Darko Rundek- intervju

Drugu večer na 24. Novogradiškom glazbenom ljetu nastupio je svjetski poznat Darko Rundek

koji nam je u intervjuu za portal NG-Buntovnici rekao prije samog koncerta:

NGB: Preko dvadeset godina je prošlo otkad ste snimili Apokalipso. Jeste li se nadali da će postići ovakav uspjeh i da se dan-danas vrti na prvim mjestima top ljestvica,album i sama pjesma  i kako Vi sada gledate na to razdoblje sada u odnosu na ono prije dvadeset godina od same pjesme?

 

Kada se pjesma rodila, odmah sam znao da je to pjesma koja će živjet, općenito, nisam uopće tada znao hoću li moći za dvadeset godina svirati i da godine u kojima sam sad možda neću ni doživjeti, s time nisam računao. Ali u principu sam znao da će pjesma živjeti.

NGB: Vinil koji ste izdali povodom dvadeset godina nakon izdavanja iste, kako je došlo do toga uopće?

Pa Haustor se bio raspao devedesete godine,otprilike, još kad smo pokušavali snimiti album koji je trebao ,, dati pečat'' Haustoru, a kako je to priča o Haustoru i kako nikada nije izašao jer nam se nije svidjelo kako smo ga napravili , nakon pet godina dok je trajao rat, nije nam se baš pjevalo ( a u međuvremenu se bila rodila pjesma  ,,Apokalipso''), na tom albumu Haustora koji nije izašao je bio i jedan broj pjesam koje su izašle kasnije na ,,Apokalipsu'', ali i meni i Haustoru su kasnije bile preuzete kao formalni okvir. Tako da sam znao da trebam skupit neke druge ljude i da trebam počet nešto novo i to je uz jako veliku podršku izdavačke kuće Jabukaton, sve tzo je baš gospodski i lijepo prošlo i tu sam dobio jedan novi prostor koji je odgovarao i fino funkcionirao.

NGB: Veliki ste zaljubljenik u prirodu, kao što se vidi i po Vašim spotovima i vjerojatno sam proces Vašeg  ,,odrastanja'' i poimanju samog sebe je pridonio osjećaju slobode. Kakav je Vaš stav prema tome da čovjek treba gledati u sebe?

Naravno kad sam bio mlađi, imao sam malo drugačije mišljenje o slobodi nego što imam sad. Prije svega jer se time nisam puno bavio, a sad baveći se tim pitanjem došao sam  do zaključka da zapravo ona sloboda naše personalnosti zapravo ne postoji jer je ona sam po sebi granična tako da jedina sloboda je sloboda koja proizlazi iz otvaranja nečega što je puno šire od osobnog mog  ,,malog ja'' i što manje u mojim izborima proizlazi iz mog mehaničkog ,,malog ja'' , a što više prizlazi nekog tajnovitog, velikog, zajedničkog ,,ja'', to sam slobodniji.

NGB: Inače ste krenuli sa  kazališnom karijerom, napisali ste knjigu, vjerujem u studentskim danima i sad ste na glazbi. U glazbi ste se najviše i zadržali, uz kazalište, a kad Vam je bilo najbolje raditi?

Darko Rundek: Pa u kazalištu nisam već dugo radio, puno sam jedno vrijeme radio kao kompozitor kazališne glazbe, kao master svijetla, majstor tona pa i kao glumac tako da je to nekako prošlo  i ne fali mi i nekako mi je glazba ostala kao jedno široko polje u koje sam kročio samo jednim malim dijelom i koje za mene ostaje jedan trajni izazov.

NGB: Album ,,Mura, mura'' je Vaš album kojeg ste sad zadnjeg izdali, tko je sve radio na njemu?

Na njemu je radila ekipa koju ste vidjeli načesto na koncertu, osim Izabel mislim da smo svi u tome, a ekipi su se pridružili još i Nataša Radušić i Marko First iz grupe Cinkaroši i Andrea Košelić Korelac s kojom sam radio prije i na nekim kazališnim projektima i projektima organizirane muzike i to se sve dogodilo u trernutku kada se ekipa formirala oko projekta ,,Apokalipso now'' tada smo se formirali kao grupa i nekako se dobro slušali i dalje inspirirali tako da je taj ,,bum'' nekako došao u pravom trenutku i men i bliske pjesme koje su me inspirirale kao čvrsta osobinanam je otvorila prostor, zapravo slobodno sviranje joje povezujemo sa nekom vrlo jednostavnom odnosu prema muzici koji se zapravo sam događa.

NGB: Godine 2015., ako se ne varam, osvojili ster Porina…

Najviše Porin je bilo za Apokalipso,oko 6, nakon toga je album Plavi avion dobio Porina za najbolji alternativni album, istog tog Porina je dobio i album Mostovi i spot za pjesmu ,,Ima ih'', a koliko mi znači…drago mi je to dobiti jer se nekako osjećam kao dio muzičara, glazbenika u ovoj zemlji.

Nastup je bio iznimno popraćen i pred novogradiškom publikom izveo uz Ekipu hitove poput Šejn,Apokalipso,Uzalud pitaš i još mnoge druge.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner