10.Koncert božićnih pjesama

U mnoštvu prelijepih božićnih koncerata, koje su organizirala Kulturno-umjetnička društva jedan se zasigurno izdvaja, a to je Koncert u organizaciji novogradiške Udruge čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica"održan 10-u godinu za redom.

Obilježje mu je pučka izvedba prekrasnih hrvatskih božićnih pjesama, a koliko vrijednost upravo ovakve blagdanske čestitke prepoznaju, potvrdli su i brojni župljani dolaskom na ovogodišnji, 7. siječnja. Potporu je Udruzi dala i župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije te Grad NG.

Novogradiška župna crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bila je ispunjena svečarskim ozračjem kojemu su doprinijeli i brojni sudionici u bogatom narodnom ruhu, baštinjenom od svojih starih  i ponosno pokazanom  upravo u ovo vrijeme božićnih dana. I zvuci tambure podsjetili su na vrijeme  kada se naš svijet puno više znao veseliti, jer mu je duša bila ispunjena mirom, ljubavlju i zajedništvom. I više su ljudi bili zadovoljniji jer su život i sve što im je svakodnevica donosila, prihvaćali kao dar od Boga.

I ovim Koncertom se željelo potaknuti na duhovnost, na radost zbog susreta s braćom ljudima i sačuvati djelić tradicije kroz pučko pjevanje.

A svi su sudionici, domaćini, Pjevačka skupina "Tkanica", Hrvatsko kulturno društvo "Izvor" iz Donje Motičine, koje je sudjelovalo pjesmom i na večernjoj misi, koja je prethodila koncertu, potom HKUD "Slavonija" Jakšić, Ženska pjevačka skupina "Sladovke" iz Đakova, KUD "Repušnica"iz Repušnice, Pjevačka skupina "Vranovke" iz mjesta Vranovci-Bukovlje, veteranke ovog koncerta, kao i KUD "Matija Antun Relković" iz Davora, darovali dio ljepote i posebnosti svoga kraja izvedbama božićnih pjesama, među kojima su bile i one dugo godina skrivene, ljubavlju starijih sačuvane, a voljom i htijenjem mlađih ponovno oživljene.

Poslije koncerta u župnoj vjeronaučnoj dvorani, uz pjesmu i ples, druženje je nastavljeno u zajedništvu i veselju, uručene Zahvalnice za sudjelovanje te još jedanput potvrđeno kako smo, zapravo najljepši dar jedni drugima.

10.Koncert božićnih pjesama

Sve čestitke organizatorima, Udruzi čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica", predsjedniku Milanu Rosiću i članovima na još jednom glazbenom božićnom daru, kao i zahvala na potpori župniku vlč. Branku Gelemanoviću, kapelanu vlč. Roku Ivanoviću, đakonu Dejanu Iliću te Gradu NG, koji su, prepoznajući vrijednost ove manifestacije i potrebu da se tradicijska baština prenese na mlađe, pomogli da ona traje.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner