"Žene i mediji u Hrvatskoj" (foto video)

Tribina koja je održane 9. ožujka u Novinarskom domu u Zagrebu povodom Međunarodnog dana žena, a u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH i Hrvatskog novinarskog društva uz potporu institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

"Žene se u medijima i dalje često prikazuju stereotipno i seksistički, smještaju se u privatnu sferu, u dom i obitelj ili prikazuju kao seksualni objekti", istaknula je, među ostalim, u uvodnom izlaganju Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Istraživanje medijskih sadržaja Ureda pravobraniteljice provedeno na uzorku od 12 tisuća članaka 9 najčitanijih hrvatskih portala pokazuju da žene dominiraju u medijskim sadržajima o zdravlju i ljepoti (88%), reklamama (81%) i estradi i showbusinessu (71%). U ozbiljnim temama politike i gospodarstva žene se pojavljuju u svega 18% sadržaja, dok muškarci u tim temama apsolutno dominiraju s 82% zastupljenosti.

 

Ljubičić je upozorila i da se žene rjeđe nalaze na pozicijama predsjednika uprava medija, na poslovima producenata za nove medije, snimatelja, dizajnera i programera. One čine većinu kao urednice rubrika, prodaje oglasnog prostora, promocije ili kao tajnice, lektorice i savjetnice.

U panel raspravi, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u EP-u Marijana Petir, poručila je da bi države članice trebale potaknuti medijske tvrtke na usvajanje sustava samoregulacije i kodeksa ponašanja kojima se utvrđuju pravila postupanja kao i kriteriji o medijskoj zaštiti radi promicanja ravnopravnosti spolova a koji bi bili sastavljeni u suradnji sa sindikatima medijske industrije.

„Brojke nam pokazuju da studij novinarstva završava oko 70 % žena, od čega ih je samo 30 % na upravljačkim pozicijama, a tek oko 7% njih su komentatorice/kolumnistice. U Europskom su parlamentu prije postojala izaslanstva koja među svojim članovima nisu imala nijednu ženu. No, drago mi je što se stvari mijenjaju. Recimo, Hrvatska i Malta su među primjerima koji imaju više zastupnica nego zastupnika u Europskom parlamentu. Kao društvo moramo početi mijenjati činjenicu da je više od 50% našeg društva zakinuto - jedino tako možemo napredovati", istakao je zastupnik u EP Tonino Picula.

Na tribini su sudjelovali i urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, ravnateljica Hine Branka Gabrijela Vojvodić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, a u prigodnom programu za studente govorila je Ana-Marija Vuković, urednica sportske redakcije na Novoj TV i dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U okviru tribine prikazan je kratki dokumentarni film „Ravnopravnost“ autorice Danijele Stanojević.

Bila je ovo prilika i razgovarati s Višnjom Ljubičić, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Evo što je rekla za naš medij:


Tribina ŽENE I MEDIJI u Hrvatskoj

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner