Suradnički tim kurikularne reforme "Škola za život" održao radionice u novogradiškoj Gimnaziji

Ovo je drugi suradički posjet Gimnaziji Nova Gradiška u okviru eksperimentalnog programa kurikularne reforme "Škola za život".

- Radi se o Suradničkom timu koji je uključen u izradu novih kurikula, sadržaja i udžbenika i oni su danas s Nastavničkim vijećem održali tri radionice na kojima se Nastavničko vijeće.

U duhu cjeloživotnog učenja, educiralo za korištenje novih web alata, dakle digitalnih sadržaja koje će koristiti u nastavi kako bi njihova nastava bila suvremena i učenicima zanimljivija. Potom je održan zajednički roditeljski sastanak svih roditelja učenika prvih razreda gdje je Suradnički tim roditeljima pojasnio što to njihova djeca rade, što i na koji način uče, kako koristiti digitalne sadržaje koje dobivaju na svojim tabletima. Na ovaj način vjerujem da će kurikularna reforma biti bliža svima nama- rekla nam je u razgovoru prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška.

 

Na pitanje po čemu je eksperimentalni program kurikularne reforme doista škola za život Žaklin Lukša, članica stručne skupine istaknula je: "Prije svega po tomu da se odmaknemo od unaprijed definiranih sadržaja, a cilj je da se razvijaju kompetencije učenika koje su važne za život u 21. stoljeću. Dakle to više nije usvajanje silnih podataka nego osposobljavanje učenika da cijeloga života mogu usvajati nova znanja, a to nas sve čeka jer se svijet toliko brzo razvija da vi ovoga trenutka ne možete naučiti sve što vam kroz život treba. Takav oblik nastave ujedno omogućuje da svako dijete pokaže ono u čemu je najbolje i da to dalje razvija pod mentorstvom učitelja-rekla nam je, među ostalim u razgovoru Žaklin Lukša te dodala kako se na radionicama 9. listopada razgovaralo o dosadašnjim iskustvima u provođenju programa, ali i skrenuta je i pozornost na komptencije koje je važno razvijati kroz ovaj projekt.

Sonja Banić, članica stručne skupine za matematiku istaknula nam je kako će se u ovom predmetu u sklopu "Škole za život" matematika i dalje morati učiti, ali kako je sada u fokusu aktivnost učenika kako bi razvijali i kritičko problemsko razmišljanje, znali objasniti kako su došli do nekog rezultata i argumentirati zašto baš na takav način.

Tatjana Šoša, članica stručne radne skupine za njemački jezik naglasila nam je u razgovoru kako su i do sada profesori stranoga jezika primjenjivali puno stvari koje su involvirane programom "Škola za život". -Sada je nastava dinamična, učenik mora biti produktivan. Ovim projektom učenike se potiče da budu i kreativni i da aktivno sudjeluju u nastavnom procesu što, prema njezinim riječima i od njih zahtijeva drugačiju pripremu kod kuće. Uz pomoć informatičkih alata nastava stranoga jezika "izlazi iz 4 zida" što omogućuje i međukulturne susrete koji su važni i u životu, a u udžbenicima je veći naglasak na razumijevanje i toleranciju drugoga-istaknula je, među ostalim Tatjana Šoša.

Što se tiče dosadašnjih iskustava od početka nove nastavne godine u novogradiškoj Gimnaziji prof. Ptačnik rekla nam je kako je nastava bitno drugačija i uz sadržaj, usmjerena još više na razvoj učeničkih kompetencija i vještina u rješavanju problema. -Učenik će na taj način biti "opremljen" svime što mu je potrebno za cjeloživotno učenje što predstoji i svima nama. Što se učenika tiče zadovoljni su, udžbenici su "tanji", gradivo je lakše i vjerujem da će ga uspješnije svladavati. I roditelji bi trebali biti zadovoljni jer su za ovaj program osigurana sredstva tako da su udžbenici besplatni. Danas su podijeljeni i tableti i to je značajno olakšanje za roditeljski kućni budžet- istaknula nam je prof. Ljiljana Ptačnik.

NGB-2018-10-09-001

NGB-2018-10-09-006

NGB-2018-10-09-007

NGB-2018-10-09-008

NGB-2018-10-09-009

NGB-2018-10-09-011

NGB-2018-10-09-012

NGB-2018-10-09-013

NGB-2018-10-09-015

NGB-2018-10-09-018

NGB-2018-10-09-019

NGB-2018-10-09-020


UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner