Mogu li se ostvariti kao majka i nesmetano stvarati obitelj ?

Jedno od najčešćih  pitanja svake mlade žene koja u jednom trenutku sazna da boluje od multiple skleroze jest: Mogu li se ostvariti kao majka i nesmetano stvarati obitelj ?

Multipla skleroza je dijagnoza, koju u najviše slučajeva, prate teške nuspojave, teške posljedice i trajni invaliditet  i može biti presudna za planiranje partnerskog života, pa se mlade žene nerijetko, zbog svog zdravstvenog stanja i straha za budućnost, odlučuju uopće ne rađati.

Upravo o toj temi je na XII. Hrvatskom simpoziju oboljelih od multiple skleroze, koji se održao ove godine 27. do 29. rujna u Đurđevcu, govorila dr. sc. Tereza Gabelić, dr. med. Klinike za neurologiju, KBC Zagreb.

U svom predavanju „Trudnoća, dojenje i multipla skleroza“  istaknula je, među ostalim:“ ,, Ovo je tako važna  tema i pitanje s kojim se susreće velik broj naših bolesnika. Kao što smo, govoreći o epidemiološkim podacima, rekli najčešće obolijevaju žene u generativnoj dobi, dakle između 20 i 30 godine života, u vrijeme kada bi mogle imati djecu. Isto tako znamo da je predominacija na osnovu spola u multipli sklerozi što znači da je iznimno važno pitanje osobe koja je oboljela od multiple skleroze, pitanje trudnoće. Također je jako važno isaknuti  često pitanje naših bolesnica, a to je: Je li im plodnost sada smanjena? Po svim dosadašnjim studijama nema dokaza da je ugrožena plodnost žene, a isto tako primjena bilo koje imunomodulacijske terapije ne utječe na plodnost žene. Jednako tako ni sam oblik multiple skleroze, bilo da se radi o primarno- progresivnom, relapsno- remitirajućem, sekundarno progresivnom, nema utjecaja na plodnost.''

Ovako je doktorica započela svoje izlaganje i nastavila:,, Što se tiče samog fetalnog razvoja, znači kad već imamo trudnoću i razvoj fetusa, odnosno djeteta, ono što možemo vidjeti su isto tako jasni dokazi da multipla skleroza ne utječe na fetalni razvoj. Ne utječe na prijevremeni porod i nije povezana sa neželjenim ishodima trudnoće. Naravno, multipla skleroza nije samo bolest koja se javlja kod žena. Kada je riječ o muškarcima koji boluju od multiple skleroze, na ishod te trudnoće ne djeluje bolest oca niti primjena imunomodulacijske terapije kod mušaraca ne djeluje na trudnoću partnerice.''

Nadalje je spomenula kako je genetika samo jedan od čimbenika za razvoj multiple skleroze i kako je ipak najveći  rizik obljenja, do 30%, ukoliko oba roditelja boluju od ove neizlječive autoimune bolesti. Rizik raste sa brojem srodnika i najveći je za jednojajčane blizance. 

,,,Što se tiče same trudnoće i multiple skleroze u prošlosti, ženama se, nažalost, često savjetovao prekid trudnoće ili da nikad ne ostaju trudne jer će to grozno pogoršati njihovu bolest, a ono što je danas poznato je da trudnoća ne utječe dugotrajno na loš tijek multiple skleroze, nego čak i da pogodno utječe na kasniji tijek bolesti.'', rekla je i istaknula da je najveći broj studija o kojima u predavanju govori  rađen na bolesnicama sa relapsno- remitirajućom multiplom sklerozom.

U psihosocijalnom aspektu bolesti, a prema istraživanju, gotovo 80%, nakon postavljanja dijagnoze nije se više odlučivalo na trudnoću.  Izrazila je mišljenje kako svi zajedno moramo raditi na tome da se takav stav promijeni kako bi žene oboljele od multiple skleroze shvatile da najnormalnije mogu imati djecu i odlučivale se na taj korak, naravno, uz adekvatnu pripremu i terapiju i uz konzultacje sa svojim neurologom.

Isto tako je jako važno da se žena konzultira sa svojim neurologom prije nego što se odluči na potpomognutu oplodnju jer se procesom umjetne oplodnje može u prva tri mjeseca povećati broj relapsa kod multiple skleroze, a i neurolozi znaju koje lijekove žena smije i može koristiti za bolest prilikom umjetne oplodnje kako bi sve prošlo što bezbolnije i s manje posljedica. Ukoliko se žena odluči začeti umjetnom oplodnjom tada je, naravno, suradnja ginekologa i neurologa neizostavna.  Kada je kontracepcija u pitanju, osobe sa teškim oblicima i u kolicima ili sa štakama, ako koriste oralnu kontracepciju, veća je mogućnost za vensku trombozu, ali kod pokretljivijih bolesnica nema povećanog faktora rizika. 

Kako je istanuto na ovom predavanju od imunomodulacijskih lijekova jedino što je odobreno i smije se uzimati nesmetano u trudnoći je Copaxone jer nema rizika za plod. Kod interferona se obično treba unaprijed planirati trudnoća jer se za vrijeme planiranja ili trudnoće prestaje sa primjenom lijeka. Postoje lijekovi koji uvjetuju, na neki način, odsutstvo trudnoće jer je po nekim istraživanjima dokazano kako direktno djeluju i ugrožavaju plod i razvoj srca kod embrija. Gilenya direktno djeluje na pojavu relapsa i pogoršanje bolesti kod majke pa je potrebno nekoliko mjeseci unaprijed planirati trudnoću ukoliko majka koristi neki od visokorizičnih lijekova tako da bi se ranije prekinulo s terapijom. Tysabri se čak koristi i u trudnoći, u nekim slučajevima, ali je potrebno konzultirati se sa neurologom jer taj lijek ipak može rezultirati relapsom tijekom trudnoće pa je stoga poželjan prekid uzimanja terapije. Ipak kod žena koje imaju visoku aktivnost bolesti koristi se i u trudnoći. Kod alemtuzumaba potreban je prekid uzimanja lijeka minimalno četiri mjeseca prije trudnoće i često praćenje rada štitnjače, ali i kontroliranje krvi  još dugo nakon prestanka uzimanja lijeka jer djelovanje alemtuzumaba je prisutno godinama pa je važan rad štitnjače i zbog razvoja ploda. 

,,Primjena samih lijekova prije trudnoće je itekako dobrodošla iz razloga što je poznato da one žene koje su bile na terapiji prije trudnoće imaju jednu vrstu zaštite i tijekom trudnoće, a primjena lijeka prije trudnoće smanjuje rizik od relapsa za vrijeme trudnoće. Trudnoća spada u klinički privilegirano stanje i najveći broj žena će biti klinički stabilno tijekom trudnoće, najstabilnije u trećem tromjesečju. Ako se dogodi relaps tijekom trudnoće, žena normalno može primiti kortikosteroide, ukoliko je moguće pokušati izbjeći prvo tromjesečje, ali može i tijekom cijele trudnoće. Ono što je jako važno tijekom trudnoće je paziti na infekcije s obzirom da znamo kako su kod multiple skleroze češće infekcije urinarnog trakta i može doći do pseudorelapsa.

Ukoliko treba snimiti magnetsku rezonancu tijekom trudnoće, to se normalno može, ali bez kontrasta.

Što se anestezije tiče, nema nikakve kontraindikacije da žena s multiplom sklerozom primi epiduralnu anesteziju, kao i bilo koja druga žena, jer epiduralna anestezija neće nikako pojačati relapse, dapače, ženi s multiplom sklerozom će uvelike smanjiti bolove tijekom rađanja. Jedina iznimka su žene koje imaju motoričku slabost donjih ekstremiteta. Tim se ženama savjetuje porod carskim rezom, a svim ostalim ženama prirodan porod. 

Razlika je jedino što nakon poroda pada hormon koji je ženu štitio od pogoršanja bolesti tijekom trudnoće, a i zbog ostalih vanjskih okolnosti, kao što je manjak sna, u prvih šest mjeseci nakon poroda dolazi do većeg rizika pojave relapsa.

Nakon poroda aktivnost se postupno vraća na razinu koju je imala prije trudnoće,a  ukoliko se dogodi relaps, žena normalno može primiti kortikosteroide samo ne smije dojiti četiri sata nakon infuzije“, rekla je, među ostalim dr.  sc. Tereza Gabelić.

Zaključak je bio kako se i prije, tijekom i nakon trudnoće oboljeli, ali i njihovi partneri,  trebaju posavjetovati sa svojim neurolozima i ginekolozima, kako bi žena, koja boluje od multiple skleroze, što lakše prošla to razdoblje, jer trudnoća je ipak drugo stanje, a vjerujem da je u slučaju žena oboljelih od multiple skleroze, trudnoća ,,treće stanje''.

AEM logo banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner