagremov, a šampionski je bio i njihov kestenov med.

Nadamo se kako će najave Nacionalnog stožera civilne zaštite o mogućnosti ponovnog otvaranja zelenih tržnica, naravo uz poštivanje svih propisanih Mjera, doprinijeti i dostupnijoj ponudi ove namirnice od davnine poznate čovjeku, cijenjene zbog njezine nutritivne vrijednosti. Kažu kako se za medom posezalo i u slučaju bolesti i kada je trebalo zadovoljiti potrebu za slatkim.

Naravno značit će to jako puno za poslovanje svih naših malih OPG-a koji se bave proizvodnjom povrća, ali i presadnica za koje je veliki posao već odrađen.

 AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner