Dvodnevna edukacija za predstavnike i predstavnice medija, institucija i organizacija civilnog društva o medijskom izvještavanju o nasilju nad ženama i femicidu

 

Protekli vikend sudjelovali smo na Edukaciji za predstavnice i predstavnike medija, organizacija civilnog društva i institucija u sklopu projekta “Izgradnja učinkovitije zaštite:promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama” održana  13. i 14. travnja 2019. u Donjoj Stubici.

Nositeljica projekta je Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH, Višnje Ljubičić u partnerstvu sa Ženskom sobom. Trenerice/i  dr.sc Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe,  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Branka Žigante Živkovićsutkinja Visokog prekršajnog suda RH  Antonija Hojt Ilić i Saša Leković, novinar, kroz dva dana su sudionicima edukacije prijenjeli, saznanja, zakonske okvire i prijedloge kako bi medijski djelatnici trebali izvještavati u konkretnim slučajevima nasilja nad ženama i femicidu.

Da je nasilje nad ženama jako prisutno u svakom društvu, pa i u hrvatskom, svjedoci smo svakog dana i prisutno je u svim društvenim sferama, a žene su u mnogim slučajevima istupanjem u javnost ili tražeći pomoć od institucija, izložene javnom linču s obzirom kako se mediji postave prema pojedinačnom slučaju i kako izvještavaju. Ova edukacija bila je prvenstveno namjenjena medijima i medijskim djelatnicima kako bi im ukazala na razne nepravilnosti kojima krše osnovna ljudska prava žena iznoseći osobne podatke u javnost koje žrtvu koja je preživjela,silovanje, mučenje, psihološko ili bilo koji drugi oblik nasilja. Žrtve nasilja su obilježene za čitav život, a u mnogim slučajevima i njihove obitelji. Na radionicama se govorilo o svim oblicima nasilja kojima žrtve a posebice žene budu podvrgnute: od verbalnog, psihičkog, fizičkog ekonomskog pa do obiteljskog i na kraju ubojstva žene.

Maja Mamula, naglasila je kako nasilni čin nije trenutni problem nego da su žene u najvećem broju slučajeva godinama sustavno zlostavljane i ovim putem je pokušala apelirati na institucije da se prije krene u sprječavanje nasilnika u zlostavljanju.
Izlaganjem o zakonskim perspektivama nasilja nad ženama i medijskog izvještavanja, Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda RH upoznala nas je sa svim oblicima zakonske zaštite žena.
Na edukaciji smo bili upoznati prikazom analize medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja nad ženama i predstavljanje Medijskog kodeksa za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu i pogledali smo film ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ,,Žene, mediji, nasilje''.

 


Izlaganje o utjecaju medijskog izvještavanja na život žrtve ,primjere iz prakse i o medijskom prikazivanju zastupnica ili zlostavljača zlostavljanih žena drugog dana držao je Saša Lekovi i tako nam pokazao sve oblike kako mediji svojim izvještavanjem o nasilju mogu utjecati na život i obitelj i same žrtve zlostavljanja,ali i zlostavljača i njihovih obitelji.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner