Okrugli stol s temom „Bolje praćenje ženskog sporta u medijima“

Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima predstavljene su 7. ožujka u Zagrebu na okruglom stolu u organizaciji Agencije za elektroničke medije.

U raspravi su, uz autore Preporuka – sportske novinare Romanu Eibl, Deu Redžić te Marina Šareca, sudjelovale potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden te ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić. Skup je moderirala Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije.

 U raspravu su se uključili i mediji, članovi sportskih klubova i saveza, također nazočni okruglom stolu, razmjenjujući svoja  iskustva i savjete vezane uz ovu važnu temu. 

Mediji, posebice oni elektronički, najvažniji su u kreiranju odnosa prema ženskom sportu i prevladavanju vladajućih stereotipa. Oni imaju najviše utjecaja na gledatelje i navijače kada je riječ o povećanju zanimanja za ženski sport. Na njima je, stoga, i velika odgovornost za budućnost ženskog sporta i poboljšanje statusa sportašica u zajednici.

Dokument sadrži 11 preporuka medijima, ali i 7 preporuka za sportske saveze i klubove. Također sadrži više od 40 stranica analize, povijesnog pregleda nejednakosti ženskog sporta u odnosu na muški, ali i niz zanimljivih statističkih podataka.

Preporuke sadrže cijeli niz konkretnih mjera i prijedloga koji mogu biti putokaz za bolje i kvalitetnije praćenje ženskog sporta te, posljedično, povećanje zanimanja publike za ženski sport.

Ipak za kvalitetan tretman ženskog sporta u medijima i u društvu ključno donošenje nacionalne strategije za sport, što je u tijeku- također se čulo na okruglom stolu.

Morana Paliković Gruden, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora istaknula je, među ostalim:„Fantastično je da smo se oko ženskog sporta i elektroničkih medija udružili u zajednički projekt – Vijeće za elektroničke medije, Hrvatski olimpijski odbor i Vladin Ured za ravnopravnost spolova. Sporazum koji smo potpisali rađen je na temelju rezultata istraživanja Mediteranske regulatorne mreže. Dogovoreno je da nastavimo zajednički raditi. Popularnost ženskog sporta i sportske zvijezde stvaraju elektronički mediji, zato je to važno za ženski sport, jer se danas kod nas ženski sport percipira kao manje zanimljiv, manje dinamičan i manje težak, zbog pravila u pojedinim sportovima. Područjem sporta dominiraju stereotipi, društvo ne stimulira žene za bavljenje sportom. U elektroničkim medijima se često manipulira sa ženstvenošću, a objektivno sportske redakcije nemaju dovoljno kapaciteta i novinarskih kadrova specijaliziranih za ženski sport. Ovakav način zajedničkog rada omogućuje nam da ojačamo interes za ženski sport te da dogovorimo statističko praćenje rezultata zajedničkih Preporuka i da moderniziramo sustav sporta u korist ženskog sporta, naročito ekipnog.“

Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima predstavljene su danas u Zagrebu na okruglom stolu u organizaciji Agencije za elektroničke medije.

Objavljuje G.I. "NG-Buntovnici" Nova GradiškaČetvrtak, 7. ožujka 2019.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner