Završna konferencija projekta „Job club-Centar jednakih mogućnosti“

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiša projekt je provela u suradnji s Gradom Nova Gradiška i Industrijsko-obrtničkom školom. Suradnici na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostava Nova Gradiška i ETŠ i ekonomska škola NG te Gimnazija NG.

Na Završnoj konferenciji riječi je bilo o cjelokupnoj provedbi projekta, postignutim ciljevima kao i benefitima za sve koji su edukacije pohađali.

Projekt je odobren kroz otvoreni poziv „Loklane inicijative za poticanje zapošljavanja –faza III kojega je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Provedba projekta trajala je 15 mjeseci, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sto postotnom iznosu od 678.575 kuna.

Okupljenim predstavnicima partnera, suradnika, polaznicima edukacija, kao i novinarima obratila se Nikolina Jureković voditeljica projekta i naglasila slijedeće:“ Tijekom trajanja projekta u 15 mjeseci proveli smo 5 ciklusa edukacija, svaki u trajanju od 5 tjedana. Provodili su ih stručnjaci u području neformalnog obrazovanja s ciljem poticanja zapošljivosti: Domagoj Morić, Maja Katinić-Vidović i Josip Brozović. Po projektu, kroz spomenute cikluse, trebalo je obuhvatiti 60 korisnika od čega 36 nezaposlenih osoba, među njima 8 osoba s invaliditetom i 24 učenika. S ponosom ističemo da smo obuhvatili ukupno 63 korisnika, od čega je bilo 37 nezaposlenih osoba i 26 učenika te 8 osoba s invaliditetom. Još smo ponosniji na to što je 21 korisnik kroz nepunih mjesec dana od završetka edukacije pronašao posao. Smatramo da smo korisnicima uspjeli dati ona znanja i vještine koje smo i trebali zbog kojih su i došli na Job club i uspjeli su naučeno i iskoristiti i zaposliti se. Neki od tih korisnika, posebno iz prve grupe polaznika, pronašli su posao upravo u ovom sektoru provođenja projekata financiranih iz EU fondova. Također 14 polaznika nastavlja visokoškolsko obrazovanje , a radi se o gimnazijalcima i nekoliko učenika ETŠ i ekonomske škole, jedna je učenica IOŠ i jedna osoba s invaliditetom koja je upisala Arhitektonski fakultetu. I to je veliki uspjeh kojega smo također postigli provedbom ovog projekta.

 

Rezultat ovoga projekta je i Priručnik koji obuhvaća sve module koji su provedeni sa svim metodama i prezentacijama koje su korištene tijekom edukacija i svim popratnim materijalima koji se daju sudionicima edukacija- rekla je, među ostalim Nikolina Jureković.

Izrada i izdavanje Priručnika za cilj ima da ga i druge Udruge i Organizacije civilnog društva, jedinice lokalne samouprave kao i svi zainteresirani mogu koristiti u radu s nezaposlenim osobama. S obzirom da je izrađen iznimno kvalitetno svima koji se bave neformalnim oblicima obrazovanja itekako će biti koristan. Također je jedinstven i po tome što je na hrvatskom jeziku i time je dostupniji.

-Iz ovoga projekta nastale su i nove projektne ideje koje su i odobrene i implementiraju se. Valentina Stojaković, polaznica naše prve grupe je izradila projekt „Ženski aktivni razvojni centar“ kojega Udruga „StudioB“ provodi već pola godine kao izravan rezultat projekta „Job club- Centar jednakih mogućnosti“. Znamo da ima i sličnih novih projekata u Gradu i nadamo se da će biti jednako uspješni kao i ovaj naš- dodala je Nikolina Jureković.

Jelena Pirović upoznala je s dojmovima polaznika edukacija te među ostalim istaknula zadovoljstvo korisnika, a za primjer je, među ostalim dala i jednu od učenica IOŠ koja je rekla kako su joj metode koje je naučila na Job clubu pomogle u pronalasku posla. –Koristi od ovih edukacija kroz projekt su višestruke. Uz stjecanje znanja, vještina i kompetencija temeljem kojih korisnici lakše pronalaze zaposlenje ujedno je izravno utjecao i na podizanje samopouzdanja polaznika. Učili smo korisnike od samih osnova:pisanje molbe, životopisa; do jačanja prezentacijskih vještina kao i izrade projekata. S korisnicima smo provodili i individualno savjetovanje koje je svakako pomoglo i u odabiru onih Natječaja za posao koji odgovara njihovim znanjima i vještinama- istaknula je Jelena Pirović.

Projekt „Job club- Centar jednakih mogućnosti“ bio je kako su rekle Nikolina i Jelena i njima korisno životno iskustvo. Uz to organizirale su u sklopu projekta i Prvi sajam poslova kojim je obuhvaćeno 90 osoba od čega 60 nezaposlenih, 20 poslodavaca i 10 predstavnika partnerskih institucija. To je bio, kako je Nikolina istaknula, jedan od većih događaja koje su ikada morale organizirati, ali i tu bilježe uspjeh. Čak su i neki ljudi koji nisu bili korisnici projekta Job club baš na ovom Sajmu poslova pronašli budući posao, pa je i to indirektni benefit spomenutog projekta.

O iskustvima i konkretnoj koristi u smislu zaposlenja govorilo je i nekoliko polaznika edukacija projekta Job club: Valentina Stojaković, kako smo i rekli okušala se u izradi novih projektnih ideja, a riječ je o „Ženskom aktivnom razvojnom centru“ koji je implementiran i provodi ga Udruga „Studio B“ iz Bodovaljaca, potom Nikolina Karakašić iz Bodovaljaca koja u planu ima otvoriti vlastiti OPG i baviti se proizvodnjom cvijeća.

-I provedeni projekt „Job club-Centar jednakih mogućnosti“ potvrdio je statistike HZZZ-a. Naime, od 63 obuhvaćena korisnika, 41 je bila ženskog spola što još jedanput potvrđuje da su žene zaista marginalizirane na tržištu rada i da postoji veći broj nezaposlenih ženskih osoba nego nezaposlenih muških osoba. Ne radi se ni o nižem stupnju obrazovanja, češće su tomu uzrok obiteljske prilike i patrijarhalno društvo u kojemu živimo. Ovaj projekt upravo te žene uspio je osnažiti da se lakše zapošljavaju i uopće da imaju snage izboriti se za svoje mjesto na tržištu rada. Tome svjedoči i činjenica da je od spomenute 21 osobe koja je pronašla posao po završetku edukacije njih 12 žene- naglasila je Nikolina Jureković.

Učenici Industrijsko-obrtničke škole, njih 15, dvogodišnjih i trogodišnjih zanimanja dolazili su redovito na edukacije. Mirela Brlić-Trnka, pedagoginja u ovoj školi potvrdila je pozitivne povratne informacije polaznika. –Bili su sretni i zadovoljni i rado smo sudjelovali u projektu i kao partneri, a ako Udruga bude nešto slično organizirala rado ćemo se ponovno odazvati i uključiti- rekla nam je.

 

Elektrotehnička i ekonomska škola NG bila je suradnik na projektu Job club, a pedagoginja Mira Linjaković rekla je, među ostalim, kako su, uz pozitivne reakcije učenika polaznika edukacija i profesori koji su za ovaj oblik neformalnog obrazovanja čuli, njime oduševljeni te zaključuju, kako je istaknula, ovakvih načina neformalnog obrazovanja treba biti i više, a učenike svakako treba poticati da se uključuju.

Grad Nova Gradiška potiče i podupire rad Udruge gluhih i nagluhih, udruge koja je provela preko 30 EU projekata.

-Upravo ovaj projekt izvrstan je jer je doprinijeo i zapošljavanju. I Grad radi na takvim projektima i mjerama kojima potičemo razvoj poduzetništva, zapošljavanje osjetljivih skupina. Zapravo nam je cilj zajednički i rado ćemo se odazvati ponovno sudjelovati u ovako korisnim projektima. Na žalost vidljivo je i kroz provedbu Job cluba kako su kao korisnice i ovdje prednjačile nezaposlene žene što govori da su i dalje na margini društva i doista moramo zajedno raditi da se to promijeni. I ovaj projekt Udruge gluhih i nagluhih imao je za cilj osnažiti korisnike, steći nova znanja, vještine i kompetencije što će doprinijeti i dužem ostanku na tržištu rada. I to je razlog za čestitke ovoj Udruzi-istaknula je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške.

NGB-IMG-1040

NGB-IMG-1041

NGB-IMG-1045

NGB-IMG-1046

NGB-IMG-1047

NGB-IMG-1048

NGB-IMG-1050

NGB-IMG-1051

NGB-IMG-1052

NGB-IMG-1053

NGB-IMG-1054

NGB-IMG-1055

NGB-IMG-1056

NGB-IMG-1057

NGB-IMG-1059

NGB-IMG-1060

NGB-IMG-1061

NGB-IMG-1064

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner