Svjetski je meteorološki dan

Iz poruka glavne ravnateljice DHMZ Branke Ivančan-Picek povodom Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda izdvojili smo:

Ove godine prigodna tema posvećena je Klimi i vodi sa sloganom „Brojimo svaku kap, svaka kap je važna“. Objedinjavanje teme dvaju svjetskih dana, koji se obilježavaju 22. i 23. ožujka, cilj je povećati vidljivost koliko na vodu utječu klimatske promjene. Time se naglašava potreba za žurnim djelovanjem kako bi ublažili očekivane posljedice koje nam nose klimatske promjene uzrokovane povećanjem dugovječnih stakleničkih plinova u atmosferi. Važnost vode i podizanje svijesti da više od 2 milijarde ljudi nema siguran pristup čistoj vodi u ovom trenutku je od iznimne važnosti. Toplija budućnost je izvjesna, pri čemu možemo očekivati više ekstremnih događaja, što znači veću ugroženost života ljudi, materijalnih dobara, izvora vode te veliku potrošnju energenata - ukratko nesagledivu materijalnu i društvenu štetu. Smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vodnim zalihama nezamislivo je bez podataka o klimi i vodama. Ključnu ulogu u tome imaju nacionalne meteorološke i hidrološke službe. U Državnom hidrometeorološkom zavodu aktivno su uključeni u donošenje politika Svjetske meteorološke organizacije (WMO), no prvenstveno poduzimaju  aktivnosti kako bi zadovoljili rastuću potrebu građana i ustanova RH za njihovim informacijama. To su prije svega rana upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke događaje, prilagodbu klimatskim promjenama i korištenje obnovljivih izvora energije vjetra, vode i sunca.

Danas u jeku globalne pandemije, kada je higijena ruku osnovna mjera prevencije trebamo biti svjesni više nego ikad koliko nam je pristup čistoj vodi dragocjen. Ovim putem pozvala je sve da osvijeste nužnost da je u cilju očuvanja vode i ublažavanju posljedica klimatskih promjena svaki pojedinac važan. Racionalnim korištenjem voda i čuvanjem od onečišćenja te jednostavnim promjenama u svom svakodnevnom životu možemo uvelike doprinijeti očuvanju našeg okolišnog blaga za budućnost.

Izvor: DHMZ; Izdvojila i uredila:I.Herceg